Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rogoff (Yale): Η μεγάλη παγίδα για το ΔΝΤ στην Αργεντινή – Τα λάθη και οι ευθύνες

Rogoff (Yale): Η μεγάλη παγίδα για το ΔΝΤ στην Αργεντινή – Τα λάθη και οι ευθύνες
Το ΔΝΤ δεν ήταν το μόνο που έκανε λάθη στην Αργεντινή, εκτιμά ο Kenneth Rogoff
Τις αιτίες που οδήγησαν στη νέα κατάρρευση της Αργεντινής και τον ρόλο αλλά και το «δράμα» του ΔΝΤ, περιγράφει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Kenneth Rogoff, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν και επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο: Σε περίπτωση που το έχετε λησμονήσει, η κυβέρνηση της Αργεντινής δημιούργησε ένα τεράστιο χρέος από το τίποτα,  με εκπληκτική ταχύτητα και, στη συνέχεια, προχώρησε σε χρεοκοπία με την ίδια προσήνεια.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρεοκοπία της χώρας το 2002, η τελευταία κρίση μοιάζει με έργο του Shakespeare διάρκειας 60 δευτερολέπτων.
Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η αθέτηση πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων ήταν αναπόφευκτη, διότι το χρέος, τα ελλείμματα και η νομισματική πολιτική της χώρας δεν ήταν βιώσιμα και η πολιτική τάξη δεν ήταν σε θέση να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές εγκαίρως.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαινόταν να αναβάλλουν μόνο το αναπόφευκτο και, ακόμη χειρότερα, να επιδεινώσουν την τελική κατάρρευση.
Έτσι, μετά τη δεύτερη καταστροφή στην Αργεντινή σε λιγότερο από μια γενιά, είναι καιρός να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει τις κρίσεις χρέους αναδυόμενων οικονομιών.
Πώς μπορεί το ΔΝΤ να είναι αποτελεσματικό για να βοηθήσει τις χώρες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις αγορές όταν οποιαδήποτε απόπειρα να κλείσουν μη βιώσιμα δημοσιονομικά ελλείμματα χαρακτηρίζεται λιτότητα;
Η μόνη απάντηση είναι να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι των διεθνών οργανισμών παροχής βοήθειας (το ΔΝΤ είναι δανειστής).
Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καλή διάθεση για αυτό.
Γιατί το ΔΝΤ ήταν πρόθυμο να ρίξει πόρους σε μια κατάσταση που - τουλάχιστον βάσεις της εκ των υστέρων κατάληξής της - θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω ισχυρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής (μεγαλύτερης λιτότητας), αθέτησης χρεών ή ένα μείγμα όλων αυτών;
Η δυσκολία του ΔΝΤ να μην πει «όχι»στην Αργεντινή αντικατοπτρίζει εν μέρει μια ακανθώδη ιστορία που απορρέει από τα αποτυχημένα δάνεια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως το 2001.
Επίσης, ήταν δύσκολο για το Ταμείο να αντισταθεί στη χρηματοδότηση ενός μεγάλου προγράμματος σε έναν κόσμο όπου οι χώρες μπορούν να δανειστούν σε πολύ χαμηλό επίπεδο από τις αγορές.
(Και η Κίνα έχει γίνει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά η έλλειψη διαφάνειας καθιστά τα κινεζικά δάνεια εύφορο έδαφος για διαφθορά).
Αλλά το προσωπικό του ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι χώρες με ιστορικό συνεχών αθετήσεων πληρωμών, όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, αναπόφευκτα θα επαναλάβουν τα σφάλματά τους.
Όταν ο Miguel Savastano, η Carmen Reinhart και εγώ μελετήσαμε αυτό το φαινόμενο πριν από πολλά χρόνια, τον αποκαλούσαμε "δυσανεξία του χρέους".
Πρέπει να γίνει λόγος για το γεγονός ότι, πιέζοντας το ΔΝΤ να διευκολύνει το πρόγραμμα δανεισμού του, η κυβέρνηση  Donald Trump έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα για την Αργεντινή.
Εξάλλου, ο πατέρας του προέδρου της χώρας Mauricio Macri ήταν επιχειρηματικός εταίρος και φίλος του Trump.
Όμως, ανεξάρτητα από την αλήθεια αυτού του επιχειρήματος, η αδύναμη διαπραγματευτική θέση του Ταμείου πιθανόν να έχει βαθύτερες ρίζες.
Η πολιτική στήριξη των απαραίτητων προϋποθέσεων δανείων έχει διαβρωθεί από επανειλημμένες επιθέσεις από την αριστερά, η οποία δεν δέχεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει περιθώρια να παράσχει άμεσες επιχορηγήσεις.
Αλλά ενώ οι ΜΚΟ θα μπορούσαν να χαρούν εάν το ΔΝΤ μετατρέψει τα δάνειά του σε επιχορηγήσεις, πολύ σύντομα τα ταμεία του Ταμείου θα άδειαζαν.
Και αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς, αλλά θα ήταν καταστροφή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το χρέος σε πολλές αναδυόμενες αγορές σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ και το ΔΝΤ παραμένει η πιο κοντινή επιλογή ως δανειστής.
Παρά τους περιορισμούς, το Ταμείο έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό για να μετριάσει το κόστος των κρίσεων χρέους αναδυόμενων αγορών, κυρίως για τον γενικό πληθυσμό.
Αλλά ο στόχος πρέπει να είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση τέτοιων κρίσεων –ή η επανεμφάνισή τους, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής.
Ο Macri εξελέγη το 2015 από έναν λαό  που είχε κουραστεί από την αργή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό που σημάδεψε τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης της πρώην προέδρου Cristina Kirchner.
Οι πολιτικές της Kirchner (και εκείνες του συζύγου της, Néstor Kirchner, οι οποίες προηγήθηκαν της) ενίσχυσαν έντονα την κρατική παρέμβαση και τον έλεγχο.
Οι υψηλές τιμές εξαγωγής βασικών εμπορευμάτων επέτρεψαν στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά όταν ο κύκλος γύρισε, όλα αποσυντέθηκαν.
 Ωστόσο, ο Macri κληρονόμησε μια οικονομία όπου το χρέος δεν ήταν υψηλό (λόγω της αδυναμίας πληρωμής του 2002) και το κύριο δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κανονική συνταγή για μια εισερχόμενη διοίκηση θα ήταν να ξεπεράσει τον πόνο της δημοσιονομικής εξυγίανσης νωρίς και να ευελπιστεί ότι η οικονομία θα ανακάμψει πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές.
Αντ’ αυτού  ο Macri αποφάσισε να κλείσει με αργό ρυθμό το χάσμα του προϋπολογισμού και να χρησιμοποιήσει τον πολιτικό μήνα του μέλιτος για να μειώσει τους φόρους και να ελευθερώσει τις αγορές.
Δυστυχώς, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Big Bang, οι οικονομικές συνθήκες τείνουν να χειροτερεύουν προτού βελτιωθούν, και φαίνεται ότι ο Macri, που θα αντιμετωπίσει εκλογές αργότερα αυτό το μήνα, δεν θα είναι εκεί για να το δει.
Τα πράγματα έχουν πάει τόσο άσχημα ώστε η Αργεντινή «επαναπροσδιόρισε» (μια μορφή προεπιλογής), ακόμη και το χρέος σε εγχώριο νόμισμα .
Είναι μια θλιβερή κατάσταση.
Απαιτεί επίσης μια απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορεί το ΔΝΤ να συμβιβάσει την ανάγκη για ένα αξιόπιστο καθεστώς στο οποίο οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να διεκπεραιώνουν τον απαιτούμενο δανεισμό με απαιτήσεις για περισσότερη βοήθεια και λιγότερη λιτότητα;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να το κάνει μόνο του. Ο μόνος τρόπος να τετραγωνιστεί ο κύκλος είναι με μια τεράστια αύξηση των ροών βοήθειας.
Αλλά μην περιμένετε ούτε μια ρεπουμπλικανική ούτε μια δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ να ηγηθεί μίας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί πρέπει να αφήσουν το ΔΝΤ να κάνει τη δουλειά του - βοηθώντας στη διατήρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - και να μην το αναγκάζουν να υποστηρίξει μη βιώσιμα καθεστώτα πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης