Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Στον πυρήνα της στρατηγικής μας η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Πέτσας: Στον πυρήνα της στρατηγικής μας η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
"Θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.", τονίζει ο Στ. Πέτσας
«Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».
Ο ίδιος αναφέρει πως είναι δεδομένη η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, ενώ κληθείς να πει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020 που θα κατατεθεί ποια είναι η ρύθμιση που θα φέρει χαμόγελο στους πολίτες απαντά «πολλές» και ξεχωρίζει «τη μείωση στους φόρους, για τα φυσικά πρόσωπα, με τη θέσπιση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί του 22% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ».
«Και αυτό», όπως εξηγεί «γιατί αφορά τους οικονομικά πιο αδύναμους και βέβαια επηρεάζει το τελικό φορολογικό αποτέλεσμα για όλους.
Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο κ. Πέτσας σε ερώτηση για το τι άλλες φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν για το 2020, τονίζει ότι «θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ..
Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (για τη χρήση του 2019), η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, καθώς και ο μειωμένος φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα».
Κληθείς να απαντήσει εάν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020 θα επιτευχθεί, αναφέρει πως «η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 είναι δεδομένη και ασφαλώς θα κινηθούμε με τρόπο που θα εξασφαλίζεται αυτό και το 2020.
Και αυτό θα γίνει κυρίως με την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».
«Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας και της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι αταλάντευτος στόχος της Κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, υπογραμμίζει πως «η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας.
Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να εργαστούμε με συγκροτημένο σχέδιο, ώστε να υπάρξει σχετική συμφωνία μέσα στο 2020 και να εφαρμοστεί στον Προϋπολογισμό του 2021.
Και είναι, πλέον, φανερό, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται επισήμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».
Για το αν μπορεί να υπάρξει έμμεσος τρόπος μείωσης του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος αν υπάρξει ενσωμάτωση των κερδών από τα ομόλογα (SMP & ANFA) στα έσοδα του νέου Προϋπολογισμού, απαντά πως «τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών που, δυστυχώς, τους τα στέρησε η δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση» το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Θέλουμε, λοιπόν, να προσμετρούνται κανονικά στον Προϋπολογισμό έτσι ώστε να έχουμε έναν ευρύτερο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να προχωρήσουμε σε πιο τολμηρές μειώσεις φόρων και στη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Έχει τεθεί το ζήτημα των ANFAs και SMPs στο Euroworking Group από τον Εκπρόσωπό μας και στο Eurogroup από τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο σχεδιασμός μας προχωράει και περιμένουμε θετικές εξελίξεις».
Για τις προτεραιότητες σε περίπτωση που βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ο κ. Πέτσας σημειώνει την «ταχύτερη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας για μείωση των φόρων, αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας».
Υπογραμμίζει ότι αποτελεί « κύρια προτεραιότητα του Πρωθυπουργού η σταδιακή απαλλαγή νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα βάρη της υπερφορολόγησης».
Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου είχε σε επαφή με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς, σημειώνει πως «από το κλίμα που υπήρξε και τα μηνύματα που πήραμε, μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι.
Η Ελλάδα, πλέον, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που αλλάζει σελίδα στο εσωτερικό και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό.
Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την αποστολή να επανασυστήσει την Πατρίδα μας στον κόσμο.
Προβάλλει μια χώρα στην οποία αξίζει να ζει και να επενδύει κανείς».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι ήταν καλό το κλίμα στη συνάντηση , προσθέτοντας πως «απαιτούνται όμως πράξεις, για την επιβεβαίωσή του.
Όπως, ενδεικτικά, η πρόοδος των συζητήσεων για το Κυπριακό -χωρίς προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες από την τουρκική πλευρά που να τις δυναμιτίζουν- καθώς και η μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας».
Σχετικά με το τι θα κάνει η ΝΔ με τα χρέη του δημοσίου στους ιδιώτες, επισημαίνει πως «στόχος μας είναι να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του χθες και να μην δημιουργούνται άλλες.
Είναι, άλλωστε, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και τόνωσης της ρευστότητας».
 Για τον εκλογικό νόμο που εξετάζει η ελληνική Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις και «θα πρέπει λοιπόν, ένα Κόμμα με ποσοστό γύρω στο 40% να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη, σταθερή Κυβέρνηση.
Με βάση αυτό τον γνώμονα θα κινηθούμε στις συζητήσεις και με τα άλλα Κόμματα.
Δεν έχει εξεταστεί από την Κυβέρνηση θέμα αλλαγής του ορίου του 3%».
Για την υπόθεση Novartis και το αν μπορεί η έρευνα της να αποτελέσει έργο της Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο ή θα πρέπει να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, απαντά πως «η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και η Βουλή τη δική της.
Εν προκειμένω, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Βουλή μέσω της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία και θα καταθέσει σχετικό πόρισμα στην Ολομέλεια, για να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης