Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μετέωρο βήμα της Creta Farms προς το λουκέτο και οι ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο

tags :
Το μετέωρο βήμα της Creta Farms προς το λουκέτο και οι ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο
Η παρωδία των γενικών Συνελέσεων, ο μύχιος πόθος των τραπεζών, η κολοκυθιά του ΓΕΜΗ και η επιστράτευση του Άδωνι
Η παρωδία στην Creta Farms συνεχίζεται με τους εμπλεκόμενους να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και τον Αδωνι Γεωργιάδη να κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά καθώς η εταιρία οδηγείται στο λουκέτο.
Αυτά που διαδραματίζονται  ξεπερνούν και τα όρια της γελοιότητας και δείχνουν πόσο σαθρό είναι το σύστημα ελέγχου και εποπτείας των εταιριών, πόσο ασαφές είναι το πλαίσιο νομιμοποιήσεων εταιριών από το τραπεζικό σύστημα και οδηγούν την Creta Farms στην κατάρρευση. 
Αύριο λήγει η δεύτερη παράταση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών με την ολιγωρία των τραπεζών να έχει ως συνέπεια πρώτον να υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα για τη διοίκηση και δεύτερον να μην έχει ληφθεί καν το σύνολο των ενεχύρων που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί μια συναλλαγή αν και εφ’ όσον με αυτή την κατάσταση υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Η κολοκυθιά του ΓΕΜΗ

Έχουμε μια Γενική Συνέλευση με αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο ΓΕΜΗ και από την άλλη μια Γενική Συνέλευση συνέχεια της προηγούμενης (κατά τον Κ. Δομαζάκη έλαβε αποφάσεις και κατά το Εμμ Δομαζάκι διεκόπη) η οποία θα γίνει σήμερα και αναμένεται και αυτή να λάβει αποφάσεις οι οποίες προφανώς θα προωθηθούν στο ΓΕΜΗ.
Το εξωφρενικό βέβαια είναι πως στο μεσοδιάστημα της Γενικής Συνέλευσης σε δόσεις οι δύο βασικοί μέτοχοι εκχώρησαν τα δικαιώματα ψήφου (περίπου το 70%),  μη δυνάμενοι μάλιστα να τα ασκήσουν επ ουδενί, στις τράπεζες με αποτέλεσμα να γεννάται ένα ακόμα νομικό ερώτημα για την σημερινή συνέλευση.
Ποιος ψηφίζει;
Οι τράπεζες ή οι βασικοί μέτοχοι;
Και εδώ οι απαντήσεις είναι πάλι δύο.
Είτε οι τράπεζες με το γράμμα της σύμβασης αφού έχουν τα δικαιώματα ψήφου είτε οι βασικοί μέτοχοι αν υποτεθεί πως όταν ξεκίνησε η ΓΣ είχαν στην κατοχή τους τα δικαιώματα ψήφου.
Από την άλλη έχουμε ένα ΓΕΜΗ που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά δεχόμενο πιέσεις πανταχόθεν αλλά κατ ουσίαν δεν έχει κανένα ρόλο εκ του νόμου να ελέγξει τη νομιμότητα των εγγράφων που έχουν κατατεθεί αλλά μόνο την τυπικότητα-πληρότητα.
Και εν πάση περιπτώσει προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός  ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν από το ΓΕΜΗ να τους δώσει λύση στο πρόβλημα.
Γιατί αν πραγματικά το ΓΕΜΗ παίζει ρόλο στο να διαπιστωθεί ποιος διοικεί μια εταιρία τότε οι διοικήσεις πλήθους εταιριών που έχουν να δημοσιεύσουν χρόνια στο ΓΕΜΗ αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων δεν θα έπρεπε να κάνουν συναλλαγές με τις τράπεζες γιατί τυπικά οι τράπεζες δεν ξέρουν ποιος διοικεί.
Κάνουν όμως και μάλιστα κανονικά και κάποιες πολλές εταιρίες δανείστηκαν υπέρμετρα χωρίς να έχουν κάνει τις δημοσιεύσεις στο ΓΕΜΗ.
Άραγε παρανόμως έχουν νομιμοποιηθεί στις τράπεζες; Την απάντηση μπορούν φυσικά να τη δώσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Η επιστράτευση Άδωνι

Οι τράπεζες που έχουν πάντως πολυπληθή και καλοπληρωμένα νομικά τμήματα αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του γραφείο Κουταλίδη δεν θα έπρεπε να έχουν απαιτήσει να έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση ποια είναι η νόμιμη διοίκηση καθώς κινδυνεύουν οι ίδιες δεδομένου ότι οι νομιμοποιήσεις για τις συναλλαγές παρέχονται στη νόμιμη διοίκηση των εταιριών;
Βέβαια θα ήταν πολύ χαρούμενες αν σήμερα τους έλυναν το πρόβλημα οι δύο βασικοί μέτοχοι και κατ ουσίαν ο Κ Δομαζάκης αν πήγαινε στην Συνέλευση για να τη νομιμοποιήσει, πράγμα που δεν είναι γνωστό αν θα πράξει καθώς παρά τις προσπάθειες του bankingnews να επικοινωνήσει μαζί του δεν ανταποκρίθηκε.
Και είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν χθες, επιστρατεύοντας και τον κ.  Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μάλλον αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το παζλ της πληροφόρησης που έχει για το τί ακριβώς συνέβη και συμβαίνει στην εταιρία και ποιος ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου είναι ελλιπές.

Τα καυτά ερωτήματα

Οι τράπεζες όμως πρέπει να εξηγήσουν γιατί αναχρηματοδότησαν μια εταιρία στις αρχές του 2019 όταν μάλιστα γνώριζαν ότι είχε αρχίσει να διογκώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών μετόχων.
Τι ήταν εκείνο που της έπεισε και γιατί βλέποντας μια τέτοια κατάσταση δεν ζήτησαν ενέχυρα επί του συνόλου των μετοχών ώστε να μπορούν να δράσουν άμεσα και να μην σέρνεται επί μήνες η εταιρία γύρω από το μηδέν και οι βασικοί μέτοχοι να σφάζονται πάνω από το πτώμα της Creta .
Βέβαια δεν είναι το μόνο ερώτημα που τίθεται καθώς μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε ενέχυρο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Την ίδια στιγμή ερωτήματα γεννώνται για το ρόλο των ελεγκτικών εταιριών που εισπράττουν απίστευτες αμοιβές στην όλη διαδικασία.
Υποτίθεται ότι η Deloitte πήγε πριν τα σπάσουν τελείως οι βασικοί μέτοχοι και ξαναγύρισε αλλά πόρισμα forensic ακόμα δεν υπάρχει λες και η Creta Farms είναι η Microsoft με θυγατρικές σε όλες τις χώρες του πλανήτη. 
Την ίδια στιγμή ο CRO της Ernst & Young κ. Χουρδάκης είναι απορίας άξιον για ποιον ενεργεί και ποιος είναι ο ρόλος του καθώς ο ίδιος σε έγγραφο που έχει ενεχειρίσει σε υποψήφιους επενδυτές αναφέρει πως έχει υπογράψει σύμβαση όχι με τις τράπεζες που υποτίθεται μέσω του CRO εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους αλλά με την Creta Farms!!!
Και αυτό ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να δίνει αναφορά για τις κινήσεις του βάσει του MOU και στις τράπεζες και στους δύο μετόχους.
Και παρ όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο ότι το πράττει. Με την πρακτική αυτή ουσιαστικά όμως καλλιεργεί το έδαφος σφαγής των βασικών μετόχων και ενίσχυσης της καχυποψίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιον όχι τι θα συμβεί σήμερα στη Γενική Συνέλευση αλλά τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες αν δεν υπάρξει παρουσία του Κ. Δομαζάκη στη σημερινή Γενική Συνέλευση θα περιμένουν και την αυριανή ημέρα να δουν ποιοι θα υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές και ίσως τότε να σκεφτούν να επιδιώξουν προσωρινή διοίκηση.
Είναι όμως εφικτή μια τέτοια ενέργεια δεδομένης της ευθυνοφοβίας των περισσότερων εκ των εμπλεκόμενων; 
Είναι εφικτό όταν απέναντι υπάρχει η απρόβλεπτη συμπεριφορά των βασικών μετόχων;
Προφανώς όχι και το πιθανότερο είναι μια εταιρία με καινοτόμα προϊόντα που θα μπορούσε να είναι πολυεθνική να καταρρεύσει λόγω ανεύθυνων τραπεζικών στελεχών, ανίδεων; ελεγκτικών εταιριών και διχασμένων αδελφών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης