Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσειςι να επιταχύνει δομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

tags :
Στουρνάρας: Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσειςι να επιταχύνει δομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Στουρνάρας:Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, καθώς η εγχώρια αποταμίευση κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Την κρισιμότητα των ξένων επενδύσεων και των ΣΔΙΤ ανέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο συνέδριο υψηλού επίπεδου που διοργανώθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας με θέμα την Ανταγωνιστικότητα, επί τη ευκαιρία της 30ης επετείου από την έναρξη λειτουργίας του IMD World Competitiveness Center.
Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας η καθαρή θέση της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 67,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016, στα 622,2 δισ. ευρώ.
Για να ενισχυθεί σε επίπεδα προ κρίσης εντός της επόμενης δεκαετίας, απαιτείται αύξηση κατά 5% περίπου ετησίως.
Αν και αυτό μεταφράζεται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρούνται επιτεύξιμοι με βάση την ιστορική εμπειρία, εάν αναζητηθούν οι κατάλληλες επενδύσεις και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, καθώς η εγχώρια αποταμίευση κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση projects πρέπει να γίνει κοινή πρακτική, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ιστορικό της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα είναι θετικό, καθώς έχουν αναπτυχθεί 14 ΣΔΙΤ που μεταφράζονται σε επενδύσεις 822 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό διαμόρφωση και έχουν ήδη εγκριθεί 12 ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η διαχείρισης απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα.
Όμως, υπογράμμισε, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα μελλοντικά ΣΔΙΤ που θα αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις. Αυτές, τόνισε, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε κάποιες από τις πολλές εκτάσεις του δημοσίου, μέσω συμβάσεων leasing.
Κοιτάζοντας το 2019 Yearbook, η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι ελάχιστα φαίνεται να έχουν αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε όλους τους πέντε βασικούς πυλώνες που καλύπτει ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας IMD, η Ελλάδα παρουσιάζει τάσεις προς τα κάτω, μειώνοντας κατά 8 συνολικά δείκτες στο συνολικό δείκτη, από 50η θέση το 2015 σε 58η θέση το 2019.
Ταυτόχρονα, η χώρα συνεχίζει να χάνει στην τεχνολογία και στη μελλοντική διάσταση της ετοιμότητας, όπως αναφέρεται στην ψηφιακή κατάταξη της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας IMD 2018.
Αυτοί οι τρεις παράγοντες θεωρούνται κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.
Παρόλα αυτά, υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας, δεδομένης
(α) της δύναμης του «εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού» και του «υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου» της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στην Έρευνα Εκτελεστικής Γνώμης και στην Παγκόσμια Κατάταξη Τάξεων του IMD 2018 και
(β) το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με πρόγραμμα επενδύσεων στο λεγόμενο «τρίγωνο γνώσης» (εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία), την ελευθέρωση περαιτέρω αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, την προώθηση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, επενδύσεις, να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, να επαναφέρουν σε λειτουργία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν «παγώσει» εδώ και αρκετά χρόνια και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εκτελωνιστικών δανείων, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κληρονομιές της κρίση.
Το ετήσιο βιβλίο του 2019 και άλλες παρόμοιες εκθέσεις δείχνουν ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει μείζονες προκλήσεις και κληροδοτήματα που συνδέονται με την κρίση.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) είναι απαραίτητες, καθώς οι εγχώριες αποταμιεύσεις είναι ανεπαρκείς για να ταιριάξουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μέχρι τώρα, το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρήθηκε φιλικό προς τις επενδύσεις, στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, σε χαμηλή αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις.
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ΑΞΕ, πρέπει να εντείνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από τις διεθνείς βαθμολογίες αφορά την καινοτομία, υποστηριζόμενη από επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης