Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα μέτρα 1 δισ. για το δημοσιονομικό κενό του 2020 αξιώνουν οι θεσμοί - Το ΒΝ αποκαλύπτει την προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης

tags :
Νέα μέτρα 1 δισ. για το δημοσιονομικό κενό του 2020 αξιώνουν οι θεσμοί - Το ΒΝ αποκαλύπτει την προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης
Το δημοσιονομικό κενό φέρεται κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ
Πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2020 φαίνεται πως θα απαιτηθούν προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που αν και ο Moscovici απέφυγε να προσδιορίσει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, φέρεται κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σ' αυτό το ύψος αποτιμούν το κενό τα τεχνικά κλιμάκια και το οποίο φαίνεται να δημιουργήθηκε τόσο από τα μέτρα τα οποία είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση το Μάιο όσο και από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Όμως το γεγονός πως για 1,5 δισ. κενό ζητούνται μέτρα χαμηλότερου ποσού (1 δισ.) ορίζει και τη δυναμική της διαπραγμάτευσης, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει το δημοσιονομικό κενό σε χαμηλότερα επίπεδα.
Άλλωστε ο Moscovici αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στη σημερινή συνέντευξη στον Τύπο, αρνήθηκε να το προσδιορίσει.
Η Επιτροπή φαίνεται πως θεωρεί ότι η ακύρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης όσον αφορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε μεταξύ άλλων στην επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.
Έτσι όπως συνήθως προβλέπει η Επιτροπή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ώστε τελικώς το Eurogroup του Δεκεμβρίου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ομολόγων (SNP/AMFA) το ύψος των οποίων προσδιορίζεται στα 750 εκατ. ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αλλά όπως τόνισε και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους ενημέρωσε σχετικά  όπως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει να προβλεφθούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει το κενό του 2020 ώστε η 4η μεταμνημονιακή έκθεση να αποκτήσει θετικό πρόσημο προκειμένου το Eurogroup του Δεκεμβρίου να δώσει την άδειά του να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη αυτά για επενδύσεις.
Ωστόσο η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup  η πρόβλεψη αυτή να  ενεργοποιηθεί τον προϋπολογισμό του 2020  δεν είναι μεγάλη όπως  κόμισαν ευρωπαϊκές πηγές στην κυβέρνηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το Eurogroup θα δώσει την εντολή στο Euroworking group να διερευνήσει όλα τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ενεργοποίηση της επενδυτικής ρήτρας και έτσι η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να ετοιμάσει μια λίστα με επενδυτικές προτάσεις , κάτι που θα συμφωνηθεί πάντως τον επόμενο χρόνο.
Επίσης η Κομισιόν φαίνεται να αποκλείει τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα προκειμένου αυτή να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2020.
Η αποδέσμευση των κερδών αυτών θεωρείται σημείο κλειδί για τις αγορές προκειμένου αυτές να αλλάξουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, κάτι το οποίο σχετίζεται απόλυτα με το κόστος δανεισμού και άρα με τη σύνθεση του προϋπολογισμού.
Κομισιόν και κυβέρνηση δείχνουν αν συμφώνησαν σε στενή συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων για να δουλέψουν στη συμμόρφωση σε ότι αφορά ιδίως την επιστροφή των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου , τα επόμενα βήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ιδιαίτερη σημασία δίδει η Επιτροπή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των υπόχρεων όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ,
Όπως και στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση έτσι και τώρα η Επιτροπή επεσήμανε στην κυβέρνηση πως τα επίπεδα του clawback στον τομέα της υγείας είναι τόσο υψηλά που η ανάγκη μέτρων είναι άμεση ώστε αυτά να σταματήσουν να συσσωρεύονται αποτελώντας δημοσιονομική βόμβα για τον προϋπολογισμό.
Μέσα σε όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής όπως αυτές εκφράστηκαν και δια στόματος P. Moscovici είναι η λειτουργία του δικαστικού συστήματος στη χώρα μας το οποίο όπως και το νομικό περιβάλλον χρειάζονται βελτιώσεις.
Η Επιτροπή εξέφρασε τέλος τη σοβαρή της ανησυχία για την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα που με στατιστικά στοιχεία εμφανίζεται ως η χειρότερη της Ευρώπης.

Μάριος Χριστοδούλου
mxristo@gmail.com

Τι ανέφερε το bankingnews.gr νωρίτερα

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός του 2020 - Εμπλοκή με το δημοσιονομικό κενό που φθάνει το 1,5 δισ ευρώ


Σε χειρουργικές παρεμβάσεις στις φοροελαφρύνσεις της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να βγει ο «λογαριασμός» του 2020.
Το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το επόμενο έτος προκαλεί τρόμο στην ελληνική πλευρά, καθώς φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,85% του ΑΕΠ και τα επιχειρήματα της Αθήνας για τον περιορισμό του με την εφαρμογή μέτρων, όπως η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά ακόμα και μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουν πείσει τις Βρυξέλλες.
Αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη βουλή, και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τον συναγερμό με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχει σημάνει στην πλατεία Συντάγματος.
Πρόκειται για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις οι οποίες –εκτός απροόπτου– αναμένεται να εκδοθούν σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ο κίνδυνος να μειωθεί αισθητά ο δημοσιονομικός χώρος του 2020 είναι πέρα για πέρα ορατός.
Στο μεταξύ ήδη το «πακέτο» με τις αρχικές εξαγγελίες του 1,2 δισ. ευρώ της Θεσσαλονίκης έχει «κουρευτεί» κατά 200 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ, για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική εκδοχή, οι ξένοι τεχνοκράτες αρχικά έβλεπαν τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020.
Στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης η απόσταση μειώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η ψαλίδα για το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων θα κλείσει περαιτέρω μέχρι το Σάββατο, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Από τη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζεται το αντίθετο.
Οτι δηλαδή η απόσταση μέχρι τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ήταν από την αρχή 1 δισ. ευρώ και από τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που συγκέντρωσε η τεχνική αντιπροσωπεία αυτή μεγάλωσε στο 1,5 δισ. ευρώ.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%).
Αποστάσεις κρατούν επίσης και από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση για την τόνωση των κρατικών εσόδων σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.
Ο λόγος για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.
Το μόνο σίγουρο από τις τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι η κάλυψη του κενού δεν μπορεί να γίνει με τα λεφτά από τα κέρδη των ομολόγων.
Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –που ο νέος προϋπολογισμός θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου– για να πείσει τους Ευρωπαίους για την ορθότητα των εκτιμήσεών της. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και το 2020 παρά τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ερωτώμενος για τον προϋπολογισμό του 2020 και για το δημοσιονομικό κενό, ο Pierre Moscovici o οποίες βρίσκεται στην Αθήνα, τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει μεγέθη που ούτως ή άλλως φέρουν μια δυναμική και επομένως μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να καλυφθεί το κενό» είπε χαρακτηριστικά.

Μάριος Χριστοδούλου
mxristo@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης