Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019 – Οριακή η βελτίωση των λειτουργικών κερδών

Δεν ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019 – Οριακή η βελτίωση των λειτουργικών κερδών
Τα καθαρά κέρδη σημειώνουν μεγάλη βελτίωση αλλά αυτή οφείλεται στις μικρότερες ζημιές της ΔΕΗ και στα υψηλότερα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας
Όπως είχε διαπιστωθεί από το ξεκίνημα σχεδόν των πρώτων δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, απουσιάζουν οι θετικές εκπλήξεις, ενώ και η βελτίωση που παρατηρείται είναι οριακή σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.
Τα αποτελέσματα 89 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει δεν στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα, ενώ και οι προοπτικές όπως καταγράφονται από τις διοικήσεις δείχνουν πως το 2019 δε θα αποτελέσει μία ξεχωριστή χρονιά.
Η άνοδος των τιμών του ΧΑ και ειδικά το ράλι στις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε καλλιεργήσει μία προσδοκία ότι θα υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων που θα δικαιολογήσει την άνοδο.
Με βάση το δείγμα των εταιρειών που έχει δημοσιεύσει οι θετικές εκπλήξεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και η κερδοφορία τους δικαιολογεί την αποτίμηση, ενώ οι περισσότερες δείχνουν πως η αποτίμηση είναι είτε δίκαιη είτε και γεμάτη με βάση τα κέρδη.
Οι τιμές των πρώτων υλών, των μετάλλων, η πορεία της κατανάλωσης, οι καιρικές συνθήκες ήταν μερικοί από τους λόγους που επηρέασαν τα αποτελέσματα των εταιρειών.
Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας η συνολική εικόνα δείχνει εντυπωσιακή βελτίωση άνω του 200% αλλά η βελτίωση οφείλεται στις σημαντικά μικρότερες ζημιές της ΔΕΗ και στα αυξημένα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας.
Η λειτουργική κερδοφορία σημειώνει αύξηση μόλις 3% και ο τζίρος των εισηγμένων 2%.
Μέχρι στιγμής τα EBITDA ανέρχονται στα 3,12 δισ. ευρώ από 3,03 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως τα φετινά EBITDA δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περσινά λόγω της επίδρασης του λογιστικού προτύπου 16 το οποίο αποτυπώνει πλέον τις μισθώσεις και για αρκετές εισηγμένες έχει επίδραση και στη λειτουργική κερδοφορία.
Σε σύνολο 89 εταιρειών οι 66 εμφάνισαν κέρδη και οι 23 ζημία.
Από τις κερδοφόρες οι 9 επέστρεψαν στο φετινό εξάμηνο σε κέρδη από ζημιές και από τις ζημιογόνες 7 γύρισαν σε ζημιές από κέρδη.     
Σημειώνεται πως η προθεσμία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου ολοκληρώνεται σήμερα (30/9).

Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης