Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαύρα σύννεφα για τις τράπεζες στον ορίζοντα – Προβληματισμός και στα funds που αγόρασαν ακριβά NPEs – Το APS είναι λύση

tags :
Μαύρα σύννεφα για τις τράπεζες στον ορίζοντα – Προβληματισμός και στα funds που αγόρασαν ακριβά NPEs – Το APS είναι λύση
Προβληματισμός στα funds… αγόρασαν υψηλά τα NPEs που πωλήθηκαν από τις τράπεζες - Μειώνεται το προσδοκώμενο κέρδος
Ξανά μαύρα σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται στον ορίζοντα των ελληνικών τραπεζών εξέλιξη που μειώνει την επενδυτική ορατότητα και αυξάνει τους κινδύνους.
Τα μέτωπα είναι τέσσερα
1)Η ΤτΕ συστηματικά σαμποτάρει το APS ή Ιταλικό μοντέλο καθώς ο απώτερος στόχος της είναι να αναστήσει μια πεθαμένη λύση που καμία τράπεζα δεν θα υιοθετήσει.
2)Οι τράπεζες χρειάζονται μια υποστήριξη και το APS ή Ιταλικό μοντέλο ή μηχανισμός παροχής εγγυήσεων από το κράτος αποτελεί μια λύση.
Εφαρμόστηκε στην Ιταλία επιτυχώς και σύντομα θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι τράπεζες διαθέτουν οριακά κεφάλαια, χαμηλής ποιότητας κεφάλαια και οι αδυναμίες θα φανούν στην πορεία.
3)Οι ελληνικές τράπεζες παρά τις σοβαρές προσπάθειες των διοικήσεων συνεχίζουν να εμφανίζουν ασθενικά – αδύναμα κέρδη.
4)Οι μετοχές των τραπεζών δεν αποτελούν hot story δεν εμφανίζουν διαυγή επενδυτική ορατότητα.
Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν είτε ότι οι τράπεζες είναι πανάκριβες P/E είτε τείνουν να γίνουν πανάκριβες P/BV.
Όσο κυριαρχεί η άποψη ότι οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν καταφέρει να γυρίσουν σελίδα και παραμένουν εγκλωβισμένες στα προβλήματα του παρελθόντος π.χ. NPEs δεν μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες για το μέλλον.
Ας δούμε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει γιατί το πρόβλημα των τραπεζών είναι πιο περίπλοκο.
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο ή μηχανισμός παροχής εγγυήσεων στηρίζεται στην εξής λογική.
Οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν έως 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και για αυτά θα εκδώσουν κύρια ομόλογα senior bond τα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος.
Για να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν και μια ζημία καθώς οι προβλέψεις coverage ratio δεν είναι επαρκείς.
Η Eurobank απορρόφησε την Grivalia με ένα στόχο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης.
Η Eurobank θα χρειαστεί 1,35 δισεκ. κεφάλαια να δαπανήσει.
Η Πειραιώς δεν μπορεί με ευκολία να τιτλοποιήσει προβληματικά δάνεια γιατί η τιτλοποίηση θα έχει αρνητική επίδραση στα κεφάλαια.
Με πραγματικούς όρους οι τράπεζες για να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια 30 δισεκ. θα πρέπει να δαπανήσουν σχεδόν 4 δισεκ. κεφάλαια.
Δεν είναι λοιπόν για όλους οι λύσεις ιδανικές.
Οι τράπεζες με το APS κερδίζουν δύο βασικά πράγματα
1)Μειώνεται ο κίνδυνος για τους μετόχους από τα senior bond, η παρεχόμενη εγγύηση του δημοσίου σημαίνει ότι τα senior bond δεν κινδυνεύουν με αθέτηση.
2)Μέσω της έκδοσης senior bond θα μειωθεί και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σχεδόν κατά 60% με 70% αναλογικά του ύψους των senior bond.
Π.χ. εάν εκδοθούν 9 δισεκ. το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό θα μειωθεί περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ άρα έτσι θα βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνονται είτε με αύξηση κεφαλαίου, είτε με μείωση σταθμισμένου ενεργητικού.

Προβληματισμός στα funds… αγόρασαν υψηλά τα NPEs που πωλήθηκαν από τις τράπεζες - Μειώνεται το προσδοκώμενο κέρδος 

Στους κύκλους των funds που συμμετείχαν σε πλειάδα προγραμμάτων προβληματικών ανοιγμάτων εσχάτως επικρατεί ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός.
Πιστεύουν – και με βάση τα στοιχεία και ορθά – ότι αγόρασαν πολύ ακριβά ορισμένα πακέτα προβληματικών δανείων και κατανοούν ότι έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους.
Μάλιστα αναφέρονται δύο πολύ γνωστά προγράμματα μεγάλων τραπεζών που πούλησαν προβληματικά δάνεια, οι πλειοδότες - funds αγόρασαν ακριβά και τώρα κατανοούν ότι έχουν εγκλωβιστεί και δεν θα πετύχουν τις αποδόσεις που προσδοκούσαν.
Ο πήχης των τιμημάτων θα αρχίσει να μειώνεται για αγορές προβληματικών δανείων από τα funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης