Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βάσει του business plan της ΔΕΗ ο «οδικός χάρτης» της απολιγνιτοποίησης σύμφωνα με τον Γ.Θωμά – Τι απαντά ο Γ.Αδαμίδης

tags :
Βάσει του business plan της ΔΕΗ ο «οδικός χάρτης» της απολιγνιτοποίησης σύμφωνα με τον Γ.Θωμά – Τι απαντά ο Γ.Αδαμίδης
Θα εκπονηθεί master plan με τη συνδρομή των υπουργείων Ενέργειας, Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό
Στο επιχειρηματικό σχέδιο που θα εκπονήσει η ΔΕΗ για την απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων, θα βασισθεί ο «οδικός χάρτης» απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε συνάντηση που είχε το Σάββατο (28/09) με εκπροσώπους των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Δυτ. Μακεδονία.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμανε, δεν μπορεί προς ώρας να γίνει αναφορά στην τύχη κάθε μονάδας ξεχωριστά, επαναλαμβάνοντας ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του πρωθυπουργού, για σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο ρόλος που παίζει η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες θα είναι μία παράμετρος που θα λάβει υπόψη της η επιχείρηση καταρτίζοντας το επιχειρηματικό της πλάνο.
Ο κ. Θωμάς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενώ πρόθεσή της είναι να Εκδήλωσε την επιθυμία στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσει, να συμμετέχουν όλοι οι  φορείς της περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ώστε να φτιάξουμε», όπως τόνισε, «ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Πάντως, όπως συμπλήρωσε, λόγω της ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων, η χρήση του λιγνίτη έχει γίνει αντιοικονομική.

Κράτη της Ε.Ε. ζητούν επιπλέον φόρους για τη χρήση άνθρακα

Στην άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων αναφέρθηκε και στο τέλος της συνάντησης που είχε μία ημέρα νωρίτερα με εκπροσώπους της Περιφέρειας, καθώς και τοπικούς βουλευτές και δημάρχους.
Σημείωσε πως αυτό έχει καταστήσει κοστοβόρο τον λιγνίτη σαν πηγή ενέργειας, συμπληρώνοντας πως όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην περαιτέρω άνοδο των δικαιωμάτων CO2.   
Όπως μάλιστα αποκάλυψε, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη (24/09), οι εκπρόσωποι περισσότερων από τα μισά κράτη-μέλη ζήτησαν όχι μόνο να γίνει γρήγορη απανθρακοποίηση, αλλά να επιβληθούν επιπλέον φόροι και τέλη στη χρήση του άνθρακα.
Αναγνώρισε πως υπάρχουν χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τον άνθρακα συγκριτικά με Ελλάδα, την ίδια στιγμή ωστόσο υπάρχουν επίσης και άλλα κράτη (όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία) που έχουν απεξαρτηθεί.
Υπενθύμισε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας να αναθεωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα βελτιωθεί και θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως το τέλος του χρόνου.
«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τη χρυσή τομή, για αυτό που πρέπει να γίνει για τη χώρα μας. Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή για την εθνική ενεργειακή στρατηγική για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ.Αδαμίδης: Ασύμφωνο με το μοντέλο της χώρας το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

«Όσοι κουβεντιάζουν το κλείσιμο της Πτολεμαΐδα V να γνωρίζουν ότι ανοίγουν τον δρόμο για εξεταστικές επιτροπές», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, με αφορμή την επίσκεψη υφυπουργού Ενέργειας.
Στον απόηχο της δήλωσης του Έλληνα πρωθυπουργού για σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028, ο κ. Αδαμίδης επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά ούτε ταιριάζει στο μοντέλο της χώρας».
Μίλησε επίσης για «εμμονή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στην Γερμανία».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υπενθύμισε ότι για την υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων έχουν δοθεί στους κατοίκους για τις απαλλοτριώσεις της Ποντοκώμης 150 εκ. ευρώ.
Όπως πρόσθεσε, η νέα μονάδα δεν κατασκευάστηκε για να ικανοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως για εμπορικούς λόγους επειδή θα έβγαζε τα χρήματά της.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης