Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την σκληρή αποδόμηση Τσίπρα… αρχίζει να ξεφουσκώνει και ο Μητσοτάκης – Τα 11 λάθη στρατηγικής στον δρόμο προς την ανάκαμψη

Μετά την σκληρή αποδόμηση Τσίπρα… αρχίζει να ξεφουσκώνει και ο Μητσοτάκης – Τα 11 λάθη στρατηγικής στον δρόμο προς την ανάκαμψη
Κάποια στιγμή οι προσδοκίες ξεφουσκώνουν και μετράνε μόνο τα έργα.
Αν και είναι ακόμη νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα, η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη της ΝΔ….  ένας πρώτος απολογισμός μπορεί να γίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε και ορθά από την κοινωνία για την υπερφορολόγηση, την ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών και τον εκφυλισμό της αριστεράς που όταν συναγελάστηκε με τον πλούτο…η ιδεολογία κατέληξε στα σκουπίδια….όπου συνήθως παραθερίζει η αριστερή ιδεολογία.  
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθαν στην εξουσία με ένα καθαρό μήνυμα ανάπτυξη και επενδύσεις.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, απαιτείται ακόμη χρόνος για να φανεί το έργο τι ακριβώς συμβαίνει;
Μια φράση μπορεί να χαρακτηρίσει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ... κάποια στιγμή οι προσδοκίες ξεφουσκώνουν και μετράνε μόνο τα έργα.

1)Το πρώτο λάθος ξεκίνησε πριν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο σημερινός πρωθυπουργός υποστήριξε για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Weber ένα επικίνδυνα ανώριμο και προσβλητικό προς την Ελλάδα γερμανό πολιτικό.
Ήταν λάθος επένδυση και ως φιλοσοφία γιατί ο Weber ουδέποτε είχε εκφραστεί θετικά για την Ελλάδα.

2)Η ΝΔ ανέφερε ότι με την έλευση της στην εξουσία θα μειωθεί άμεσα το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αλήθεια είναι ότι το αίτημα μείωσης απορρίφθηκε και τέθηκε ένας στόχος στο τέλος του 2021 και υπό όρους.
Η ΝΔ ήθελε εμπροσθοβαρή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
Επίσης ο στόχος για 4% του ΑΕΠ ανάπτυξη, αποτελεί για την ώρα ένα υπερφίαλο στόχο και θα παραμείνει υπερφίαλος εάν χτυπήσει ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.

3)Η ΝΔ ανέφερε ότι την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό.
Προφανώς δεν μπήκαν και θα καθυστερήσουν να μπουν…
Όμως για να είμαστε δίκαιοι ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Επενδύσεων όντως προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες στο Ελληνικό και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Το Ελληνικό μας αποκάλυψε ορισμένες πικρές αλήθειες που όλοι σκόπιμα ή μη δεν άγγιζαν.
To έργο αυτό απαιτεί κεφάλαια, η συνολική επένδυση θα φθάσει στα 8 δισεκ. και ακόμη βρισκόμαστε στα 340 εκατ με προοπτική να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ και να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες με 2 δισεκ.
Δεν είναι της ώρας οι επικρίσεις για ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και τις ξέρουν όλα τα μέρη.

4)Καλλιεργήθηκε από τον έμπειρο υπουργό Χατζηδάκη η εικόνα ότι η ΔΕΗ καταρρέει, ότι ως εταιρία έχει ξοφλήσει.
Όμως τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 παρά τις ωραιοποιήσεις και τα λογιστικά τρικ έδειξαν ότι η ΔΕΗ δεν πεθαίνει.
Για το 2020 η ΔΕΗ ποντάρει σε EBITDA περί τα 800 εκατ ευρώ και συνέχιση της πολιτικής εξυγίανσης.
Γιατί ο Χατζηδάκης κινδυνολόγησε παραπάνω από το κανονικό;
Η απάντηση είναι απλή για να αυξηθούν τα τιμολόγια και να μειωθεί το bonus στους συνεπείς καταναλωτές – που ήταν λάθος ενέργεια -

5)Η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία είχε προεξοφληθεί από πολλούς ότι θα σημειωθεί ένα τρελό ράλι στο χρηματιστήριο.
Τρελό ράλι στο χρηματιστήριο δεν είδαμε και δεν θα δούμε.
Ακόμη η αγορά εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στις 850 με 880 μονάδες.
Για τα ομόλογα δεν θα γίνει κανένα σχόλιο, το μόνο που θα ειπωθεί είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι ένα μεγάλο έγκλημα… χρησιμοποιείται η νομισματική πολιτική για να συντηρείται η φούσκα στις μετοχές και στα ομόλογα.

6)Η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία πολλοί προεξόφλησαν απανωτές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Το bankingnews ήταν από τα ελάχιστα μέσα που επέδειξε σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.
Αυτά τα λένε οι άσχετοι με το αντικείμενο.
Οι οίκοι αξιολόγησης αναλύουν οικονομικά μεγέθη, τις τράπεζες, το χρέος.
Σε αυτούς τους τομείς χρειάζονται να γίνουν πολλά.
Η Ελλάδα δεν αναβαθμίστηκε, δεν αποκλείεται πάντως να αναβαθμιστεί στις 25 Οκτωβρίου 2019 αλλά μόνο μια βαθμίδα – υπό όρους – από την Standard and Poor’s.
Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα από τα τέλη του 2021 και υπό όρους.

7)Ο αρμόδιος υφυπουργός που ασχολείται με τις τράπεζες ο Γιώργος Ζαββός αναφέρει ότι το πρόγραμμα Hercules δηλαδή το πρόγραμμα APS για τα προβληματικά δάνεια 30 δισεκ. που σχεδιάστηκε από τον Τσακαλώτο υπουργό οικονομικών, το ΤΧΣ και την J P Morgan… το επιτάχυνε γιατί οι αριστεροί το καθυστερούσαν.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ζαββός όντως έχει συμβάλει στην επιτάχυνση του APS που στηρίζεται στον μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στα senior ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες.
Όμως θα προτρέπαμε τον αρμόδιο για τις τράπεζες υφυπουργό να διερευνήσει ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις… εμείς λέμε ότι δεν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μήπως ήταν ο Στουρνάρας της ΤτΕ ο οποίος προσπάθησε αποτυχημένα να φέρει από την πίσω πόρτα την πρόταση του ή οι ίδιες οι τράπεζες που πρότειναν και αντιπρότειναν ιδέες για το επιτόκιο που θα πληρώνουν στο κράτος για τις παρεχόμενες εγγυήσεις;
(Υποσημείωση κακώς ονομάζεται πρόγραμμα Hercules γιατί ο Ηρακλής έκανε άθλους, το APS είναι μια καλή πρόταση αλλά δεν φθάνει εάν όλα τα NPEs δεν βγουν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς)

8)Η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία τόνισε ότι θα πατάξει τα φαινόμενα ασυδοσίας συμπεριλαμβανομένων και των λαθρομεταναστών.
Και ενώ π.χ. στα Εξάρχεια επέβαλλε την τάξη και έπραξε καλώς, στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση.

9)Στην συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον Zaev των Σκοπίων, τόνισε ότι δεν θα υποστήριζε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά αφού ψηφίστηκε… τι να κάνουμε θα την στηρίξουμε και αφού θα την στηρίξουμε ας επιταχύνουμε και όσες εκκρεμότητες υπάρχουν.
Αυτό δεν ονομάζεται πατριωτική πολιτική, ονομάζεται κάπως αλλιώς.

10)Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Trump με τον αμερικανό Πρόεδρο δεν θεωρούμε ότι πρέπει να θεωρηθεί ευθύνη του Μητσοτάκη.
Ήταν η συγκυρία ακατάλληλη λόγω της έρευνας των δημοκρατικών για τον Trump.
Όμως ας μην τρέφονται αυταπάτες, μόνο 15 λεπτά θα κρατούσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Trump εάν πραγματοποιούταν.
Σίγουρα θα είχε μια σημειολογία και συμβολικότατα αλλά μην ξεχνούν οι έλληνες ότι οι δύο μεγαλύτεροι λαοπλάνοι ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως… ως προς τους αμερικανούς.

11)Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης φέρονται να συνδέονται με ένα θεσμικό παράγοντα που έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις.
Υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή και θα αποτύχει να βγει από τα μνημόνια.
Υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές.
Υποστήριζε μια πρόταση για την μείωση των κόκκινων δανείων που ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κένυας δεν θα την ενέκρινε.
Αναφερόμαστε προφανώς στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Συμπέρασμα

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης καλλιέργησαν πολλές προσδοκίες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν θα επιβεβαιωθούν.
Σίγουρα η ΝΔ είναι για την οικονομία και τις επενδύσεις μακράν καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν φθάνουν μόνο οι προθέσεις.
Κάποια στιγμή οι προσδοκίες ξεφουσκώνουν και μετράνε μόνο τα έργα.  
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι θετική ενέργεια για την οικονομία και ορθώς εστίασε η ΝΔ στο ζήτημα και επέδειξε συνέπεια προεκλογική αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης