Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη μέσα από 4 γραφήματα

tags :
H ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη μέσα από 4 γραφήματα
Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την επίδραση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, η επίδραση του Πεκίνου στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται
Την ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη τα τελευταία 70 χρόνια μέσα από 4 γραφήματα, παρουσιάζει το CNBC.
Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την επίδραση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, η επίδραση του Πεκίνου στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη

Το 2010 η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.
Έκτοτε παραμένει σταθερά σε αυτή τη θέση.
Μάλιστα, δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι έως το 2030 η Κίνα θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση.

Image

Ισχυρή ηγεσία

Υπό την ηγεσία του  εμβληματικού ηγέτη Deng Xiaoping τη δεκαετία τη '70, η Κίνα εφάρμοσε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις το 1978, οι οποίες έβγαλαν τη χώρα από την οικονομική απομόνωση.
Η ανάπτυξη ανέβασε ρυθμούς τα επόμενα χρόνια για να φτάσει το 10%, πριν υποχωρήσει στο 7,1%, υπό την ηγεσία του τωρινού προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.

Image

Εργοστάσιο του κόσμου

Καταλύτη της οικονομικής άνθησης της Κίνας αποτελεί το τεράστιο δίκτυο εργοστασίων, στο οποίο κατασκευάζονται τα πάντα, από παιχνίδια μέχρι κινητά, για καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
H Kίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2001, γεγονός που τη βοήθησε σημαντικά.
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για 33 χώρες και τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για 65 χώρες.

Image

Επενδυτική έκρηξη

Η Κίνα δεν αποτελεί μόνο έναν πανίσχυρο εμπορικό παίκτη, καθώς είναι πολύ ισχυρή και στον τομέα των επενδύσεων.
Από το 2015 έως το 2017, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στον πλανήτη και τον δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη επενδύσεων παγκοσμίως.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης