Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διόρθωση -20% με -30% στις αγορές και ύφεση στις οικονομίες θα ήταν θετική εξέλιξη για να σκάσει η φούσκα της υπερβολής

Διόρθωση -20% με -30% στις αγορές και ύφεση στις οικονομίες θα ήταν θετική εξέλιξη για να σκάσει η φούσκα της υπερβολής
Η Ελλάδα είναι μια ασήμαντη, μικρή περιθωριοποιημένη αγορά και θα άγεται και θα φέρεται από την διεθνή τάση.
Μια διόρθωση -20% με -30% στα χρηματιστήρια διεθνώς αλλά και ύφεση στις οικονομίες Γερμανίας και ΗΠΑ θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη.
Κυριαρχεί μια ψευδαίσθηση στους πολίτες, επενδυτές, καταναλωτές ότι για πάντα οι αξίες πρέπει να αυξάνονται, για πάντα οι μετοχές πρέπει να ενισχύονται και για πάντα να υπάρχει προσφορά προϊόντων ώστε οι καταναλωτές να καταναλώνουν.
Η έννοια της μονοδιάστατης προσέγγισης της οικονομίας και των αγορών χειραγωγήθηκε και επιβλήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες που στην προσπάθεια τους να υποκαταστήσουν τις κυβερνήσεις δημιούργησαν μια τερατογένεση.
Ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια αποτελούν τον χειρότερο συνδυασμό ωμής και απροκάλυπτης παρέμβασης για να συντηρηθεί η φούσκα των μετοχών και ομολόγων.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να παρέμβουν στις οικονομίες άμεσα… μόνο έμμεσα και στην αγωνία τους να πετύχουν τα έκαναν θάλασσα.
Η αγωνία να αποτρέψουν την διόρθωση στις μετοχές και η αγωνία να αποτρέψουν την αέναη αλληλοδιαδοχή ανοδικών και καθοδικών κύκλων στην οικονομία έχει δημιουργήσει μια σαθρή κατάσταση μια φούσκα που εάν σκάσει θα αποδείξει πόσο αδύναμα ήταν τα θεμέλια.
-Αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, σχεδόν έχουν φθάσει στα 17,8 τρισεκ. δολάρια τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια
-Μόνο στην Ευρώπη οι τράπεζες έχουν υποστεί ζημία 24 δισεκ. από τα αρνητικά επιτόκια πληρώνοντας τόκους στην ΕΚΤ.
-Εκτιμάται ότι η σωρευμένη ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 100 δισεκ. από τα αρνητικά επιτόκια.
-Στις ΗΠΑ η επαναγορά ιδίων μετοχών έφθασε στο 1 τρισεκ. δολάρια σε ένα έτος, οι εταιρίες επαναπατρίζουν κεφάλαια τα οποία τα επενδύσουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
-Τα στοιχεία σε Γερμανία και ΗΠΑ δείχνουν ότι οι οικονομίες επιβραδύνονται, ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται
-Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας και Ευρώπης αντί να μετριάζεται επιδεινώνεται
-Το Brexit φαίνεται ότι πλησιάζει και μαζί και ένα ισχυρό σοκ καθώς ΕΕ και Βρετανία δεν τα βρίσκουν σε μια κοινή συμφωνία
-Οι επιδόσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων σε ΕΕ και ΗΠΑ δείχνουν κόπωση στους ισολογισμούς τραπεζών και εταιριών.
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι θα ήταν θετική εξέλιξη μια διόρθωση -20% με -30% στις αγορές όπως και μια ύφεση στις οικονομίας αφενός για να απομυθοποιηθεί η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και η πλασματική φούσκα των αξιών σε μετοχές και ομόλογα να ξεφουσκώσει ώστε… οι νέες τιμές να αντικατοπτρίζουν πιο δίκαια τα θεμελιώδη.

Πότε θα ξεκινήσει η διόρθωση στις αγορές;

Η διόρθωση θα προηγηθεί της ύφεσης ως γεγονός.
Συνήθως η ιστορική εμπειρία αναφέρει ότι απαιτούνται 3-4 τρίμηνα μετά την εκδήλωση των πρώτων αρνητικών σημαδιών.
Θα ήταν ιδανικό σενάριο η μεγάλη διόρθωση να έρθει εντός του 2019 αλλά μπορεί να φθάσουμε στις αρχές του 2020 για να συμβεί το μοιραίο.
Ο Trump έχει εκλογές στις ΗΠΑ, το αμερικανικό κεφάλαιο θέλει τον Trump αλλά μια διόρθωση πριν τις εκλογές ώστε φθάνοντας στις αμερικανικές εκλογές να ξεκινήσει μια νέα άνοδος δεν θα ήταν παράταιρο σενάριο.

Πως μπορεί να αποτραπεί η βίαιη διόρθωση στις αγορές;

Η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών έχει ατονήσει.
Όμως μια συμφωνία για λήξη του εμπορικού πολέμου και μια συμφωνία για το Brexit θα μεταθέσουν την ωφέλιμη διόρθωση στις μετοχές και την ωφέλιμη ύφεση στις οικονομίες – η έννοια ωφέλιμη σχετίζεται με τον αέναο κύκλο και την αλληλοδιαδοχή μεταξύ ανόδου και πτώσης, ανάπτυξης και επιβράδυνσης –

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια ασήμαντη, μικρή περιθωριοποιημένη αγορά και θα άγεται και θα φέρεται από την διεθνή τάση.
Καμία διαφοροποίηση δεν είναι πιθανή και καμία δυνατότητα διαφοροποίησης δεν θα ευδοκιμήσει.
Στο κακό σενάριο της αγοράς θα υπάρξει μια διόρθωση 100 με 130 μονάδων, στο καλό σενάριο θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ 800 και 860 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης