Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΗΠΑ και Κίνα χρειάζονται περισσότερα από συμβιβασμούς για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία

ΗΠΑ και Κίνα χρειάζονται περισσότερα από συμβιβασμούς για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία
Λίγες μέρες πριν από τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, οι δύο χώρες προχωρούν σε κινήσεις καλής θέλησης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό έδαφος για τις συνομιλίες
Μετά από αρκετές εβδομάδες επαφών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ο επόμενος γύρος των εμπορικών τους συνομιλιών φέρεται να ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου, όταν και η διαπραγματευτική ομάδα του Πεκίνου θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον.
Επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας, Liu He, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Η παραπάνω είδηση έχει δημιουργήσει εκ νέου προσδοκίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα βήμα πίσω, όσον αφορά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα ότι η πλευρά της Κίνας επιθυμεί μία εμπορική συμφωνία «απελπισμένα», και ότι η επίτευξη της συμφωνίας αυτής θα μπορούσε να συμβεί «νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζετε».
Ωστόσο, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μία «κακή συμφωνία» κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Σαφέστερη θέση επί του ζητήματος διατύπωσε ο κ. Lighthizer, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που θέλουν να επιτύχουν οι δύο χώρες σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», αναφέροντας επίσης ότι ο Donald Trump επιθυμεί συμφωνία, «και μάλιστα μία καλή συμφωνία».
«Εάν δεν την έχει, υπάρχει και η πολιτική των δασμών», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εκπρόσωπου εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος ωστόσο γνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις στο ζήτημα των δασμών, η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολη, εάν όχι αδύνατη.
Η επίτευξη προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι άλλωστε και ο στόχος της Κίνας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, Gao Feng, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», καθώς και ότι η εξεύρεση λύσεις «θα ωφελήσει την Κίνα, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο».
«Οι κινεζικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές σπόρων σόγιας και χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο κ. Gao, προσθέτοντας ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η ζήτηση προς τα κινεζικά γεωργικά προϊόντα είναι υψηλή.
Πριν από μερικές εβδομάδες, το Πεκίνο είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να καθυστερήσει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Κίνα.
Μέσω δηλώσεών του, ο Donald Trump επεσήμανε ότι η αύξηση των δασμών θα αναβληθεί «ως κίνηση καλής θέλησης» και ότι η σχετική ενέργεια θα μεταφερθεί για τις 15 Οκτωβρίου, τέσσερις μέρες δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.
Εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Οκτωβρίου, η αύξηση των δασμών θα μπορούσε να αναβληθεί επ’ αόριστον, με ορισμένους οικονομολόγους να εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο επίτευξης «προσωρινών συμφωνιών» στους κλάδους τεχνολογίας και εμπορίου.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά εμπόδια για την επίτευξη προόδου και τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Ο πρώτος παράγοντας αφορά την «εύθραυστη» σχέση που έχουν τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες, με αφορμή την εμπορική τους διαμάχη, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες διεξάγονται διαπραγματεύσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως μόλις μία μέρα μετά την οριστικοποίηση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει όλες τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξετάζει μεταξύ άλλων και την «αφαίρεση» των μετοχών των κινεζικών εταιρειών από την αμερικανική αγορά, ενώ ο Donald Trump ασκεί συνεχώς κριτική στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μία «κακή συμφωνία».
Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άρση «όλων των παράλογων περιορισμών», διατηρώντας παράλληλα τη θέση ότι δεν πρόκειται να λυγίσει κάτω από απειλές και πιέσεις.
«Οι δασμοί και οι προκλήσεις των εμπορικών διαφορών διαταράσσουν την παγκόσμια βιομηχανική και εφοδιαστική αλυσίδα και υπομονεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη», ανέφερε σε ομιλία του στον ΟΗΕ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της τρέχουσας διαμάχης έχουν ξεπεράσει πλέον τα σύνορα των δύο χωρών και επηρεάζουν και άλλες χώρες, είτε έμμεσα είτε άμεσα.
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, και ανώτερος σύμβουλος στο Yale University, Stephen Roach, επεσήμανε ότι ο περιορισμός των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα θα αποτελούσε μία «καταστροφή», καθώς «η εκατέρωθεν ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά από τη στιγμή που η Κίνα είναι πιθανό να αποτελέσει τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο για το πρώτο μισό αυτού του αιώνα».
Ο κ. Roach ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν επί σχεδόν δέκα χρόνια μία διμερή συμφωνία επενδύσεων, πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος, σε μία προσπάθεια «να ανοίξουν οι αμερικανικές αγορές στην Κίνα και οι κινεζικές αγορές στις ΗΠΑ».
Εφόσον λοιπόν οι ΗΠΑ προχωρήσουν τη διαδικασία που αφορά τον περιορισμό επενδύσεων, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και η νέα αύξηση δασμών τα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή στα μέσα του Οκτωβρίου.
Έτσι, όχι απλά θα επιστρέψουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο μηδέν, αλλά θα έχει προστεθεί μέσα και ένα νέο σενάριο, το οποίο αφορά τις επενδύσεις.
Δεύτερον, μπορεί ότι η Κίνα αναγνωρίζει τις δυνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να περιορίσει την ανάπτυξη του τεχνολογικού της τομέα, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η αγορά περαιτέρω αμερικανικών προϊόντων αποτελεί όντως μία άμεση και αξιοσημείωτη λύση στην επίλυση του αρχικού προβλήματος, το οποίο αφορούσε να υψηλά εμπορικά πλεονάσματα που εμφανίζει η Κίνα με τις ΗΠΑ.
Η επίτευξη συμφωνιών όμως που σχετίζονται με τομείς όπως είναι η τεχνολογία και οι επενδύσεις δε δείχνει τόσο απλή υπόθεση όσο αυτή του εμπορικού ισοζυγίου, και αυτός είναι επίσης και ένας λόγος που οι εμπορικές συνομιλίες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.
Με τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων να έχει πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, είναι λογικό ότι ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών χωρίς ουσιαστική πρόοδο απλά περιπλέκει την κατάσταση και αυξάνει την αβεβαιότητα.
Ο τρίτος παράγοντας που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο αφορά την επιμονή της Ουάσιγκτον να διατηρήσει προσωρινά σε ισχύ ορισμένους από τους δασμούς ακόμα και μετά τη συμφωνία, ώστε να είναι σίγουρη ότι το Πεκίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δε περίπτωση συμφωνίας πρέπει να υπάρξει άρση όλων των κυρώσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό ζήτημα ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο Μάιο.
Λίγες ημέρες πριν από τον 13ο γύρο διαπραγματεύσεων, οι δύο χώρες προχωρούν σε κινήσεις καλής θέλησης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό έδαφος για τις συνομιλίες.
Η ιστορία ωστόσο των προηγούμενων μηνών μας δείχνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης