Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): Όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και επιβλαβής... η πολιτική της ΕΚΤ

tags :
El-Erian (Allianz): Όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και επιβλαβής... η πολιτική της ΕΚΤ
Καλύτερα τα περιθώρια πολιτικής της Fed
Η Federal Reserve πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια και πάλι φέτος, αλλά η κίνηση δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian.
"Υποψιάζομαι ότι θα μειώσει τα επιτόκια, διότι ο κίνδυνος να μην το πράξει είναι υψηλός, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξουν ουσιαστικά οι οικονομικές προοπτικές", δήλωσε ο El-Erian.
Οι αγορές θέτουν τις πιθανότητες περικοπής στα τέλη του Οκτωβρίου στο 77%, σύμφωνα με το CME Fedwatch.
Τον Σεπτέμβριο, η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας μίας ημέρας σε 1,75% - 2%, από 2% - 2,25%.
Οι πιθανότητες της περικοπής ήταν κάτω από το 50% πριν από την είδηση ​​της Δευτέρας ότι ο δείκτης προμηθειών του ISM υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 και παρουσίασε τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.
Για τον El-Erian, το ερώτημα γύρω από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν είναι αν θα έχουν μια «φιλική» νομισματική πολιτική εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
«Το ερώτημα είναι αν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά», δήλωσε ο El-Erian.
"Ήδη, στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι απλώς αναποτελεσματική, αλλά είναι τώρα επιβλαβής για την οικονομία", ανέφερε.
"Η Fed έχει το περιθώριο να μειώσει το επιτόκιο, αλλά θέλει πραγματικά να το χρησιμοποιήσει τώρα όταν η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά;" δήλωσε ο El-Erian.
Στην πραγματικότητα, ο El-Erian δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εγχώρια οικονομία - και όχι η νομισματική πολιτική ή η δημοσιονομική πολιτική από την κυβέρνηση - θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ να οδηγηθούν σε ύφεση το επόμενο έτος.
"Αυτό που θα μας σώσει από μια ύφεση και είμαι αρκετά αισιόδοξος για αυτό, είναι ο μη εμπορεύσιμος τομέας, ο εγχώριος τομέας της οικονομίας των ΗΠΑ, που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης