Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης ομολόγου από τη ΔΕΗ μετά το ΟΚ της Ernst & Young

tags :
Διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης ομολόγου από τη ΔΕΗ μετά το ΟΚ της Ernst & Young
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης
Με τις μελλοντικές δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ συνδέει ο ορκωτός λογιστής την διασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων της.
Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του έτους η ΕΥ, εκτιμά ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση της υποανάκτησης ΥΚΩ παρελθόντων ετών ύψους 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020 αλλά και η προπληρωμή λογαριασμών ρεύματος του δημοσίου αναμένεται να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές και στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας.
Εκτιμά επίσης ότι από την ανάλυση ευαισθησίας των σημαντικότερων παραμέτρων (επίδραση τιμής CO2, οριακής τιμής συστήματος και μεριδίου αγοράς), δεν προκύπτει σημαντική επίδραση στις αναμενόμενες ταμειακές ροές και στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας.
Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία την 30.06.2019 είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του συνόλου των δανειακών τους συμβάσεων.

Παραμένουν υψηλότερες οι υποχρεώσεις από τις απαιτήσεις

Επισημαίνει ωστόσο ότι «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας την 30.06.2019, συνέχισε να υπερβαίνει το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου €541,1 εκατ. και €831,8 εκατ. αντίστοιχα (2018 : € 708 εκατ. και € 949 εκατ. για τον Όμιλο και τη Μητρική Εταιρεία αντίστοιχα).
Επίσης, προσθέτει: «παρά την εφαρμογή των παραπάνω παρεμβάσεων, αναμένεται η συνέχιση της ύπαρξης υψηλότερων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις».

Συνεχιζόμενη έμφαση στη μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων

Σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή, μελλοντικές δράσεις οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας, οι οποίες όμως, επί του παρόντος, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας αποτελούν οι εξής: 1. Έχει ανατεθεί σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας, που αναμένεται, εφόσον υλοποιηθεί, να συμβάλει στη βελτίωση των χρηματοροών της.
2. Η Μητρική Εταιρεία θα προχωρήσει στην διερεύνηση δυνατότητας έκδοσης διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε αναστείλει λόγω επιδείνωσης των οικονομικών της μεγεθών και έλλειψης μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών Χαμηλής Τάσης. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της Μητρικής Εταιρείας.
3. Συνεχιζόμενη έμφαση στην μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες, με τη συνεργασία συμβούλων. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί, αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της Μητρικής Εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καταλήγει η ΕΥ, η διοίκηση, αξιολογώντας τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές έως την 31.12.2020 και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το ορατό μέλλον, εκτιμά ότι ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία έχουν διασφαλίσει τη διατήρησή τους ως συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης