Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα δύσκολα για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι… εμπρός – Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο ο λογαριασμός θα είναι ακριβός

Τα δύσκολα για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι… εμπρός – Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο ο λογαριασμός θα είναι ακριβός
Οι τραπεζικές μετοχές μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εξυγίανσης δεν θα είναι ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακά.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 78 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες υιοθετούν επώδυνες κεφαλαιακά λύσεις όπως το μοντέλο Eurobank αλλά με όφελος την μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό ή ανώδυνες κεφαλαιακά λύσεις αλλά χωρίς να μειώνουν το ρίσκο στους ισολογισμούς όπως το μοντέλο Πειραιώς.
Υπάρχουν και οι συλλογικές λύσεις όπως το APS όπου οι τράπεζες πρέπει να τιτλοποιήσουν NPEs για να μπορέσει το κράτος να εγγυηθεί τα senior bond τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια.
Η αγορά όμως έχει καλλιεργήσει μια προσδοκία ή έχει παραπλανηθεί πιστεύοντας ότι από εδώ και πέραν το ζήτημα των NPEs θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το bankingnews θα παρουσιάσει μια άποψη – θέση η οποία πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά την δύσκολη ελληνική τραπεζική πραγματικότητα.
Υπάρχουν 4 αλήθειες γύρω από τις τράπεζες και τα NPEs που είναι σκόπιμο ο επενδυτής του χρηματιστηρίου να τις γνωρίζει και να κατανοεί επίσης γιατί οι μετοχές των τραπεζών έχουν ατονήσει… δικαιολογημένα.

Πρώτη αλήθεια... o πυρήνας

Όσο μειώνονται τα NPEs τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει καθώς θα πλησιάζουμε στον πυρήνα των προβληματικών δανείων όπου οι προβλέψεις δεν επαρκούν και οι λύσεις απαιτούν κεφάλαια.
Υπάρχει ένας πυρήνας 40 δισεκ. NPEs που είναι ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος, οι προβλέψεις δεν επαρκούν και οι τράπεζες υποχρεωτικά θα υποστούν κεφαλαιακές απώλειες.

Δεύτερη αλήθεια...η πιο ορθή λύση της Eurobank

Μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών μόνο μια τράπεζα αντιμετώπισε το πρόβλημα ποιο ωμά, πιο ρεαλιστικά και πιο στρατηγικά η Eurobank γιατί έκανε δύο κινήσεις, τιτλοποίησε και πούλησε και για όλο αυτό το σχέδιο μείωσης των NPEs δαπανάει 1,3 δισεκ. κεφάλαια που ίσως στην πραγματικότητα να είναι 1,6 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή η Eurobank για 9,7 δισεκ. NPEs δαπάνησε 1,3 με 1,6 δισεκ. με εύκολη αναγωγή μπορεί ο οποιοδήποτε επενδυτής να καταλάβει πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες για να εξυγιανθούν.
Η Πειραιώς δαπάνησε για το σχέδιο της μηδέν κεφάλαιο και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να διατηρεί το ρίσκο στον ισολογισμό της.

Τρίτη αλήθεια... το APS θα χρειαστεί κεφάλαια, αυτοκτονία της ΤτΕ

Το APS ή Ιταλικό μοντέλο με τον μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το κράτος είναι μια αξιόλογη λύση.
Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το εξής.
Το APS ζητάει τιτλοποιήσεις.
Οι τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων ζητούν κεφάλαια.
Άρα οι τράπεζες υποχρεωτικά θα πρέπει να δαπανήσουν κεφάλαια.
Εάν για μια τιτλοποίηση 9,7 δισεκ. η Eurobank δαπανάει 1,3 με 1,6 δισεκ. σε κεφάλαιο τα 30 δισεκ. τιτλοποιήσεις που δυνητικά μπορεί να φθάσει το APS σημαίνει ότι θα απαιτηθούν 4 με 4,5 δισεκ. κεφάλαια ή 3 δισεκ. χωρίς την Eurobank.
H πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα ήταν αυτοκτονία κεφαλαιακά οπότε δεν αξιολογείται καθώς έχει απορριφθεί και από τους θεσμούς.
Εάν εφαρμοζόταν η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs οι τράπεζες θα έχασαν το 30% με 40% της χρηματιστηριακής αξίας τους.
Αυτό επιμελώς το έχει αποκρύψει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέταρτη αλήθεια... τα funds θα πληρώνουν λιγότερα για NPEs

Όλα τα funds ή σχεδόν όλα τα funds ήρθαν στην Ελλάδα, αγόρασαν προβληματικά δάνεια και… τώρα το έχουν μετανιώσει.
Έχουν καταλάβει ότι δεν θα βγάλουν τα λεφτά που υπολόγιζαν, δεν θα επιτύχουν τις αποδόσεις που προσδοκούσαν.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι μελλοντικές τιτλοποιήσεις, οι μελλοντικές πωλήσεις θα είναι σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές αξίες.
Όσο οι ξένοι κατανοούν την δομή και υφή των ελληνικών προβληματικών δανείων τόσο λιγότερο θα βάζουν το χέρι στην τσέπη κοινώς δεν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά για τα προβληματικά δάνεια.
Στο μέλλον τα τιμήματα αγοράς προβληματικών δανείων θα είναι χαμηλότερα και ενώ η οικονομία θα ανακάμπτει οι ξένοι θα πληρώνουν λιγότερα.
Θα γνωρίζουμε πλέον τους λόγους

Συμπέρασμα

Υπό αυτό το πρίσμα οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα ενέχουν υψηλό ρίσκο και χρήζουν προσοχής.
Έτσι εξηγείται γιατί τους τελευταίους μήνες οι μετοχές έχουν εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Οι τραπεζικές μετοχές μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εξυγίανσης δεν θα είναι ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακά.
Δυστυχώς αυτό είναι μια αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης