Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στα αποτελέσματα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στα αποτελέσματα
ΑΓΟΡΑ: Ξεκίνησε σταθεροποιητικά με τις εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα να είναι στο επίκεντρο. Τα αδύναμα αποτελέσματα της Viohalco οδηγούν τη μετοχή σε απώλειες άνω του 2% ενώ και σε κάποια μικρομεσαία παρατηρούμε αντίστοιχες απώλειες.

Μένει η σημερινή και άλλη μία συνεδρίαση για να λήξει και το εννεάμηνο και οι αναλυτές περιμένουν κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης με αυξημένο τζίρο. Στα πρώτα λεπτά πάντως η εικόνα δείχνει συσσώρευση με χαμηλό τζίρο.

ΕΛΠΕ: Βγαίνει για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ και θα είναι στο επίκεντρο. Με χαμηλό όγκο στο ξεκίνημα ενισχύεται 1,8%. Ένα χαμηλό επιτόκιο θα ήταν θετική εξέλιξη για τον όμιλο προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τα χρηματοοικονομικά.

CRETA FARMS: Νομίζουμε πως αυτά που έγιναν χθες δεν είναι σύμφωνα με το νόμο (2190). Η συνέλευση δεν μπορούσε να αναβληθεί. Ίσως έχουμε εξελίξεις. Από την άλλη αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά αρνητική, ειδικά για τα δύο αδέλφια, τα οποία έχουν γίνει γνωστά στο πανελλήνιο όχι για τα προϊόντα τους αλλά για την κόντρα τους.

VIOHALCO: Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου. Οι πωλήσεις σχεδόν αμετάβλητες στα 2,216 δισ. ευρώ, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 157 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 9% και τα κέρδη προ φόρων στα 17 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στις 462 χιλ. ευρώ από 37,6 εκατ. ευρώ.

Λίγο κάτω ήταν τα χρηματοοικονομικά λόγω της μείωσης του πιστωτικού περιθωρίου, ενώ η επίδραση από τις τιμές των μετάλλων και την παγκόσμια επιβράδυνσης της βιομηχανίας χάλυβα είναι φανερή. Ο καθαρός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται και έφτασε τα 1,66 δισ. ευρώ, έγιναν κεφαλαιουχικές δαπάνες 123 εκατ. ευρώ και αποσβέσεις 71 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 1,18 δισ. ευρώ.

ΟΛΠ: Πωλήσεις 70,5 εκατ. ευρώ από 63,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 15,8 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ανήλθαν στα 15,4 εκατ. ευρώ, κάλυψαν επενδυτικές και χρηματοδοτικές και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 88,5 εκατ. ευρώ. Λόγω του λογιστικού προτύπου 16 έχουμε αποτύπωση μίσθωσης 65 εκατ. ευρώ, η οποία αυξάνει τις συνολικές υποχρεώσεις.

Η καθαρή θέση είναι στα 214,2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 253 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές μαζί με μισθώσεις περίπου 125,5 εκατ. ευρώ. Άρα έχουμε χαμηλό καθαρό δανεισμό και κάτω από 40 εκατ. ευρώ. Μας αρέσει το momentum που αποκτά η κερδοφορία αλλά στα τρέχοντα επίπεδα τη θεωρούμε δίκαια αποτιμημένη, όσο μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τις προοπτικές που αποκτά υπό τη διοίκηση της Cosco.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Γύρισε σε ζημιά, αλλά ο όμιλος κάνει ξανά αυτό που μας άρεσε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παράγει χρήμα. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 30 εκατ. ευρώ από 48,6 εκατ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο, με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 65 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Ξεκινάμε λοιπόν από τις λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες ανήλθαν στα 11,1 εκατ. ευρώ και μάλιστα προέρχονται από μείωση αποθεμάτων και απαιτήσεων και όχι από αύξηση υποχρεώσεων σε τρίτους που κάνουν άλλες εταιρείες. Υπερκάλυψαν τις επενδυτικές, μείωσαν το δανεισμό και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 9,1 εκατ. ευρώ.

Με αυτήν την επίδοση και με δεδομένο ότι η εισηγμένη έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, δε μας απασχολεί η ζημιά ύψους 1,25 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο από ζημιά 551 χιλ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν και ο κλάδος γνωρίζουμε όλοι πως είναι δύσκολος. Από όλες όμως τις εισηγμένες αυτή είναι μακράν η φθηνότερη, η λιγότερο μοχλευμένη και δικαιώνει την προτίμηση που της έχουμε.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μεγάλη αύξηση των πωλήσεων κατά 54% (126,2) εκατ. ευρώ, αύξηση των EBITDA κατά 36% και στα 8,3 εκατ. ευρώ και διατήρηση και ζημιές 741 χιλ. ευρώ από κέρδη 227 χιλ. ευρώ. Έγινε δυνατή είσπραξη απαιτήσεων αλλά τα περισσότερα πήγαν σε υποχρεώσεις, όμως έμεινε και κάτι ώστε οι λειτουργικές ταμειακές ροές να είναι θετικές κατά 5,7 εκατ. ευρώ από αρνητικές κατά σχεδόν 21 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αυτές οι ταμειακές ροές κάλυψαν επενδυτικές και χρηματοδοτικές και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 15 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 63,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 67,2 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 60 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης