Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δύσκολη συνεδρίαση για τους long

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δύσκολη συνεδρίαση για τους long
ΑΓΟΡΑ: Η πτώση ήταν μεγάλη και με αυξημένο τζίρο. Μεγάλες οι πωλήσεις και εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Ελάχιστες άντεξαν στο κύμα ρευστοποιήσεων που ήρθε από το εξωτερικό. Έσπασε και προς τα κάτω η συσσώρευση.

Θα λέγαμε πως σε επιμέρους μετοχές η μανία των πωλητών ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να δούμε μεγάλες απώλειες με μεγάλο όγκο. Οι τράπεζες κατέγραψαν μεγάλη πτώση αλλά δεν απείχαν σημαντικά από τα υψηλά έτους. Επομένως είναι μία λογική διόρθωση. Με μεγάλο όγκο έπεσε και η MIG λόγω αναχρηματοδότησης και επιτοκίου που ακούγεται.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τον κινητό μέσο των 100 ημερών αλλά πατάει σε μία καλή κατά την άποψή μας στήριξη εκεί στις 835 μονάδες. Δείτε και το σχετικό διάγραμμα. Όλα βέβαια θα κριθούν από την πορεία των ξένων αγορών και τη διάθεση των «μεγάλων παιδιών».
Image
ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Βελτιώνονται οι αποτιμήσεις καθώς πλέον πολλές μετοχές έχουν διορθώσει σημαντικά από τα φετινά υψηλά τους. Τα σημεία εισόδου είναι πλέον καλύτερα. Ο κίνδυνος έχει να κάνει με τις διεθνείς αγορές και τις αναταραχές στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό πιστεύουμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Βέβαια αν τα ξένα συνεχίσουν να υποχωρούν, η δική μας αγορά δε θα μείνει ανεπηρέαστη. Ειδικά λόγω χαμηλού αριθμού επενδυτών και άρα τζίρου, η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Χρειάζεται επομένως προσοχή και διατήρηση ρευστότητας. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται με εντολές στημένες χαμηλά.

Θα δείχναμε λίγη παραπάνω προσοχή στην υπόθεση Brexit, γιατί αυτά τα αγγλάκια μπορεί αν τα κάνουν θάλασσα. Κατά συνέπεια λίγη παραπάνω προσοχή και στις εταιρείες που έχουν εκεί έκθεση, άρα ίσως εκεί να θέλουμε ακόμα καλύτερα σημεία εισόδου.

ΟΤΕ: Εξαιρετική παρουσία στο ταμπλό. Έχει δυνατό αγοραστή όπως φαίνεται και η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη σε τέτοια συνεδρίαση. Γύρω από τα 12,80 ευρώ έβγαιναν χαρτιά με τα καράβια, που λένε. Ο τζίρος ξεπέρασε το 1,5 εκατ. τεμάχια, αλλά υπήρχαν και πακέτα, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 19,4 εκατ. ευρώ με την αγορά όλη να έχει κάνει 95 εκατ. ευρώ.

CENERGY: Έσπασε μία μεγάλη στήριξη που δεν την είχε απειλήσει μέχρι σήμερα. Άσχημο το γράφημα της μετοχής εκτός και να αύριο πάρουν το αίμα τους πίσω οι αγοραστές.

ΕΛΤΡΑΚ: Λόγω ΕΛΤΡΕΚΚΑ και αποτίμησης ακινήτου ο όμιλος είχε ζημιά προ φόρων 8,7 εκατ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν τα έκτακτα τότε θα είχε κέρδη προ φόρων 3,4 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται στα 54,86 εκατ. ευρώ από 52,4 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως σε προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη προ φόρων είναι ανώτερα από τα περσινά. Η τελική γραμμή δείχνει ζημιά 8 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη επηρέασε την καθαρή θέση η οποία μειώθηκε στα 46,7 εκατ. ευρώ από 54,7 εκατ. ευρώ και έτσι τώρα στην αποτίμηση που δίνει η τιμή της δημόσιας πρότασης ήτοι 46,4 εκατ. ευρώ, το τίμημα φαίνεται δίκαιο!

Με όλα αυτά οι συνολικές υποχρεώσεις ενισχύθηκαν οριακά. Βέβαια Βέβαια έχουμε αύξηση του δανεισμού.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Η στήλη έχει δώσει σημείο εξόδου σημαντικά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η μετοχή σχεδόν δίπλωσε από αυτό το σημείο. Βέβαια την είχαμε εντοπίσει σε επίπεδα που πιο κάτω δεν είχε. Τώρα έχοντας το εξάμηνο θα πούμε πως η αποτίμηση είναι απαιτητική.

Η καθαρή θέση υποχώρησε σημαντικά περισσότερο από αυτό που θα θέλαμε. Έτσι ενώ στα τέλη του 2018 ήταν στα 6,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου 2019 ήταν στα 4,8 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ, επομένως έχουμε εξάμηνο με ζημιές 610 χιλ. ευρώ και p/bv πάνω από τη 1 φορά. Τώρα αν εκπλήξει η διοίκηση με κάποια συγχώνευση ίσως βελτιωθεί η εικόνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις έχει 9 ανοδικές. Το να κλείνεις και σήμερα με άνοδο σε μία τέτοια συνεδρίαση, κερδίζεις το σεβασμό. 

MΙG (απάντηση): Η στήλη δεν παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μετοχή λόγω υψηλού δανεισμού.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Από τα υψηλά έτους των μετοχών η Αλουμύλ έχει χάσει 50%, η Τράπεζα Αττικής 38%, η Χαϊδεμένος 33%, η Κορδέλλου το ίδιο, η ΕΚΤΕΡ 33%, η Κέκροψ 31%, η Κλουκίνας-Λάππας 26,5%,η Byte 26%, η Κυριακούλης 24%, η Intertech 23%, τα Πλαστικά Θράκης 22%, η Λύκος 22%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 20%, η Profile 19,5% και πάει λέγοντας. Οι παραπάνω απώλειες δεν είναι οι μεγαλύτερες απλά έχουμε βάλει μετοχές που κάπως έχουμε αρχίσει και τις κοιτάμε λόγω εξελίξεων, συμπάθειας κ.α.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης