Μέτρα στήριξης ΥΠΟΙΚ για τους πληγέντες της Thomas Cook - Θεοχάρης: Πάνω από 500 εκατ. η ζημιά για τον τουρισμό, 50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Μέτρα στήριξης ΥΠΟΙΚ για τους πληγέντες της Thomas Cook  - Θεοχάρης: Πάνω από 500 εκατ. η ζημιά για τον τουρισμό, 50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
Τρόπους να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού
(upd3) Σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ αποτιμάται μακροπρόθεσμα το κόστος της κατάρρευσης της Thomas Cook για τον ελληνικό τουρισμό την ώρα που την άμεση αξιολόγηση της πρότασης διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα ξενοδοχεία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το λουκέτο του βρετανικού tour operator.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο τη Δευτέρα 23/9, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση.
Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής.
Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.
Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.
Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.
Τέλος, τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν την ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Θεοχάρης: Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από την χρεοκοπία της Thomas Cook


Την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από τη χρεοκοπία της Thomas Cook θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ διατύπωσε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης.
Ο υπουργός Τουρισμού θα συναντηθεί με την πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα Kate Smith, στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Θεοχάρης επεσήμανε ότι «υπάρχουν συμβόλαια και 7ετιας με την Thomas Cook».
«Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε είναι το άμεσο κόστος που θα προκαλέσει προβλήματα γιατί σε βάθος χρόνου μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα» είπε ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επόμενα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Όπως τόνισε, αυτά είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί, ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων τουριστών οι 25.000 εκ των οποίων είχαν φτάσει με τη βρετανική Thomas Cook, οι άμεσες ακυρώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε.
«Είμαστε σε συνεννόηση με αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια και θα εστιάσουμε το διαφημιστικό πρόγραμμα σε αγορές και πόλεις που έχουν πληγεί από την υπόθεση αυτή» είπε ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε πώς θα ανακτήσουμε μερίδιο της αγοράς και πώς θα το μεγαλώσουμε.
Κληθείς να ονοματίσει τις περιοχές στην Ελλάδα που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη χρεοκοπία της Thomas Cook ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «οι περιοχές που είχαν το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, λιγότερο η Κρήτη και η Κως».
«Στη Ζάκυνθο ήταν περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι σε σχέση με όλη την Κρήτη, όμως η σεζόν της Κρήτης είναι για ένα μήνα ακόμα ενώ η Ζάκυνθος σε λίγες ημέρες κλείνει άρα μεσομακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί περισσότερο η Κρήτη και οι μεγάλοι προορισμοί» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Το χρονικό της χρεοκοπίας

Χρεοκοπία κήρυξε η Thomas Cook ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταξιδιωτικά γραφεία και μια από τις αρχαιότερες βρετανικές επιχειρήσεις (έτος ίδρυσης το 1841) με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση επαναπατρισμού περίπου 600.000 τουριστών, εκ των οποίων οι 50.000 βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην Ελλάδα.
Οι Βρετανικές Αρχές, οι οποίες πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 Βρετανών, κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης.
«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.
Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».
Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.
Σημειώνεται πως η Thomas Cook διαχειριζόταν ξενοδοχεία, resort και αεροπορικές εταιρείες διακινώντας περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες σε 16 χώρες σε ετήσια βάση.
Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Peter Fankhauser εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.
Η εταιρεία έπρεπε να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Fankhauser με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
H Thomas Cook έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).
Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το «κανόνι» στην Thomas Cook

Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την Ελλάδα από το "κανόνι" της  Thomas Cook,  σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Το ιστορικό ταξιδιωτικό γραφείο  κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό των 200 εκατομμυρίων στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.
Μέλημα  των ξενοδόχων είναι αφενός τι θα γίνει με τα εμπορικά κανάλια πωλήσεων που έχουν όσοι έχουν σχέση franchise με την εταιρία (Casa Cook hotels κτλ), αλλά και τι μέλει γενέσθαι με υπόλοιπα πληρωμών φετινών συμβολαίων, αλλά και προκαταβολές και κρατήσεις για συμβόλαια τω επομένων ετών. Συνήθως σε αυτή τη χρονική στιγμή του έτους αναμένεται η εκκαθάριση της φετινής χρονιάς οπότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αγωνίας ων Ελλήνων επιχειρηματιών την ώρα που συμβόλαια «μαμούθ» της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια είναι  στον αέρα δημιουργώντας ανασφάλεια για την μελλοντική πορεία κρατήσεων κτλ.
Μια άλλη παράμετρος είναι το πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ΕΟΤ με την Τhomas Cook.
Το συνολικό κόστος για τον ΕΟΤ, με βάση τη σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, στο τέλος Μαρτίου για φέτος αντιστοιχεί στο ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% το οποίο αποδίδεται στην Ελλάδα και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο ίδιος ο Ε.Ο.Τ.
Στην Ελλάδα η παρουσία του Thomas Cook είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Το 70% των ξενοδοχείων π.χ. της Κρήτης συνεργάζεται με τη βρετανική επιχείρηση ενώ αυτή της στιγμή στη Μεγαλόνησο εκτιμάται ότι βρίσκονται 20.000 πελάτες της Thomas Cook.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για την εταιρία που δραστηριοποιείται σήμερα σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα, η Πάργα, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Ζάκυνθος.
Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια επεκτάθηκε δε σε τέσσερις νέους προορισμούς προσθέτοντας 34 αεροπορικά δρομολόγια προς την Ελλάδα από ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα η εταιρία σχεδίαζε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά ξενοδοχείων και εκτάσεων για ανάπτυξη από το μηδέν στην Κω.
Έτσι, εξαγόρασε το Casa Cook Kos, μέσω ενός fund, που συμμετέχει ως εταίρος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, τη μονάδα από τον επιχειρηματία Καραθωμά.
Πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο της εταιρείας στη χώρα μας.
Επίσης ότι μέσω του Fund εξαγόρασε διπλανή έκταση στην Κω για περαιτέρω ανάπτυξη με όχημα το brand Cook Club.
Μόνο στην Ελλάδα o Thomas Cook διέθετε φέτος 1200 εργαζόμενους, 200 περισσότερους από πέρυσι, με θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αλυσίδα των ξενοδοχείων αλλά και στη διοίκηση το marketing κτλ, με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Leadsom (υπ. Επιχειρήσεων Μ. Βρετανίας): Χαμένη υπόθεση η Thomas Cook

Χαμένη υπόθεση χαρακτήρισε την περίπτωση της Thomas Cook η υπουργός Επιχειρήσεων της Μ. Βρετανίας, Andrea Leadsom, επισημαίνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος διάσωσης της καθώς θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της.
«Ακούγονται κάθε είδους φήμες, το γεγονός είναι ότι τα 200 εκατ. είναι μια υποεκτίμηση αυτού που θα χρειαζόταν η Thomas Cook απλά και μόνο για μια πολύ μικρή περίοδο, για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.
Η Thomas Cook καθυστερεί με το να προσπαθεί να εξυπηρετήσει χρέος ύψους 1,7 δισεκ. και θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν χρήματα άσκοπα για μια χαμένη υπόθεση» ανέφερε μιλώντας στο Sky News η Leadsom, η οποία υποστήριξε ότι ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία αφερεγγυότητας να επισπεύσει τις έρευνες για τα διοικητικά στελέχη και τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας.
«Απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί εάν υπήρξε πράγματι κάποια παρατυπία, εάν που θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά και να αποτρέψει αυτή την καταστροφή» υπογράμμισε η Leadsom.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian αναφέρει ότι μια ομάδα Ισπανών ξενοδόχων σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για τη διάσωση της Thomas Cook σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις συνέπειες για τον τουρισμό τους από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Thomas Cook.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο δεν προχώρησε διότι η κυβέρνηση Johnson δεν ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει με εγγυήσεις το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο.
Παράλληλα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο επιτίθενται στη διοίκηση της Thomas Cook κατηγορώντας την ότι αν και η εταιρεία όδευε προς την καταστροφή, εκείνοι καρπώνονταν υπέρογκα ποσά ως bonus.

Johnson: Ηθικός κίνδυνος από πιθανή κρατική παρέμβαση για την Thomas Cook

Για ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μιας κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της Thomas Cook, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα στους διευθυντές εταιρειών, όπως ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, για να αποφεύγουν τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Johnson πρόσθεσε ότι ο Thomas Cook είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι η διάσωσή του θα έθετε "έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες".
"Χρειάζεται να δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες χρεοκοπίες στο μέλλον και σαφώς τα συστήματα που διαθέτουμε για να εξασφαλίσουμε ότι (αυτοί) στο τέλος δεν θα καταλήξουν στον φορολογούμενο για βοήθεια", δήλωσε σε δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
"Οδηγούμαστε να αναλογιστούμε αν στους διευθυντές τέτοιων εταιρειών δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα για να επιλύουν τα ζητήματα αυτά", σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η σκέψη του βρίσκεται με τους πελάτες του ταξιδιωτικού ομίλου.
"Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και προφανώς οι σκέψεις μας στρέφονται στους πελάτες της Thomas Cook, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από το δικό μας επίπεδο για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι τους αυτούς που έκαναν διακοπές και τώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιστρέψουν", υπογράμμισε ο Τζόνσον.
"Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κράτος θα χρειαστεί να επέμβει για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους παραθεριστές", κατέληξε.

Υπέρ της διάσωσης οι Εργατικοί

Ωστόσο ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά ζητήματα των Εργατικών John McDonnell σημείωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επέμβει με ένα προσωρινό πακέτο διάσωσης για να μην καταρρεύσει ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook.
"Είμαι απογοητευμένος (...) απλώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε απλώς να έχει προθυμοποιηθεί να κάνει περισσότερα: να επέμβει, να σταθεροποιήσει την κατάσταση και μετά να επιτρέψει να αναπτυχθεί ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο", δήλωσε ο McDonnell στο BBC.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι διευθυντές του ταξιδιωτικού ομίλου θα πρέπει να επιστρέψουν οποιαδήποτε μπόνους πήραν. "Πάρα πολύ σωστά", απάντησε σε ερώτηση που του έγινε, αν τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να δώσουν πίσω τα μπόνους που πήραν.
"Πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικά να κάνουν έναν έλεγχο της συνείδησής τους για το πώς οδήγησαν σε αυτό και πώς οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC, μιλώντας από το Μπράιτον όπου γίνεται το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Απογοήτευση και αιχμές από την κινεζική Fosun μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

Την απογοήτευσή της για την κατάρρευση της Thomas Cook εκφράζει η κινεζική εταιρεία Fosun Tourism Group, ενώ αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προσπάθεια διάσωσης του βρετανικού ταξιδιωτικού πράκτορα, υποστηρίζοντας ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη.
Σε ανακοίνωσή της, η Fosun σημειώνει ότι:
«Η Fosun είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Thomas Cook Group δεν κατάφερε να βρει μία βιώσιμη λύση για την ανακεφαλαιοποίησή της με τις θυγατρικές της, τις βασικές δανείστριες τράπεζες, τους βασικούς ομολογιούχους και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Fosun επιβεβαιώνει ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο δυστυχώς άλλοι παράγοντες άλλαξαν.
Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπάθειά μας σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη».

«Βουτιά» 4% για τη μετοχή της Fosun Tourism Group

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Fosun Tourism Group στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.
Το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού tour operator, από την κινεζική Fosun International, η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω της Club Med, κατέρρευσε.
Η Τhomas Cook απέτυχε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό 200 εκατ. στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator.
Η εξέλιξη ήρθε την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.
H μετοχή της Fosun Tourism Group υποχωρεί 4,3% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της Fosun International καταγράφει απώλειες 1,3%.
Σημειώνεται ότι η Fosun αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το project του Ελληνικού.

Έκθεση 22 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της Thomas Cook έχει η Τρ. Πειραιώς

Μια μικρή έκθεση, ύψους μόλις 22 εκατ. ευρώ, σε σύνολο χαρτοφυλακίου δανειοδοτήσεων στον τουριστικό κλάδο ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει η Τράπεζα Πειραιώς σε θυγατρική της πτωχευμένης πλέον Thomas Cook.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2018 η Τρ. Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments.
Από τη γραμμή αυτή της πίστωσης έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής μόλις τα 22 εκατ. ευρώ, για τα οποία μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως καλυμμένη με ενέχειρα τις συμμετοχές των δύο εταιρειών, αλλά και με προσημειώσεις τα ακίνητα των ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κρήτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η κύρια Τράπεζα της TCHI στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση που παρείχε θα χρησιμοποιείτο για νέες επενδύσεις στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο.
Το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο της TCHI στην Ελλάδα περιλαμβάνει δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη υπό το brand της Sunwing.
Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έκθεσή της στον κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook.

Πώληση της Thomas Cook ως σύνολο ή τμηματικά, προαναγγέλλει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος

Ο Νεσέτ Κοτζκάρ, που έχει ποσοστό 8%,  δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες σε τουρκικές επιχειρήσεις
Η Thomas Cook θα πουληθεί ως μία εταιρία ή σε κομμάτια ύστερα από την κατάρρευσή της, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα μελετήσει τι θα είναι αυτό που προσφέρεται πριν αποφασίσει εάν θα αγοράσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκοις μεγαλομέτοχος Νεσέτ Κοτζκάρ, που έχει ποσοστό 8% στον βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο, δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει "μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες" σε τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες ίσως να μην πληρωθούν μετά την πώλησή της.

Επιβάτες οι χαμένοι, επενδυτές οι κερδισμένοι και μάλιστα κατά 250 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα κερδοφόρα θα αποδειχθεί η χρεοκοπία της Thomas Cook για μία μερίδα επενδυτών, που επένδυσαν αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της και τώρα αναμένεται να μοιραστούν 250 εκατ. δολάρια.
Οι επενδυτές αυτοί είναι τα hedge funds που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου, ή  CDS όπως αποκαλούνται, τα οποία θα εκτοξευθούν μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Τα CDS ως παράγωγα λειτουργούν σαν ασφαλιστικά συμβόλαια, προστατεύοντας τους κατόχους τους από τον κίνδυνο να μην αποπληρώσει μια εταιρεία τα χρέη της και είναι κανονικά διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά.
Οι αγοραστές και οι πωλητές είναι κυρίως traders σε hedge funds και τράπεζες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, με βάση τα ενεργά CDS για την Thomas Cook στα μέσα Αυγούστου, οι πωλητές των παραγώγων θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά στους αγοραστές περίπου 250 εκατ. δολάρια.

Τα σημεία - κλειδιά της πορείας της Thomas Cook

- 1841: Ο Thomas Cook πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι. Πρόκειται για μια εκδρομή με το τρένο από το Leicester στην κεντρική Αγγλία στη γειτονική πόλη του Loughborough. Μεταφέρει 500 επιβάτες για μια απόσταση περίπου 19 χιλιομέτρων

- 1855: Το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι από το αγγλικό λιμάνι του Harwich σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία, συγκεκριμένα Παρίσι για μια Διεθνή Έκθεση. Είναι η πρώτη φορά που η Thomas Cook προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών – ταξίδι, διαμονή, διατροφή.

- 1865: Η Thomas Cook ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.

- 1896: Γίνεται ο επίσημος ταξιδιωτικός πράκτορας για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

- 1919: Η εταιρεία Thos Cook & Son, όπως είναι γνωστή τότε η Thomas Cook, είναι η πρώτη ταξιδιωτική εταιρεία στη Βρετανία που διαφημίζει αεροπορικά ταξίδια αναψυχής.

- 1928: Οι δύο εγγονοί του Thomas Cook, Frank και Ernest Cook, συνταξιοδοτούνται και πωλούν την εταιρεία στην Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.

- 1948: Η εταιρεία γίνεται κρατική υπό την British Transport Holding Company.

- 1972: Ιδιωτικοποιείται και αγοράζεται από την κοινοπραξία της Midland Bank, Trust House Forte και the Automobile Association.

- 1992: H Westdeutsche Landesbank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και το LTU Group, κορυφαία εταιρεία πτήσεων charter στη Γερμανία αποκτούν το Thomas Cook Group από τη Midland Bank.

- 2001: H Thomas Cook ολοκληρώνει την πώληση του τμήματος Global και Financial Services στο Travelex. Αποκτάται από την γερμανική Condor & Neckermann, η οποία αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Thomas Cook AG.

- 2007: Η Thomas Cook AG και η MyTravel Group plc συγχωνεύονται και σχηματίζουν τη Thomas Cook Group plc.

- 2015: Ανακοινώνει τη νέα στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Fosun International Limited.
 
- Αύγουστος 2019: Η Thomas Cook συμφωνεί στους βασικούς όρους ενός πακέτου διάσωσης σύμφωνα με το οποίο η Fosun αναλαμβάνει τις τουριστικές δραστηριότητες και οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι την αεροπορική εταιρεία.

- Σεπτέμβριος 2019: Η Thomas Cook αναζητά άλλα 200 εκατομμύρια λίρες για να προχωρήσει η εταιρεία κατά την χειμερινή περίοδο.

 - 22 Σεπτεμβρίου 2019: Συνάντηση των στελεχών της Thomas Cook με δανειστές και πιστωτές στο Λονδίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η επιχείρηση.

- 23 Σεπτεμβρίου 2019: Η Thomas Cook  ανακοινώσει την κατάρρευση της λόγω της αποτυχίας να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης.


(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 23/9 07:23)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS