Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δικαίωμα πρόσθετου εφάπαξ και επικουρικής στους συνταξιούχους που εργάζονται

tags :
Δικαίωμα πρόσθετου εφάπαξ και επικουρικής στους συνταξιούχους που εργάζονται
Δικαίωμα για την χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ ή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ για όσους συνεχίζουν να εργάζονται εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί, δίνει το υπουργείο Εργασίας,
Δικαίωμα για την χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ ή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ για όσους συνεχίζουν να εργάζονται εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί, δίνει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από το ταμείο, με αφορμή δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους/εργαζόμενους για τον επανυπολογισμό των παροχών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το άρθρου 35 του νόμου 4387/2016 καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης της εφάπαξ παροχής.
Ειδικότερα, από 13.5.2016, προϋπόθεση για την καταβολή της εφάπαξ παροχής, αποτελεί, α) η λήψη κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή οριστικής αναπηρίας και β) η πλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου στο ΕΤΕΑΕΠ φορέα πρόνοιας.
Ο ανωτέρω νόμου, χρόνος ασφάλισης στον κλάδο εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. αποτελεί, «α.
Ο χρόνος, για τον οποίον καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από την ένταξη των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας και εφεξής. β.
Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ ή επικουρικής σύνταξης θεωρείται ότι οι ασφαλισμένοι:
-Καταβάλλουν εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ καθώς με τον ν. 4387/2016 δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι προϋποθέσεις υπαγωγής.
-Το χρονικό διάστημα καταβολής των εισφορών μετά την 1-1-2017, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της προαναφερόμενης παραγράφου του άρθρου 79 του ν. 4387/2016 και ότι,
-Η εφάπαξ παροχή έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Για εργαζόμενους που δικαιώθηκαν κύριας σύνταξης και εφάπαξ παροχής πριν την 31-12-2016 και συνεχίζουν ή αναλαμβάνουν εκ νέου εργασία: χρόνος ασφάλισης για την καταβολή συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής αποτελεί ο χρόνος, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μετά την 1-1-2017 και ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους εντασσόμενους φορείς μετά την επανασφάλισή τους έως και τις 31-12-2016.
Στην περίπτωση που το διάστημα από την επανασφάλιση έως και τον 12ο/2016 δεν αποτελούσε χρόνο ασφάλισης για τον ενταχθέντα φορέα, δεν θα προσμετρηθεί για τον υπολογισμό της παροχής.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για την λήψη εφάπαξ παροχής, θα χορηγείται επιστροφή των εισφορών, βάσει της παρ. 7 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης