Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο δείκτης PMI

Γερμανία: Υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης συνολικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρήσεων υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (3/10) στοιχεία της Markit, γεγονός που δεν επέτρεψε στο σύνθετο δείκτη δραστηριότητας να παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,4 μονάδες έναντι 54,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ τα στοιχεία αποτελούν επί τα χείρω αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 52,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες, έναντι 51,7 μονάδων τον Αύγουστο του 2019 και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 49,1 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2013 κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
«Η επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο αποδείχθηκε ακόμα χειρότερη σε σχέση με τους αρχικούς φόβους, καθώς τα τελικά στοιχεία έδειξαν την πιο αδύναμη επιχειρηματική δραστηριότητα των τελευταίων τριών ετώ», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, προσθέτοντας ότι «μία τεχνική ύφεση φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνεται».
Ο κ. Smith πρόσθεσε ότι «η πτώση στις νέες επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών αποτελεί ένδειξη ότι η εγχώρια ζήτηση δυσκολεύεται να αντισταθμίσει την απώλεια νέων εργασιών από το εξωτερικό, και αποτελεί έναν καθοδικό κίνδυνο για τις άμεσες προοπιτκές ανάπτυξης του κλάδου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών συνέχισαν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, με την αύξηση της απασχόλησης να παραμένει υψηλότερη σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
«Η ανησυχία ωστόσο είναι ότι το προσωπικό που απομακρύνεται από τον κλάδο μεταποίηση θα μπορούσε σύντομα να αντισταθμίσει την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο υπηρεσιών», καταλήγει ο κ. Smith.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης