Τελευταία Νέα
Διεθνή

Markit: Επιβράδυνση κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο PMI

Markit: Επιβράδυνση κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2019 - Στις 51,6 μονάδες ο PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών
Επιβράδυνση κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (3/10) στοιχεία της Markit, οδηγώντας τον σύνθετο δείκτη PMI κοντά στη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία υποδεικνύει στασιμότητα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 53,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο υποδείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων πέντε ετών.
Ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες σημείωσε τον ταχύτερι ρυθμό πτώσης από τα μέσα του 2013, ενώ ο υποδείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 53 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων προηγουμένως.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει και τους κλάδους μεταποίησης και κατασκευών, κατέγραψε σημαντική πτώση στις 50,1 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων τον Αύγουστο του 2019, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 50,4 μονάδες.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκε σε στασιμότητα τον Σεπτέμβριο, με τις έρευνες του PMI να σκιαγραφούν την πιο σκοτεινή εικόνα από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα περίοδο στα μέσα του 2013», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η κάμψη δείχνει επίσης περαιτέρω σημάδια εξάπλωσης από τον μεταποιητικό κλάδο στον κλάδο υπηρεσιών».
«Ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μετρίαση των πληθωριστικών πιέσεων, θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα ώστε να τονώσει την οικονομία τους ερχόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης