Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Άλλο πρόσφυγες, άλλο μετανάστες - Κληρονομήσαμε τεράστια προβλήματα - Αυστηρός έλεγχος σε σύνορα, άσυλο, MKO

Μητσοτάκης: Άλλο πρόσφυγες, άλλο μετανάστες - Κληρονομήσαμε τεράστια προβλήματα - Αυστηρός έλεγχος σε σύνορα, άσυλο, MKO
Η μεγάλη τομή του νομοσχεδίου είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο που αφορά το σύστημα ασύλου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση κληρονόμησε τεράστια προβλήματα όσον αφορά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
«Ξεκινώ με δύο βασικές παραδοχές για το μεταναστευτικό.
Ας συμφωνήσουμε ότι άλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες.
Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο συνιστούσαν το 75% που έρχονταν στην χώρα. Σήμερα είναι 2 στους 10
«Ας συμφωνήσουμε ότι η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες», σημείωσε.
Όπως τόνισε, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση.
«Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τη διασπάθιση των ευρωπαϊκών πόρων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Ήταν μηδενική η προστασία των συνόρων μας επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ήταν μια πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη
σοι διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία κληρνόμησε η κυβέρνηση.
« Όλα αυτά αλλάζουν.
Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνεται, τα ελληνικά νησιά αποσυμφορούνται.
Καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές, αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, χωρίς περιθώρια κατάχρησης του.
Η μεγάλη τομή του νομοσχεδίου είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο που αφορά το σύστημα ασύλου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Βάζουμε οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής.
Αν αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές, σημαίνει πως δεν αποδέχονται στην προστασία τους.
Ευάλωτοι θα είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία .
Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ και κατοχυρώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία.
«Η χώρα θωρακίζεται.
Περισσότερα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα.
Στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε τις δυνάμεις του λιμενικού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
«Στόχος μας είναι οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 εντός του 2020.
Οφείλουμε στους νησιώτες μας να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο μεταφοράς μεταναστών σε 10 περιοχές την ενδοχώρας.
«Θα επαναλάβω τις προσπάθειες διεθνοποίησης του μεταναστευτικού και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών/προσφύγων εισέρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν στην Ευρώπη», τόνισε.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ

Ο πρωθυπουργός τόνισε  την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Υπογράμμισε ότι και η 'Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.
Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Βαρουφάκης: Πρέπει να ντρεπόμαστε για όσα συμβαίνουν στη Μόρια

«Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου "πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα". Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.
«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους.
Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ - Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».

Δευτερολογία Κυρ. Μητσοτάκη: Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επιδιώκουμε να μπουν κανόνες

Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις του Γιάνη. Βαρουφάκη, στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυουργού».
Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την κυβέρνησή του δεν θα εξισωθούν μετανάστες και πρόσφυγες.
Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική, τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επισήμανε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του είναι να μπουν κανόνες.
Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θεμα στη Σύνοδο Κορυφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης