Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα στα εθνικά συμφέροντα η εκποίηση των ΕΛΠΕ από τη ΝΔ - Οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα στα εθνικά συμφέροντα η εκποίηση των ΕΛΠΕ από τη ΝΔ - Οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές
Οι Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι ενδεχόμενη πώληση ποσοστού εκ μέρους του δημοσίου θα είναι οικονομικά επιζήμια
H πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εκποιήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια αντιβαίνει τα εθνικά συμφέροντα και οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιοι για θέματα Οικονομίας Νίκος Παππάς και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος Χαρά Καφαντάρη, είχαν συνάντηση εργασίας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν κρίσιμη υποδομή για τη χώρα και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να πωληθούν μετοχές του δημοσίου (ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών) και να χάσει έτσι το τελευταίο τον κομβικό του ρόλο στην εταιρεία, όπως και κρίσιμης και υψηλής αξίας δημόσια περιουσία.
Η πιθανή αυτή επιλογή ξεπερνά τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και χαρίζει μια κερδοφόρα επιχείρηση με αποκλειστικό ρόλο στα εθνικά αποθέματα σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2015.
Υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, έπαυσε να υφίσταται.
 Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενη πώληση ποσοστού των ΕΛΠΕ, να διατηρήσει το δημόσιο ισχυρό μετοχικό μερίδιο, όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, να μην επιχειρηθεί αποεπένδυση μονάδων και να συμμετάσχει και ο ιδιώτης μέτοχος (εταιρεία Paneuropean του ομίλου Λάτση) στη διαδικασία με παραχώρηση μεριδίου του.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απέβη τελικά άγονος και σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα να επανεξετάσει όλες τις επιλογές σε νέο πλαίσιο.
Οι Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι ενδεχόμενη πώληση ποσοστού εκ μέρους του δημοσίου θα είναι οικονομικά επιζήμια, καθώς τα ΕΛΠΕ καταγράφουν συνεχόμενη κερδοφορία από το 2015 και μετά, έχοντας ως εταιρεία έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Σημείωσαν ακόμα ότι η πλευρά Λάτση έχει υπαναχωρήσει από τη συμφωνία κοινής πώλησης, προσβλέποντας σε ωφέλειά της από μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψη του το δημόσιο.
«Η πρόθεση της ΝΔ να πωλήσει ποσοστό του ομίλου μέσω Χρηματιστηρίου, με αντίτιμο σχεδόν τα κέρδη τριών ετών και “πακέτο” τα δικαιώματα για τα εθνικά αποθέματα, τα διυλιστήρια, καθώς και την έρευνα και τα δικαιώματα υδρογονανθράκων, γεννά τεράστια ερωτήματα. Τέτοιου είδους επιλογές δεν θα επιφέρουν μονάχα πολιτικές ευθύνες», τόνισαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσουν ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το σχέδιο “δωρεάς” των ΕΛΠΕ και όλων των δικαιωμάτων τους στον όμιλο Λάτση, ειδικά μετά την εξυγίανση και την κερδοφορία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης