Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ - Με ηλεκτρονικά μηνύματα η πληροφόρηση για τους φορολογούμενους

tags :
Ολοκληρώθηκαν οι μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ - Με ηλεκτρονικά μηνύματα η πληροφόρηση για τους φορολογούμενους
Οι συμψηφισμοί αφορούν τα έτη 2015 έως και 2019
(upd) Ολοκληρώθηκαν σήμερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 318.924 συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές των φορολογούμενων.
Το συνολικό ποσό των συμψηφισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθε σε 23,75 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η πάγια ετήσια διαδικασία της ΑΑΔΕ με βάση την οποία οι επιστροφές φόρων συμψηφίζονται με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι προς την εφορία.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και δεν την έχουν λάβει ενημερώνονται ότι η επιστροφή φόρου που περίμεναν συμψηφίστηκε με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές όπως για παράδειγμα με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.
Η ΑΑΔΕ άρχισε από χθες να τρέχει τους αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015 – 2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογούμενων.
Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην εφορία τους.
Πρόκειται για τις λεγόμενες υπερεισπράξεις, τα ποσά δηλαδή που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους αλλά δεν πιστώθηκαν αυτόματα σε οφειλή/ρύθμιση και εμφανίζονται στη Δ.Ο.Υ. ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμό.
Όπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής.
Οι υπερεισπράξεις αυτές συμψηφίζονται τώρα με μη ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων.
Τα πρώτα e-mail για τους μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρου εισοδήματος άρχισαν να καταφθάνουν στους φορολογούμενους-οφειλέτες με το σχετικό μήνυμα να αναφέρει τα εξής «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας.
Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».
Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.
Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για  967.127 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 362,7 εκατ. ευρώ.
Στις 24 Μαίου, την παραμονή των ευρωεκλογών η ΑΑΔΕ είχε πληρώσει επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους ενώ λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχε γίνει άλλη μια πληρωμή σε περίπου 165.000 φορολογούμενους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000 φορολογούμενοι  δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή φόρου.
Οι περισσότεροι είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2019.
Μόνο όσοι είναι τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά.
Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν  δηλώσει στη φετινή τους φορολογική δήλωση.
Στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων  θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης