Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι συνέπειες της πτώχευσης της διεθνούς εταιρίας Thomas Cook

tags :
Οι συνέπειες της πτώχευσης της διεθνούς εταιρίας Thomas Cook
Η χρεωκοπία του βρετανικού Thomas Cook κτύπησε στο χαμηλό υπογάστριο που συνθέτει την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας
Στην εντατική εισέρχεται για την προσεχή διετία ο ελληνικός τουρισμός. Η χρεωκοπία του βρετανικού Thomas Cook κτύπησε στο χαμηλό υπογάστριο που συνθέτει την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, οι δε συνέπειες δεν θα φανούν άμεσα, αλλά τους προσεχείς μήνες.
Εύκολα διακριτό είναι επίσης το γεγονός ότι για αρκετούς επιχειρηματίες θα υπάρξει δυσκολία στην επούλωση των τραυμάτων από το φέσι που έχουν υποστεί.
Μια αιμορραγία που θα προκαλέσει καθυστέρηση στην έναρξη της προσεχούς τουριστικής σεζόν για όσους επιβιώσουν, ενώ για κάποιος άλλους θα είναι ακατάσχετη και πολύ δύσκολα θα υπάρξει επόμενη ημέρα.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ιστορίας -πέραν των γνωστών Hedge Funds που αποκόμισαν περί τα 250 εκατ. ευρώ μέσω CDS έχοντας ποντάρει στη χρεωκοπία του 2ου μεγαλύτερου Tour Operator της Ευρώπης- είναι οι ανταγωνιστές του Thomas Cook.
Όλοι καιροφυλακτούν έχοντας ήδη επαυξήσει τα έσοδα τους που ειδικά στην Βρετανία αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδιας ειδικά στο αεροπορικό κομμάτι.
Αν κάποιος μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία του Thomas Cook με 1,9 δις. ευρώ ζημίες και 600 εκατ. ευρώ περίπου λειτουργικά έσοδα στη χρήση 2018 και με ισχυρό αριθμό πάγιων στοιχείων (ξενοδοχεία, αεροπλάνα κ.α.) εύκολα διαπιστώνει ότι στην πλάτη εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών και επενδυτών παίχτηκε ένα άτιμο παιχνίδι οι αιτίες του οποίου αγγίζουν τα όρια της συνωμοσίας.
Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για το πρώτο κατασκευασμένο θύμα του Brexit αλλά η πραγματική αλήθεια δεν θα φανεί σε βραχύ χρονικό διάστημα.

Sebastian Ebel στο tourismtoday

To tourismtoday συνομίλησε με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TUI κ. Sebastian Ebel ο οποίος διατελεί και Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα Hotels & Resortς, Cruises, Destination Experiences.
Όπως επισήμανε o κ. Ebel τόνισε ότι η πτώχευση του Βρετανού Thomas Cook δημιούργησε νευρικότητα στην αγορά, προσθέτοντας ότι η TUI επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στον ελληνικό τουρισμό επιδιώκοντας την επαύξηση της παρουσίας της.
O επικεφαλής του κλάδου ξενοδοχείων του γερμανικού κολοσσού τονίζει ότι η αναπτυξιακή στρατηγική μας είναι συνεχής.
«Έχουμε 49 ξενοδοχεία εκ των οποίων άνοιξαν τα 6 φέτος και άλλο ένα θα ανοίξει στην Ιεράπετρα το 2020, το οποίο θα είναι Robinson Club», και προσθέτει : «Η Ελλάδα είναι δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα προορισμός από όλες της χώρες της Ευρώπης.
Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Ελλάδα». Πρόκειται για δήλωση που αφήνει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή και ένταξης ορισμένων ξενοδοχείων που διαχειριζόταν ο Thomas Cook στην Ελλάδα στην αγκαλιά της TUI.

Οι συνέπειες

Στην Ελλάδα οι συνέπειες προς ώρας δείχνουν εκκωφαντικές αν και σταδιακά εξυφαίνονται λύσεις και ελπίδες από τις χώρες που υπήρχαν θυγατρικές του Thomas Cook.
Ήδη σώθηκε ο Thomas Cook Σκανδιναβίας που αποτελούσε και το πλέον κερδοφόρο κομμάτι του Ομίλου και η αεροπορική εταιρεία Condor στη Γερμανία.
Παράλληλα η επιλογή της πτώχευσης-εκκαθάρισης και επαναλειτουργίας στη Γερμανία του Neckermann, της Aldiana, του Oger και του Bucher, όπως και «συγγενή» γραφεία στην Ολλανδία, την Αυστρία και την Ελβετία αναμφίλεκτα θα σώσει μέρος της παρτίδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η ζημιά στους επιχειρηματίες της υποδομής φιλοξενίας αυτή τη στιγμή φαίνεται να προσεγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό εκτιμάται ότι εμπεριέχονται και οι απώλειες των ενοικιαζομένων δωματίων που όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές κινούνται στο όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Όμως πέραν της ζημιάς που υπέστησαν εκατοντάδες ξενοδοχεία, και περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, κρύος ιδρώτας λούζει ουκ ολίγα τουριστικά γραφεία, εταιρείες πούλμαν, rent a car και εκατοντάδες προμηθευτές ξενοδοχείων οι οποίοι θα υποστούν μια ιδιότυπη στάση πληρωμών από σειρά επιχειρηματιών του κλάδου της φιλοξενίας.
Η τουριστική αλυσίδα υπέστη πρωτοφανές ρήγμα στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού και πλέον όσοι ξενοδόχοι δεν είχαν ασφαλίσει το προϊόν τους από πτωχεύσεις Tour Operators αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της οικονομικής ασφυξίας.

Τράπεζες

Αρνητικό γεγονός για τις ελληνικές, τις κυπριακές και τις βουλγαρικές τράπεζες είναι η πτώχευση της Thomas Cook σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.
Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων στις τρεις χώρες και θα επιβαρύνει την πιστωτική εικόνα επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τον τουρ οπερέιτορ.
Η Moody’s υπολογίζει την έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στο 10,8% για τις ελληνικές τράπεζες, στο 6,5% για τις βουλγαρικές και στο 13,9% για τις κυπριακές και αναφέρεται στην πιθανότητα «μετάστασης» των προβλημάτων σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις έσπευσαν να βοηθήσουν με την ελληνική να προχωρά σε εξαίρεση από το φόρο διαμονής για τις εταιρείες που επλήγησαν.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις πληροφορίες ότι η Thomas Cook μετέφερε 3 εκατομμύρια τουρίστες ή περίπου 9% των συνολικών αφίξεων και είχε ισχυρή παρουσία σε Κρήτη και Κω όπου 70% και 25% των ξενοδοχείων, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαιο με τον Tour Operator.

Χάρης Ντιγριντάκης

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης