Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προαπαιτούμενο για την 4η αξιολόγηση το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs - Στρατηγικούς επενδυτές για τις μετοχές του Δημοσίου να αναζητήσουν οι τράπεζες

tags :
Προαπαιτούμενο για την 4η αξιολόγηση το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs - Στρατηγικούς επενδυτές για τις μετοχές του Δημοσίου να αναζητήσουν οι τράπεζες
Κλειδί για μία θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής
Μία νέα διάσταση έρχονται να δώσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως προς την υιοθέτηση του APS για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Η νέα αυτή διάσταση ακούει στο γνωστό όρο του "προαπαιτουμένου".
Την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής  για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών  φαίνεται να θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το κλειδί για μία θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά και ως επί της ουσίας προαπαιτούμενο για να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος γρίφος των NPEs στις ελληνικές τράπεζες.
Συγχρόνως σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες  χρειάζονται στρατηγικούς επενδυτές και ότι πολύ σύντομα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.
Σε ότι αφορά το σχέδιο Ηρακλής που θα συνοδεύεται από μια σειρά πρόσθετων νομοθετικών μέτρων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού τομέα.
Το επίπεδο των NPEs πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό μονοψήφιο έως το 2022.
Παρ' όλα τα μέτρα η Ελλάδα παραμένει η πιο εκτεθειμένη χώρα της Ε.Ε. όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και όπως κατά πληροφορίες διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Moscovici στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα προβληματικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού τομέα θα παραμείνουν ως σημαντικές προκλήσεις όχι μόνον για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Ως τέτοια λογίζονται η χαμηλή κερδοφορία, η κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών και ότι προκύπτει από όλη αυτήν την εμπλοκή που αντιμετώπισαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τον καιρό της κρίσης.
Η συμβουλή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και των επερχόμενων stress tests είναι να προετοιμαστούν  καλά και εκ των προτέρων τα πιστωτικά ιδρύματα για όλα τα σενάρια.
Ας σημειωθεί πως η βάση των κόκκινων δανείων αποτελεί συστατικό στοιχείο όλων των αλγορίθμων που σχετίζονται με τα stress tests.
Επομένως το APS θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις τράπεζες να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό στόχο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με όλους τους θεσμούς για την επιτυχία του προγράμματος Ηρακλής του οποίου η έγκριση όπως φαίνεται να επιβεβαιώνει στο οικονομικό επιτελείο ο Επίτροπος Μoscovici αναμένεται να είναι άμεση.
Έτσι μπορεί οι ενστάσεις των τραπεζών για το κόστος και την απομόχλευση των ισολογισμών τους να έχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν ωστόσο δεν φαίνεται η χώρα να μπορεί να διακινδυνεύσει την παραμικρή ολιγωρία σε σχέση με την αποδοχή του προγράμματος Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόβλημα στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δίνοντας συγχρόνως αρνητικό σήμα στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης