Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Χωρισμένη στα τρία» η κυβέρνηση με αφορμή την Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

«Χωρισμένη στα τρία» η κυβέρνηση με αφορμή την Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην όλη διαδικασία
Μετά την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ στη Βουλή με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμπει για τέσσερα βαριά αδικήματα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε Προανακριτική Επιτροπή για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών της.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κανονισμό, εντός δεκαπέντε ημερών, δηλαδή το αργότερο στις 11 Οκτωβρίου θα έχουμε τη συνεδρίαση της ολομέλειας όπου με μυστική ψηφοφορία και πιθανότατα με κάλπη θα αποφασιστεί η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Σε αυτή την συνεδρίαση ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, μπορεί να στείλει γραπτό υπόμνημα ενώ υπάρχει και το δικαίωμα της Βουλής να τον καλέσει να απευθύνει ομιλία αυτοπροσώπως κάτι που αν συμβεί θα ανεβάσει στο κατακόρυφο το ενδιαφέρον αλλά  και τον «πολιτικό» υδράργυρο.
Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ και ιδίως το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που ζητούν να ερευνηθεί για τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά και η πρόταση να διευρυνθεί ο έλεγχος σε κάθε πιθανή παρέμβασή του σε δικαστικές υποθέσεις πέραν αυτής της Novartis, δείχνει ξεκάθαρα ότι οδηγούμαστε σε μια Προανακριτική που θα αναλάβει η ίδια να ερευνήσει σε βάθος και μάκρος κάθε πιθανή εξωθεσμική συμπεριφορά του κ. Παπαγγελόπουλου κατά την υπουργική του θητεία.

«Τριχοτομημένη» η ΝΔ

Σε αυτό το σκηνικό και εν αναμονή του «ματς» στη Βουλή, ενδιαφέρον παρουσιάζει εξαιρετικά και το πως διαμορφώνεται το εσωκομματικό πεδίο στη ΝΔ με άξονα την Προανακριτική.
Έτσι, αυτή την ώρα, υπάρχουν τρεις τάσεις στη ΝΔ αναφορικά με το πως πρέπει να κινηθούν στην Προανακριτική.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι λεγόμενοι μετριοπαθείς που αποτελούν και την πλειοψηφία, επικεντρώνονται περισσότερο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και στις ευθύνες που έχει για την πολιτική σκευωρία, σε ότι αφορά τα πρόσωπα τα οποία το προηγούμενο διάστημα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιήθηκαν.
Άλλωστε, την εν λόγω προσέγγιση προέκρινε η ηγεσία της ΝΔ καθώς σε αυτή την φάση προέκυψαν κάποιες ενδείξεις μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Στελέχη της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της ΝΔ στην οποία ανήκουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τοποθετούν μαζί στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά δεχόταν εντολές από τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Επίσης, η τρίτη ομάδα θεωρεί ότι η δικογραφία πρέπει να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
Με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αυτή την ώρα και δεν υπάρχει άρση ασυλίας του δεν χρειάζεται να εμπλακεί η Βουλή κι έτσι η υπόθεση πρέπει να μείνει στη Δικαιοσύνη η οποία θα συνεχίσει το έργο της. Μάλιστα, έχουν εκφραστεί δημοσίως επ’ αυτού, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο Μάκης Βορίδης.
Ωστόσο, μετά την κατάθεση της κ. Ράικου και αυτό είναι κομβικό σημείο στην υπόθεση, η συγκεκριμένη τάση φαίνεται να έχει λιγότερους οπαδούς.
Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες μέρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται και «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διότι στην ηγεσία της ΝΔ δεν θέλουν να υπάρχει καμία διαφοροποίηση από εδώ και στο εξής για την διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική.
Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, με ενδιαφέρον βέβαια, αναμένεται και η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά καθώς από το περιβάλλον του μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια διαρροή για το αν θα παρέμβει. Ωστόσο, η θέση του η οποία είναι γνωστή, υποστηρίζει ότι η διερεύνηση πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης