Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις - Μυτιληναίος: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας

tags :
Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις - Μυτιληναίος: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας
Μητσοτάκης: Να εμπιστευτεί την Ελλάδα ο επιχειρηματικός κόσμος και θα κερδίσει - Δέσμευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου να ευθυγραμμιστεί με την εθνική στρατηγική
Το θεμέλιο λίθο στην νέα μεγάλη βιομηχανική επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έβαλαν σήμερα (2/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Κατά την τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Mytilineos ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο προς τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευτεί ξανά τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό.
Το έργο που θεμελιώνεται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και λίγο πριν την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού κόσμου.
Αποτελεί έμπρακτο δείγμα της εμπιστοσύνης του κόσμου των επιχειρήσεων στην κυβέρνηση και έμπρακτη απόδειξη στην αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα να ξεμπερδέψουμε το αναπτυξιακό κουβάρι που καθηλώνει τις επενδύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αίρονται εμπόδια απλοποιούνται διαδικασίες, ο τόπος έχει πληρώσει διαχρονικά και ακριβά τις ιδεοληψίες που οδήγησαν στη δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Όλα αυτά βρίσκονται πίσω, ήραμε τα capital controls απαλλάσουμε τη βαριά φορολογία, κανείς πια δε θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια, η Ελλάδα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων σε έναν τόπο που όλοι αναγνωρίζουν ως φιλικό για τις επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 53 χρόνια πριν είχε εγκαινιάσει το εργοστάσιο της Αλουμίνιον ένα έργο που εμπνεύστηκε και θεμελίωσε ο Κωσταντίνος Καραμανλής.
Συγχαίρω τον όμιλο που εμπιστεύεται τη χώρα και τους ανθρώπους της και δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως την ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Η επένδυση απέσπασε μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις αρχές και δείχνει ότι μπορούμε να παράγουμε νέο πλούτο και να έχουμε φθηνή ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης : την αντικατάσταση του λιγνίτη από πιο ήπιες μορφές ενέργειας , την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για νέες θέσεις εργασίας και πιο φθηνή τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη φιλόδοξη δέσμευση για γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2028 που υπερβαίνει χρονικά το στόχο της Γερμανίας (απεξάρτηση το 2038). Εξήγγειλε δε ότι θα εκπονηθεί ειδικό master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε οι περιοχές αυτές απαλλαγμένες από το λιγνίτη να μετατραπούν σε πόλους έλξης επενδύσεων.

Μυτιληναίος: Τα εργοστάσιά μας θα γίνουν πράσινα

Λίγο νωρίτερα ο Ε. Μυτιληναίος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό είχε και ο ίδιος αναφερθεί στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί από το 20% στο 35% το 2030.  
Ο στόχος που θέσατε δεν είναι απλώς φιλόδοξος είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητά σας.
Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί  δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη.
Μέχρι το τέλος του 2030 η ιστορική Αλουμίνιον και άλλες μονάδες της στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα, πρόσθεσε.
Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση εάν δεν είναι πράσινη δε θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να εκτοξευθεί επενδύσεις έρευνα και καινοτομία.
Η νέα μονάδα θα μειώσει τις εκπομπές κατά 70% σε σχέση με τα ανθρακικά εργοστάσια, ανέφερε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά με τη νέα μονάδα που θα είναι η πιο σύγχρονη πιο αποδοτική στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρωτοπορεί και εμείς μαζί της.

Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου θα καταστεί ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα

Στην τελετή έδωσε το παρών και ο διευθύνων σύμβουλος Rechsteiner υπογράμμισε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς.
Όταν θα λειτουργήσει θα ενισχύσει το σύστημα με 826 MW στο σύστημα με θερμική απόδοση 63% δημιουργώντας το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο στη χώρα.
Πιστεύουμε ότι το αέριο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες δεκαετίες και θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες περαιτέρω αποανθρακοποίησης.
Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου φιλοδοξούμε να συνεχίσει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής.
Το ενεργειακό κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος ανέφερε ο ΓΔ Ενέργειας της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή.
Αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης