Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η APSON στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικών Επιστημόνων ΠΟΛΙΤΕΙΑ

tags :
Η APSON στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικών Επιστημόνων ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Περιφερειών και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας σημείο αναφοράς στο συνέδριο Πολιτεία, με θεματική Europe at Crossroads: Leadership, Challenges & State of Play
Η ιδρύτρια και πρόεδρος της APSON CSR Dr Αναστασία Ψωμιάδη σε ρόλοπροεδρεύουσας σε πάνελ με  σημαντικούς ομιλητές τη δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικών Επιστημόνων “Politeia” (με θεματική “EUROPE AT CROSSROADS: Leadership, Challenges & State of Play”), ανέλυσε το όραμα της APSON για τον μηχανισμό σύμπραξης Περιφερειών – Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ΕΚΕ αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Ζάππειο ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Dr Αναστασία Ψωμιάδη Διδάκτωρ στην Κοινωνική Ψυχολογία, ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι ως ιδρύτρια της Apson, της πρώτης εταιρείας και του πρώτου οργανισμού στην Ελλάδα από το 2007 που εξειδικεύτηκε στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, πρoέταξε  την ΕΚΕ ως στρατηγικό εργαλείο που θα αξιοποιήσουν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ταύτισε με το επιχειρηματικό όφελος.
Η Dr Αναστασία Ψωμιάδη ανέπτυξε την έρευνά της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως στρατηγικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης η οποία διασφαλίζει για τον κοινωνικό μηχανισμό την ορθή λειτουργία, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παρά τη δέσμευση της Ελλάδας στην 70ή Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030 δεν έχει ακόμη δομηθεί εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ.
Στον επίλογο της ομιλίας της η κ. Ψωμιάδη προανήγγειλε την έναρξη Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις Γυναίκες στη Πολιτική υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της περιφέρειας Αττικής. Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τον ρόλο των γυναικών στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας σήμερα.
Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο συνέδριο για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης» εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Αττική θα αναδειχτεί σε περιφέρεια - πρότυπο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρώπης και ανέπτυξε τον λόγο του σε τρεις βασικούς άξονες: Εξωστρέφεια, υπευθυνότητα, ανάπτυξη.
Επισήμανε το πόσο αναμένεται να επωφεληθεί η Περιφέρεια Αττικής από την αξιοποίηση του Ελληνικού και την προοπτική επενδύσεων από την Κινέζικη Cosco ενώ τόνισε πως «Η αυξημένη αξιοπιστία της πολιτικής μας μέσω της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απεμπλοκής ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Δεσμεύτηκε μάλιστα πως προτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η «απεμπλοκή έργων της Περιφέρειας Αττικής μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναπτύσσοντας τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης του 2030 υπογράμμισε την «ζωτική ανάγκη ενός νέου υποδείγματος που θα εδράζεται στην αξιοποίηση και μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο κάθε τόπος» και εκτίμησε ότι η Περιφέρεια καλείται σήμερα να παίξει τον ρόλο ενός πολυδύναμου εργαστηρίου ανάπτυξης με μια προϋπόθεση: «…περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου με θεμέλιους λίθους: την αποκέντρωση, τη συμμετοχή και τη διαβούλευση».
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, έκανε εκτενή αναφορά στα διαρθρωτικά ταμεία και την αλληλεπίδραση τους με το θεσμικό σύστημα της χώρας τονίζοντας την ανάγκη για τη βελτίωση αυτής της αλληλεπίδρασης που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό της υπερβολικής γραφειοκρατίας η οποία δεν «διασφαλίζει τη διαφάνεια αλλά προκαλεί την εξεύρεση νέων τρόπων υπέρβασης των κανόνων». Παρουσίασε προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ που συχνά λειτουργεί ενάντια στις επιταγές της ΕΕ και δεν επιτρέπει την ανάδραση της περιοχής λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ΕΣΠΑ είναι σαν ένα τεράστιο βουνό από ρύζι το οποίο, όμως, καλούμαστε να φάμε με ξυλάκια».
Ο καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς μίλησε για τις πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 -2027) ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑλ, Παύλος Χρηστίδης ανέπτυξε τις θέσεις του για την εξέλιξη των σχέσεων της Νεολαίας με την πολιτική, τα προβλήματα που αναπτύσσονται σήμερα στις σχέσεις αυτές και τους τρόπους οριστικής επίλυσής τους προκειμένου οι νέοι να παίξουν ακόνη πιο σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΕΟΠΕ, καθηγητής, Νίκος Παπαδάκης παρουσίασε τα συμπεράσματα για το θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Θεματοποιημένο Reskilling για τη βελτίωση πολιτικής: Η περίπτωση του ερευνητικού προγράμματος Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Περιφερειακή Καινοτομία» (το οποίο μπορείς να μελετήσεις στην διεύθυνση: http://governance.soc.uoc.gr/). Επισήμανε μάλιστα πως καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική διακυβέρνηση στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σχέση μεταξύ  της διακυβέρνησης, της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και της διοικητικής ικανότητας όπως επίσης και η διάκριση μεταξύ των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Στέλιος Τζαγκαράκης, διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με αναφορές στον τουριστικό τομέα και στο θεσμικό πλαίσιο της Περιφεριακής Διακυβέρνησης.
 Τα μέλη του πάνελ με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και διακυβέρνηση στην ΕΕ και την Ελλάδα) και τα θέματα που ανέπτυξαν
Dr. Αναστασία Ψωμιάδη (Ιδρύτρια & Πρόεδρος APSON CSR, Διδάκτωρ στην Κοινωνική Ψυχολογία)
Το μοντέλο συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της APSON για την  τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.  
Γιώργος Πατούλης (Περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος ΚΕΔΕ)
Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης.
Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης)
Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη: Ατζέντα 2030.
Φανής Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας)
Τα διαρθρωτικά ταμεία και την αλληλεπίδρασή τους με το θεσμικό σύστημα στην Ελλάδα.
Καθ. Δημήτριος Σκιαδάς (Πρόεδρος Jean MonnetHolder, Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Οι πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027) της ΕΕ
Παύλος Χρηστίδης (Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, πρώην δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων)
Ο ρόλος των νεολαίας στην πολιτική ζωή της χώρας σήμερα.
Dr. Νίκος Παπαδάκης (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας)
Η περίπτωση του ερευνητικού έργου "Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Περιφερειακή Καινοτομία ".
•         Λίγα λόγια για τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ)
Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστιμόνων αποτελείται κυρίως από Πολιτικούς Επιστήμονες και στοχεύει στο να συμβάλει στην κατανόηση από το ευρύτερο κοινό των όρων αλλά και των νέων κοινωνικών φαινομένων της εποχής μας. Ο οργανισμός είναι σε θέση να παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση από μία μεγάλη δεξαμενή επιστημόνων από κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής, της Οικονομικής επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόεδρος του ΕΟΠΕ είναι ο Συμεών Σιδηρόπουλος και επιστημονικός διευθυντής ο Νίκος Παπαδάκης.
Ο ΕΟΠΕ για πρώτη φορά φιλοξένησε φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο το εξαιρετικής σπουδαιότητας συνέδριο «Politeia» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που φέρουν το έμβλημα του United Nations Academic Impact. Το συνέδριο διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και φιλοξένησε ως κεντρικούς ομιλητές προσωπικότητες διεθνούς κύρους και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης