Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκληρή επίθεση από την Allianz στον Draghi – «Δεν είναι ανεξάρτητος… πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο»

tags :
Σκληρή επίθεση από την Allianz στον Draghi – «Δεν είναι ανεξάρτητος… πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο»
Ο Oliver Bäte κατηγόρησε τον Draghi ότι έχει «πολιτικοποιήσει» τη νομισματική πολιτική, ενώ πολλαπλασιάζει τον στην περιοχή
Σε μια πρωτοφανή επίθεση στο πρόσωπο του απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις κορυφαίες ασφαλιστικές της Ευρώπης, της Γερμανικής Allianz.
Ο Oliver Bäte κατηγόρησε τον Draghi ότι έχει «πολιτικοποιήσει» τη νομισματική πολιτική, ενώ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο στην περιοχή.
Ο Oliver Bäte, συντάχθηκε με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κι άλλες γερμανικές τράπεζες και πολιτικοί που επικρίνουν τον Draghi.
Μάλιστα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Draghi ότι οι κυβερνήσεις καθυστερούν να εφαρμόσουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
"Ο λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι επειδή διευκολύνετε τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν", δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Oliver Bäte.
"Συγγνώμη.
Δημιουργήσαμε πραγματικά ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες για να μην συμβεί αυτό, να μην έχουν οι κεντρικές τράπεζες την ευκολία να εκτυπώνουν χρήματα.
Όλοι λένε ότι ο Draghi είναι ανεξάρτητος.
Όχι δεν είναι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Oliver Bäte.
Ο ίδιος κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι "πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο" συνδυάζοντας τις υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές με την αποτυχία να σπάσει τον λεγόμενο δογματικό βρόχο των επενδύσεων των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές που επενδύουν στο δημόσιο χρέος μπορούν να το κρατήσουν ως ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο με μηδενικό κεφαλαιακό τέλος - παράγοντας που ευθύνεται ευρέως για την αύξηση της κρίσης στην ευρωζώνη το 2012.
"Οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές μας έχουν πει ότι έχουν σταθεροποιήσει το τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με αυτή την αρνητική σπείρα του κινδύνου ", δήλωσε ο κ. Bäte.
"Είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που υπάρχει", ανέφερε.
Η παρέμβαση του Bäte είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της ρητορικής γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ αποτελεί μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Draghi και των επικριτών του, ιδιαίτερα των ανώτερων στελεχών του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, προειδοποίησε πρόσφατα ότι "τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", ενώ η Sabine Lautenschläger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και να επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τις αγορές ομολόγων προκάλεσε έντονη κριτική από άλλους φορείς χάραξης πολιτικής.
Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Jean Pierre Mustier, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ο οποίος διευθύνει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, παρότρυνε τις τράπεζες να μην «παραπονιούνται» και να κατανοούν ότι τα οφέλη από τα χαμηλά επιτόκια και η μείωση των επισφαλών απαιτήσεων υπερβαίνει τη συρρίκνωση των περιθωρίων που υπέστησαν οι τράπεζες.
Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων όμως που επακολούθησαν της κρίσιμης σύσκεψης της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας αντιτάχθηκαν δημοσίως στα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ και την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των αγορών ομολόγων.
Οι περισσότεροι επικριτές των μέτρων χαλάρωσης υιοθετούν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ομολόγων είναι υπερβολική αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Ο διοικητής της Banque de France, François Villeroy de Galhau, δήλωσε αυτή την εβδομάδα: "Νόμιζα ότι οι περαιτέρω αγορές είναι περιττές αυτή τη στιγμή, δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων τόσο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων όσο και των μακροπρόθεσμων premium".
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, κ. Madis Müller, και ο εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος του Benoît Cœuré έκαναν παρόμοια σχόλια κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Άλλοι που εξέφρασαν αμφιβολίες στη συνεδρίαση ήταν οι Yves Mersch και Luis de Guindos, και τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο πρώτος εξέφρασε επιφυλάξεις για την επανεκκίνηση του QE, ενώ ο τελευταίος ανησυχεί για τον αντίκτυπο της μείωσης των επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα.
Αλλά και οι δύο τελικά συμφώνησαν να υποστηρίξουν το πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης