Τελευταία Νέα
Πολιτική

Novartis: Η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα - Προσπάθεια εξουδετέρωσης του βλέπει ο τέως υπουργός

Novartis: Η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα - Προσπάθεια εξουδετέρωσης του βλέπει ο τέως υπουργός
Ο κ. Παπαγγελόπουλος διώκεται για παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε πρόκληση κακουργήματος και σε ψευδορκία μάρτυρος
(upd5) Φωτιά αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το πολιτικό σκηνικό μια και κατατέθηκε στη Βουλή, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τον ρόλο που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε στην υπόθεση της Novartis.
Ο ίδιος κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εισαγγελείς, επιμένει στα περί προσπάθειας εξουδετέρωσης του, καθώς παραμένει «σφοδρός πολέμιος τους», ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσης του τονίζει ότι «η μοναδική σκευωρία που υπάρχει είναι η προσπάθεια πολιτικής μου δίωξης και συγκάλυψης των ευθυνών τους».
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει μάθει τίποτα από το ρεβανσιστικό παρελθόν της και κάνει λόγο για προανακριτική παρωδία που θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται και η «απάντηση» του κ. Παπαγγελόπουλου.

Τα αδικήματα 

Ειδικότερα, η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ και αναφέρεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τέσσερα αδικήματα που πρέπει να ελεγχθούν: 
1. Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας
2. Πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος
3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
4. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, ζητούν να ερευνηθούν
Οι βουλευτές μάλιστα προτείνουν ο κ. Παπαγγελόπουλος να ερευνηθεί για την ενδεχόμενη τέλεσή τους όχι μόνο για την υπόθεση Novartis αλλά και για πιθανές εξωθεσμικές παρεμβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
Και ακριβώς αυτές οι κατηγορίες είναι που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα η αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί, θα είναι και αυτή που θα αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης και δεν θα επιστρέψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Στο σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ περιλαμβάνεται και η κατάθεσης της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία προχώρησε σε καταγγελίες περί ασφυκτικών πιέσεων του πρώην υπουργού στο έργο της και σε συγκεκριμένο τρόπο διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου φέρεται να έχει καταθέσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές».
Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του κ. Παπαγγελόπουλου) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική.
Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της.

Η δήλωση Παπαγγελόπουλου

Πιο αναλυτικά στη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρονται τα εξής:
«Σήμερα κορυφώθηκε η πολιτική στοχοποίηση και η προσπάθεια εξουδετέρωσης μου. Οι φαύλοι δεν θα μου συγχωρέσουν ποτέ ότι ήμουν, είμαι και θα παραμείνω σφοδρός πολέμιος τους.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του αρχηγού της ότι τους πολιτικούς αντιπάλους τους κρίνει ο λαός, επιχειρεί απροκάλυπτα και εκδικητικά την πολιτική μου δίωξη.
Με ένα σαθρό νομικό κείμενο υιοθετεί τους φαιδρούς και ψευδείς ισχυρισμούς δύο εισαγγελέων που αυτοαναιρούνται από τις ίδιες τις καταθέσεις τους. Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, εγώ τους ευχαριστώ. Επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία να αποκαλύψω στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον ελληνικό λαό, τους αληθινούς σκευωρούς, τα κίνητρα τους, τις παράνομες πράξεις τους και τους συνεργούς τους στο χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και σε μικρή μερίδα του Τύπου, που σε διατεταγμένη υπηρεσία με αισχρά δημοσιεύματα, αναμασούν αισχρές συκοφαντίες σε βάρος μου.
Η μοναδική σκευωρία που υπάρχει είναι η προσπάθεια πολιτικής μου δίωξης και συγκάλυψης των ευθυνών τους.
Αλήθεια, πώς τολμούν να μου αποδίδουν ηθική αυτουργία όταν η Δικαιοσύνη ερευνά αν υπάρχει αυτουργός; Όταν δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη και ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο 7 περιπτώσεις πολιτικών; Γιατί άραγε ζητούν, εντελώς αόριστα, να διερευνηθούν κι άλλες υποθέσεις; Ετοιμάζουν κι άλλη σκευωρία; Ντροπή!
Είναι φανερό ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εισαγγελείς, να προκαταλάβουν και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.
Στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη που θα προσφύγω, οι αληθινοί σκευωροί και οι συνεργοί τους θα αντιμετωπίσουν την αλήθεια και τις συνέπειες όλων των παρανόμων πράξεων τους».


ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν έχει μάθει τίποτα από δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως δεν έχει μάθει τίποτα από το ρεβανσιστικό παρελθόν της.
«Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της.
Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.
Με μοναδικό της στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή.
Βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση.
Δεν πρόκειται μόνο για μία γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.
Πρόκειται και για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα.
Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.
Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ, αλλά και για να μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοί έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρίας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση της ΝΔ

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image

Κυρανάκης (ΝΔ): Είτε ο φάκελος επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, είτε μείνει στη Βουλή, η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους

«Η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους» διαμηνύει η ΝΔ με αφορμή την πρόταση του κόμματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.
«Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά οι καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών, όπως η χθεσινή της κ. Ράικου, είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ο κ. Κυρανάκης εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει βάλει ήδη τον εαυτό του στο κάδρο, από τη στιγμή που επίσημα το κόμμα του υπερασπίζεται και καλύπτει πολιτικά τον κ. Παπαγγελόπουλο».
«Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να απαντήσει αν όλα αυτά που έκανε, έγιναν κατ’ εντολήν κάποιου ανώτερου στελέχους της κυβέρνησης, ή αν τα έκανε μόνος του», πρόσθεσε.
Επεσήμανε δε ότι «είτε ο φάκελος επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, είτε μείνει στη Βουλή, η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους».
«Η προανακριτική θα εξετάσει κατά πόσο τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων», είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

ΚΙΝΑΛ: «Ναι» στην προανακριτική για τη Novartis

Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Αυτό ξεκαθάρισαν ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, και ο νέος υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος, Κυριάκος Κυριάκος, στην πρώτη συμμετοχή του τελευταίου στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Θέλουμε να πέσει άπλετο φως για να αναδειχθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και να υπάρχουν για όλους», υπογράμμισαν και πρόσθεσαν ότι «οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι προφανείς, όμως, ποινικές ευθύνες που διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχουν προκύψει».
Τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου του Κινήματος Αλλαγής επισήμαναν ότι η Φώφη Γεννηματά με τη χθεσινή της δήλωση για την εικόνα αλληλοκατηγοριών εντός της Δικαιοσύνης εξέφρασε την αγωνία των πολιτών και την ανασφάλειά τους στη λειτουργία της.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 26/9 09:53)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης