Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μέσω δικαστηρίου ζητάει η Περσεύς τα οφειλόμενα από τη Σελόντα – Χρωστάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ

tags :
Μέσω δικαστηρίου ζητάει η Περσεύς τα οφειλόμενα από τη Σελόντα – Χρωστάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ
Αυξάνει το ρίσκο στη μετοχή η υψηλή εξάρτηση από τη Σελόντα, η οποία χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων της Περσεύς
Μέσω δικαστηρίων ζητάει η Περσεύς τα οφειλόμενα από τη Σελόντα η οποία αποτελεί και βασικό μέτοχο της Περσεύς με 41,5%.
Τα… πράγματα περιπλέκονται για την εισηγμένη, αφού από τη μία έχει υψηλή εξάρτηση από τη Σελόντα, καθώς απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και από την άλλη η τελευταία της χρωστάει πολλά εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να έχει καταθέσει η Περσεύς αγωγή.
Πιο αναλυτικά σε επίπεδο εξαμήνου τα αποτελέσματα του ομίλου Περσεύς δεν ήταν καλά.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 15,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 4% αλλά τα EBITDA υποχώρησαν 64% και στις 668 χιλ. ευρώ από 1,85 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 93% και διαμορφώθηκαν στις 56 χιλ. ευρώ από 789 χιλ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις από πελάτες ανέρχονται στα 40,8 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ από 9,27 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ από 20,3 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις προς τη Σελόντα ανήλθαν στα 13 εκατ. ευρώ περίπου ενώ υπάρχουν απαιτήσεις 31,6 εκατ. ευρώ.
Το ύψος της οφειλής της Σελόντα στην Περσεύς δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον της δεύτερης καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις της Περσεύς είναι στα 37,2 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως αν η Σελόντα πλήρωνε τα χρωστούμενα, η Περσεύς θα ήταν πεντακάθαρη από υποχρεώσεις αφού ταμείο και απαιτήσεις από Σελόντα καλύπτουν σχεδόν τις υποχρεώσεις.
Από την άλλη αν δεν πληρωθούν η καθαρή θέση των 26,4 εκατ. ευρώ πιθανότατα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Η εταιρεία αναφέρει στη λογιστική κατάσταση: Με την από 24/7/2018 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Εταιρεία αποφάσισε τη δικαστική διεκδίκηση σε βάρος της «Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ» ποσών οφειλόμενων για: α) συμβατικούς τόκους υπερημερίας αναφορικά με υπερβάσεις του συμφωνηθέντος χρόνου πίστωσης όσον αφορά πωλήσεις εμπορευμάτων κατά το διάστημα 2008-2016 και β) ληξιπρόθεσμα μισθώματα πλέον των νομίμων επ’ αυτών τόκων υπερημερίας, αναφορικά με τις συμβάσεις παραχώρησης των 4 μονάδων στον Νότιο Ευβοϊκό για τα έτη 2011 έως 2017.
Την 28/12/2018 ασκήθηκε αγωγή σε βάρος της «Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ» ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τις ως άνω απαιτήσεις συνολικού ποσού 6,2 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση συζητήθηκε την 15/5/2019 και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.
Τα παραπάνω δείχνουν πως η Περσεύς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Σελόντα (αυτό ήταν και το βασικό ρίσκο για τη μετοχή εδώ και χρόνια), η οποία δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην εταιρεία που συμμετέχει με ποσοστό 41,5%.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα θέματα στον ισολογισμό της Περσεύς και να επηρεάσει τις πωλήσεις, τα κέρδη και την καθαρή θέση.
Σημειώνεται πως η αποτίμηση είναι στα 21 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης