Διεθνή

Evans (Fed): Εάν αυξηθούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι θα χρειαστούν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων

Evans (Fed): Εάν αυξηθούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι θα χρειαστούν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Chicago Fed δήλωσε ότι παραμένει «ανοιχτόμυαλος» αναφορικά με το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων
Στο γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της εάν αυξηθούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι, αναφέρθηκε σήμερα (30/9) ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι «ανοιχτόμυαλος» αναφορικά με το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, μέσω συνέντυξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, ο κ. Evans δήλωσε ότι είναι « σίγουρα ανοιχτόμυαλος» όταν πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο των επτιοκίων, διευκρινίζοντας ότι «θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων εάν αυξηθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι».
Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για τα θεμελιώδη των ΗΠΑ, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι η μείωση των επιτοκίων «μας βοήθηκε να κινηθούμε σε μία διευκολυντική στάση, περισσότερο από αυτή στην οποία βρισκόμασταν, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετακινηθεί εάν οι κίνδυνοι αυξάνονται και θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα».
«Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η κατάλληλη νομισματική πολιτική βρίσκεται κάπου χαμηλότερα από τα ουδέτερα επιτόκια, έτσι ώστε να παρέχουμε διευκόλυνση», ανέφερε ο πρόεδρος της Chicago Fed, στον απόηχο της απόφασης της τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα εντός του μήνα.
«Κατά τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε περισσότερες προκλήσεις ώστε να επιτύχουμε τον πληθωρισμό στο 2%, και υπήρξαν περισσότερες αβεβαιότητες», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα έχει καταγράψει επιβράδυνση, οπότε η διευκολυντική στάση είναι καλή για τις ΗΠΑ».
«Αυτό που κάναμε ήδη μπορεί να είναι αρκετό, είμαι ανοιχτόμυαλος σε προτάσεις ότι ίσως χρειαστούμε περισσότερα», δήλωσε ο κ. Evans, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν θα κοιτάξω τα στοιχεία», ενώ διευκρίνισε ότι τα στοιχεία-κλειδιά είναι αυτό που αφορούν τον πληρθωρισμό και την αγορά εργασίας.
Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ο ίδιος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι ικανές να ξεπεράσουν τις αβεβαιότητες», για να καταλήξει λέγοντας ότι «ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες αβεβαιότητες και εάν υπάρξει ένα σοκ το οποίο είναι εντελώς αναπάντεχο και κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί πριν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο θετικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης