Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλασματική η βελτίωση των καθαρών κερδών των εισηγμένων στο α' εξάμηνο του 2019

tags :
Πλασματική η βελτίωση των καθαρών κερδών των εισηγμένων στο α' εξάμηνο του 2019
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για ανάκαμψη των κερδών των εισηγμένων - Τα συνολικά κέρδη για το α' εξάμηνο του 2019 ανήλθαν στα 871 εκατ. ευρώ
Βελτιωμένη είναι συνολικά η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, αλλά η διαφορά οφείλεται σε δύο εταιρείες (ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα), ενώ οριακή είναι η εικόνα της βελτίωσης των λειτουργικών κερδών των εταιρειών αλλά και των συνολικών πωλήσεων.
Η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών δεν ήρθε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης με αποτέλεσμα να απογοητευτούν οι επενδυτές και να προχωρήσουν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχών όπως φάνηκε στη χθεσινή (30/9) συνεδρίαση του ΧΑ, ειδικά για τις εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές εταιρείες η εφαρμογή για πρώτου φορά του λογιστικού προτύπου 16, αύξησε τα EBITDA μόλις κατά 5%, επομένως η αύξηση στα 3,37 δισ. ευρώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο από 3,22 δισ. ευρώ πέρυσι δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη, ενώ για αρκετές περιπτώσεις θα υπήρχε μείωση των EBITDA αν δεν υπήρχε η επίδραση.  
Επιπλέον πολλές εισηγμένες είχαν όφελος από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων, αφού κατέβαλαν λιγότερους τόκους, αλλά και πάλι για πολλές το όφελος δεν πέρασε στην τελική γραμμή.
Η αποτύπωσε των χρηματοδοτικών μισθώσεων (Λογιστικό Πρότυπο 16) για πρώτη φορά αύξησε τις συνολικές υποχρεώσεις αρκετών εισηγμένων, βελτιώνοντας αντίστοιχα και το ενεργητικό.
Σε σύνολο 152 εταιρειών, 54 εισηγμένες δημοσίευσαν ζημιές από τις οποίες οι 14 γύρισαν σε ζημιές από κέρδη. Στον αντίποδα 98 εισηγμένες εμφάνισαν κέρδη από τις οποίες 12 γύρισαν σε κέρδη από ζημιές.
Πολλές εταιρείες εμφάνισαν έκτακτα κέρδη ή και έκτακτες ζημιές.
Η Pasal λόγω δανείων εμφάνισε μεγάλα κέρδη όπως και η FG Europe από πώληση συμμετοχής, ενώ η Ελτράκ λόγω απομείωσης αξίας ακινήτου και ζημιάς από αποεπένδυση θυγατρικής εμφάνισε σημαντικές ζημιές.
Ο κλάδος των διυλιστηρίων λόγω χαμηλών περιθωρίων είχε μείωση κερδών και κυρίως στην περίπτωση των ΕΛΠΕ.
Ο κλάδος του μαρμάρου επλήγη από την κακοκαιρία και μειώθηκαν τα κέρδη, ο κλάδος υγείας δείχνει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, ενώ ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας εμφάνισε και πάλι μεγάλες ζημιές.
Ο κλάδος μετάλλου δείχνει ότι έχει ακόμα προκλήσεις, ενώ ο κλάδος αλουμινίου δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Πολύ καλά αποτελέσματα εμφάνισαν οι εταιρείες Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Inform Λύκος, Mevaco και Revoil.
Συνολικά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 860 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ, αλλά η ΔΕΗ είχε μείωση ζημίας από 534 εκατ. ευρώ στα 274 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 233 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος αυξήθηκε στα 29,5 δισ. ευρώ από 28,8 δισ. ευρώ.   
Οι ελπίδες πλέον μεταφέρονται στα αποτελέσματα δευτέρου εξαμήνου, αν και οι προοπτικές όπως καταγράφονται στους περισσότερους ισολογισμούς είναι κάπως θετικές αλλά οι εισηγμένοι αποφεύγουν τις προβλέψεις.
Σημειώνεται πως μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν αναρτηθεί όλες οι λογιστικές καταστάσεις από τις εισηγμένες.

Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης