Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Χρηματιστηριακά, εντός , εκτός και επί τα αυτά

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Χρηματιστηριακά, εντός , εκτός και επί τα αυτά
Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s τελείωσε
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά συνεχίζει να παραμένει κάτω από τεχνικό εμπόδιο των 870 μονάδων, τηρώντας σε στάση αναμονής με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Η θετικά αναθεωρημένη έκθεση της CITI για ανάπτυξη 1,9% το 2019 κσι 2020, αποτελεί απλώς την συνέχεια των ήδη δημοσιευμένων θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, όσο και των Ελληνικών τραπεζών.
Όμως η προσεκτικότερη ανάγνωση τους, δείχνει τα δομικά προβλήματα της χρόνιας ασθενούς ανάπτυξης, αλλά και των βαθύτερων διαρθρωτικών παθογενειών της Ελληνικής οικονομίας που πρέπει να αλλάξουν.
Όσο γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση τόσο η θετική επίδραση τους θα μεταφράζεται σε ανοδική διαφυγή των τιμών και αύξηση όγκου συναλλαγών στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Προς το παρόν χρειαζόμαστε (κυβερνητικές) πράξεις και χρόνο, που σε συνδυασμό με αυξημένη εξωστρέφεια και βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα από μέρους των εισηγμένων εταιριών, θα επιταχύνουν την ανοδική διαφυγή των τιμών.
Έτσι προς το παρόν και μέχρι να γίνουν όλα τα ανωτέρω, οι ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Η πτώχευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στο Τραπεζικό κλάδο, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της, δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμα.
Σε συνδυασμό και με το pressing των θεσμών για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά και την διεθνή συνεχιζόμενη αστάθεια σε διάφορα μέτωπα (Περσικός - Brexit – Trump - Εμπορικός πόλεμος) αλλά και τα μακροοικονομικά υφεσιακά στοιχεία σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αποτελούν την τέλεια διακαιολογία για αναμονή…
Παρόλα αυτά η Ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου QE, συνεχίζει την επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 0,7260% και την 10-ετή πέριξ του 1,3590%.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.
Η ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική κίνηση με αυξημένο volatility και όγκους συναλλαγών, αλλά μόνο με διάσπαση και παραμονή πάνω από το επίπεδο του 3,35 στοχεύει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Μην ξεχνάτε ότι (μετά από τόσες παρεμβάσεις) μιλάμε ακόμα για μια ζημιογόνα εταιρία χωρίς ξεκάθαρο ανακοινωμένο μακροπρόθεσμο πλάνο και 823,075 πελάτες φαντάσματα που χρωστούν σχεδόν 1 δισ. ευρώ όσο και το χρηματοδοτικό κενό για το 2020!!!!
Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες.
Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891, 902, μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 860 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία του εύρους 860- 847 μονάδων.
Συνεπώς η κατεύθυνση διάσπασης του intraday τριγωνικού σχηματισμού (875-850) θα μας καθοδηγήσει το επόμενο διάστημα.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 είναι το κρίσιμο επίπεδο οριοθετείται από τον αντίστοιχο intraday τριγωνικό σχηματισμό (2177-2107) μονάδων.
Μόνο έγκυρη διάτρηση του 2177 αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων, που οριοθετούνται στις 2200, 2221 και 2235 μονάδες.
Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2142, 2125 και 2095 μονάδες.
Συμπερασματικά αναμένουμε την διάσπαση σημαντικών intraday τεχνικών επίπεδων, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την υπομονή μας και την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Ευελπιστούμε ότι δεν θα χαλάσει περαιτέρω το κλίμα στο Διεθνές περιβάλλον, παρασύροντας και την ευάλωτη αγορά μας.
Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s τελείωσε.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης