Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Στρατηγικός στόχος οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020

Χατζηδάκης: Στρατηγικός στόχος οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020
Τι ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο
«Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δάση μας.
Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην  ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, τον αντιπυρικό σχεδιασμό, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, την άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δασικής διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, ο υπουργός τόνισε  ότι «έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%.
Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, για όλες τις περιοχές της χώρας, στο τέλος του 2020».
Κατά τον ίδιο είναι σημαντική η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και για έναν ακόμα λόγο, για να απεμπλακεί η Δασική Υπηρεσία από γραφειοκρατικά ζητήματα στην καθημερινότητά της.
Κάνοντας αναφορά στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, υπογράμμισε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.
Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου».
Όπως είπε, στόχος του υπουργείου είναι η επικαιροποίηση του χάρτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας, καθώς ο υφιστάμενος χάρτης έχει μείνει ίδιος από το 1980.
«Επιπλέον, βάζουμε μπροστά όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα Εθνικά Προγράμματα Αναδασώσεων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «στις αναδασώσεις η Ελλάδα είναι πολύ πίσω όχι μόνο από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία».
Σύμφωνα με τον υπουργό «οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναδάσωση, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία.
Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Όσον αφορά στα έργα, «προχωράμε στην άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμυρίων ευρώ περίπου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «από αυτά τα 245 εκατομμύρια δεν έχει απορροφηθεί τίποτα».
Αναφορικά με το ζήτημα της δασικής διοίκησης, ο υπουργός επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να συζητηθεί, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και μεταξύ κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η βελτίωση του σημερινού μοντέλου για την άσκηση της δασικής πολιτικής», ενώ «είναι δεδομένο ότι απαιτείται αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο της».
«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει καν στολές!
Δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε ούτε τα βασικά που γίνονται σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.
Ακόμη, ανέφερε πως «στόχος μας είναι επίσης να ολοκληρωθεί άμεσα η επικαιροποίηση του έργου "Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας", ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Δασικός Κώδικας.
Όπου απαιτούνται τροποποιήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν».
Πρόσθεσε πως «θα μιλήσουμε με τις δασικές υπηρεσίες και τους δασικούς συνεταιρισμούς για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών και να αντιστοιχεί, πλέον, στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ενώ «το ίδιο ισχύει και για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» και «στις 8 Οκτωβρίου ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο να βελτιωθεί το προβληματικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης».
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δάση μας.
Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε όσους έχουν να προτείνουν λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά».
Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι μπορεί « ώστε φεύγοντας από αυτό το υπουργείο να έχω βάλει το λιθαράκι μου για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές τα δάση μας σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό, τι τα παραλάβαμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης