Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εμπορικός πόλεμος HΠΑ με Κίνα και ΕΕ απειλεί το success story της Πορτογαλίας

Ο εμπορικός πόλεμος HΠΑ με Κίνα και ΕΕ απειλεί το success story της Πορτογαλίας
Mεγάλο μέρος της επιτυχίας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών, γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές, εν μέσω των εμπορικών διενέξεων
Την ικανότητα της Πορτογαλίας να διατηρήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της, αμφισβητούν οι οικονομολόγοι, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Ο σοσιαλιστής Antonio Costa φαίνεται ότι έχει πολλές πιθανότητες να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ελπίζει να αντλήσει ψήφους χάρη στον οικονομικό απολογισμό του έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.
Η Πορτογαλία περιγράφεται συχνά ως το success story της Ευρωζώνης, καθώς μετά από τη σκληρή λιτότητα απολαμβάνει πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ξεπερνούν τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ την τελευταία διετία.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών, γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές, εν μέσω των εμπορικών διενέξεων.
«Η Πορτογαλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο παγκόσμιο εμπόριο, σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση», σχολιάζει η Ana Andrde, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit.
Το 2010, ένα χρόνο πριν η Πορτογαλία υποβάλλει αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ, οι εξαγωγές διαμορφώνονταν στα 37,3 δισ. ευρώ .
Έκτοτε οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 58 δισ. ευρώ το 2018, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι εξαγωγές της Πορτογαλίας ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ το 2018, από 30% το 2010.
«Μολονότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ταχύτερη ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, μία ραγδαία επιβράδυνση σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα, θα εκθέσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες», σχολιάζει η RaboResearch.
Οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη +1,7% για την Πορτογαλία το 2019, +1,2% το 2020.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό +2,8% το 2017 και +2,1% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης