Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Ακατανόητη η πολιτική της Fed - Προ των πυλών νέα κρίση

Phoenix Capital: Ακατανόητη η πολιτική της Fed - Προ των πυλών νέα κρίση
Η Fed δείχνει ότι η οικονομία ζει τις εποχές του 2007
Για ακατανόητη πολιτική της FED κάνει λόγο η αμερικανική εταιρία αναλύσεων Phoenix Capital υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος η πολιτική μειώσεων των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Η Fed, άθελά της, μας έχει προειδοποιήσει ότι ζούμε "σκηνές 2007". Το θέμα είναι τι θα επακολουθήσει.
Η Federal Reserve μείωσε ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2019.
Σε αυτό το σημείο, η προσπάθεια να παρακολουθήσουμε τη συλλογιστική της Fed για τη νομισματική πολιτική δεν είναι παρά αδύνατη. Δεν υπάρχει καμία λογική ή λόγος πίσω από αυτό το απόλυτο τίποτα που κάνουν.
Το 2018, η Fed μας είπε ότι η αύξηση επιτοκίων τέσσερις φορές το χρόνο, με τη χρήση ποσού 50 δισ. δολαρίων ποσοστιαίας σύσφιγξης (QT) μηνιαίως, δεν θα είχε καμία επίδραση στην οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκείνη την εποχή, η Fed είπε ότι ακόμα και αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές έπεσαν λόγω της πολιτικής της η ίδια δεν θα αλλάξει πορεία.
Στη συνέχεια, μέσα στο διάστημα των έξι εβδομάδων, από τα τέλη Νοεμβρίου 2018 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2019, η αγορά εταιρικών ομολόγων κατέρρευσε και η Fed εγκατέλειψε ολόκληρη τη στρατηγική της για εξομάλυνση. Τα αποθέματα υπέστησαν συντριβή και το Υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να παρέμβει για να προωθήσει το σύστημα.
Η Fed απέδειξε τα μοντέλα της για την προβολή του αντίκτυπου της νομισματικής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματική πραγματικότητα.
Επιπλέον, όποιος παρακολούθησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε δει ήδη τον περασμένο Ιούλιο ότι η πολιτική της Fed καταστρέφει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε συντριβή.
Μετά εισήγαγε αρνητικά επιτόκια, μίλησε για ποσοτική χαλάρωση, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί η αγορά ομολόγων.
Είναι περίεργο, διότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η οικονομία των ΗΠΑ αυξανόταν και η ανεργία μειωνόταν. Και όμως, για έξι μήνες η Fed ισχυρίστηκε ότι εξαρτάται από τα δεδομένα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα διάφορα νομισματικά εργαλεία.
Παρά το γεγονός ότι η ανεργία ήταν κάτω του 4% τον Ιούλιο 2019 και η οικονομία αυξανόταν κατά τουλάχιστον 2% η Fed μείωσε τα ποσοστά.
Αυτό μας φέρνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου τα επιτόκια της Fed μειώθηκαν και πάλι, παρά τα οικονομικά στοιχεία και την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών από τον Ιούλιο, αγνοώντας επίσης τη χειρότερη κρίση ρευστότητας από το 2007.
Το ποσό των 105 δισ. δολαρίων διοχέτευσε στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα η Fed, μέσω των δημοπρασιών repo rate που πραγματοποιεί, προκειμένου να στηρίξει τους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην αγορά χρήματος.
Οι τράπεζες σταθμεύουν χρήματα με την Fed σε καθημερινή βάση. Εάν οι τράπεζες έχουν επιπλέον κεφάλαιο, το δανείζουν σε άλλες τράπεζες που την χρειάζονται με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό είναι το επιτόκιο που επιδιώκουν οι στόχοι της Fed με τις μειώσεις των επιτοκίων. Οι τράπεζες άρχισαν ξαφνικά να χρεώνουν ο ένας τον άλλο ένα επιτόκιο υψηλότερο από το επιτόκιο της Fed. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο είναι σε υψηλή ζήτηση "πίσω από τις σκηνές", γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα.
Η Fed επηρεάζει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ελέγχοντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Ελέγχει τα ποσοστά αυτά με τη σειρά του μέσω του μονοπωλίου της όσον αφορά την παροχή αποθεματικών στο τραπεζικό σύστημα.
Με απλά λόγια, η Fed αντιμετωπίζει σήμερα το χειρότερο θέμα χρηματοδότησης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Και πάλι, μιλάμε για εισφορές ρευστότητας ύψους 275 δισ. δολαρίων.
Πώς το αντιμετώπισε η Fed; Δεν το έκανε.
Δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κανένα από τα παραπάνω θέματα. Ο επικεφαλής Jerome Powell απέφυγε εντελώς το θέμα κατά τη διάρκεια των προετοιμασμένων παρατηρήσεων του.
Μια συντριβή έρχεται ... και οι έξυπνοι επενδυτές προετοιμάζονται ΤΩΡΑ πριν την κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης