Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Εύθραυστη η ανάκαμψη για την τουρκική οικονομία

ΔΝΤ: Εύθραυστη η ανάκαμψη για την τουρκική οικονομία
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Τουρκία 
Η οικονομία της Τουρκίας ανακάμπτει από τις έντονες αναταραχές του περασμένου έτους, ωστόσο η εν λόγω βελτίωση κρίνεται «εύθραυστη» με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας και παγκοσμίως, αναφέρει σε έκθεσή του (ολοκλήρωση του Άρθρου 4) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, στην ανάκαμψη της οικονομίας και της λίρας συνείσφεραν τα δημοσιονομικά κίνητρα και ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.
Βέβαια, η Τουρκία παραμένει εκτεθειμένη στους εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους, ενώ οι προοπτικές για ισχυρή, βιώσιμη, μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη φαίνονται θολές χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
«Οι τρέχουσες συγκυρίες στην αγορά παρέχουν μια καλή ευκαιρία για τη θέσπιση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν τα τρωτά σημεία, θα ενίσχυαν την αξιοπιστία της πολιτικής και θα έθεταν την οικονομία σε μια υψηλότερη και πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
Η Τουρκία πέτυχε έντονη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ταυτόχρονα οι ανισορροπίες αυξήθηκαν.
Αρχικά, οι ευρείες μακροοικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στήριξαν την ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας και τη σύγκλιση των εισοδημάτων με τις προηγμένες οικονομίες.
Όμως, η ανάπτυξη εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση. (…)
Αν και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη σε μονοψήφιο αριθμό κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε στο τέλος του έτους να φθάσει σε κάτω από 14%.
Η τρέχουσα ηρεμία φαίνεται εύθραυστη. (…)
Και ενώ το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό -βασική δύναμη για την Τουρκία- το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί και η αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή αύξηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων περιορίζουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. (…)
Η σύσφιξη στη νομισματική πολιτική θα ενίσχυε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, τη στήριξη της λίρας και ενίσχυση των μετοχών. (…)», σχολιάζει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης