Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το σχέδιο «Ηρακλής» και πόσο θα κοστίσει τα ζητούμενα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το σχέδιο «Ηρακλής» και πόσο θα κοστίσει τα ζητούμενα για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου  της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Όπως έγραφα την περασμένη βδομάδα, οι χρηματιστηριακές αναμονές σαν αυτή που βιώνει το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό χρηματιστήριο «συνήθως λήγουν με μία απότομη και σύντομη πτώση των τιμών που ακολουθείται από τη νέα τάση της αγοράς που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι μακροχρόνια ανοδική. Οπότε περιμένουμε τα σημάδια.»
Τα σημάδια ήρθαν την βδομάδα που πέρασε και μας έδωσαν μια πτώση της τάξης του 5,70% σε επίπεδοι Γενικού Δείκτη και 10,80% σε επίπεδο Τραπεζικού Δείκτη.
Φυσικά μέρος της πτώσης αποδίδεται στην κακή πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, καθώς το ίδιο διάστημα είδαμε «κατάρρευση» τιμών στο εξωτερικό με τον DOW να πέφτε κατά 2,50% και τον DAX κατά 3%.
Πρώτη παρατήρηση, ότι οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος και πάντα παίρνουν παράσημο στην πτώση.
Δεύτερη παρατήρηση η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος και πάντα παίρνει παράσημο στην πτώση.
Τώρα για να βρούμε τα περιθώρια της πτώσης και που κατευθυνόμαστε στο μέλλον, πρέπει να φερθούμε σαν τους ντεντέκτιβ.   
Ένας ντεντέκτιβ ξεκινά την έρευνα από τις ρίζες ενός φαινομένου.  
Στην πτώση του Ελληνικού χρηματιστηρίου οι ρίζες είναι ο ΟΠΑΠ και η ΛΑΜΔΑ.
Ο ΟΠΑΠ υποδέχτηκε την εκλογή Μητσοτάκη με δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του στο € 9,12.
Αυτό θεωρήθηκε «ύποπτο» από την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διατάχθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Αυτό ήταν το ξεκίνημα της πτωτικής πορείας που μας ταλανίζει μέχρι σήμερα.
Ο ΟΠΑΠ είναι ήδη στα € 9,20.  Είναι δεδομένο ότι αποκλείεται να πέσει κάτω από τα € 9,12, γιατί εκεί αγοράζει η Sazka Group το σύνολο των μετοχών.  Οπότε έχουμε ένα σήμα για τα όρια της πτώσης που φαίνεται να είναι μικρά.
Η ΛΑΜΔΑ, υποδέχτηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό με την εξαγγελία για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με σύγχρονη άρνηση πώλησης των ΕΛΠΕ από μεριάς Λάτση.
Αυτό εξελήφθη από την αγορά σαν πρόθεση να χρηματοδοτηθεί το έργο από την «αγορά» και συνεπώς σε χαμηλότερες τιμές από την τιμή διαπραγμάτευσης της ΛΑΜΔΑ στο χρηματιστήριο.  
Τα νούμερα που ακούστηκαν για την αύξηση είναι € 6,70 με € 7 (χωρίς αυτό να είναι σίγουρο και η αύξηση να μην γίνει σε άλλη τιμή).
Πάντως με δεδομένο ότι η ΛΑΜΔΑ σήμερα είναι στα € 7,50, έχουμε άλλο ένα σήμα για τα όρια της πτώσης, που και εδώ φαίνεται να είναι μικρά.
Η ιδέα ότι όποιος θέλει να δουλέψει στο νέο σκηνικό που δημιουργείται θα χρειαστεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, έκανε τους επενδυτές να μην βιάζονται να αγοράσουν.  
Όμως παραμένουν παρατηρητές και διαθέσιμοι για αγορές.
Έχοντας εξετάσει τις ρίζες του φαινομένου της πτώσης, επανερχόμαστε στο «δολοφόνο».
Οι τράπεζες λοιπόν, βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης των κόκκινων δανείων και μάθαμε το όνομα του σχεδίου που είναι «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Όλο το παιχνίδι συνεπώς παίζεται στις προμήθειες που θα ζητήσει ο ΗΡΑΚΛΗΣ.
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι η χρήση κρατικών εγγυήσεων για να αγοραστούν τα δάνεια των τραπεζών σε καλύτερες τιμές από τις τιμές που προσφέρονται σήμερα.  
Το πρόβλημα είναι η αμοιβή (προμήθειες) που θα ζητήσει το κράτος για να προσφέρει τις εγγυήσεις.
Αν είναι σε λογικά πλαίσια, όλα καλά.  
Αλλιώς πάμε πάλι κάτω.
Με αυτά και αυτά, φαίνεται ότι στοιχειοθετείται μια σχετική αισιοδοξία στην αγορά, καθώς τα περιθώρια πτώσης δεν είναι μεγάλα.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και οι 800 μονάδες ή και παρακάτω είναι ένα επίπεδο του δείκτη που είναι πιθανόν να ξαναδούμε, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι προσωρινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης