Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zarif (Ιρανός ΥΠΕΞ) στο CNN: Μια συνάντηση με τον Trump δεν είναι δυνατή αυτήν την στιγμή

Zarif (Ιρανός ΥΠΕΞ) στο CNN: Μια συνάντηση με τον Trump δεν είναι δυνατή αυτήν την στιγμή
Η Τεχεράνη δεν έχει ζητήσει συνάντηση με τον Trump στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Javad Zarif ανέφερε σε συνέντευξή του στην Christiane Amanpour του CNN τόνισε ότι την δεδομένη στιγμή μια διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι αδύνατη, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει κανένα αίτημα για μια τέτοια συνάντηση.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταθέσουν υπόθεση εναντίον του Ιράν κατά την διάρκεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του στις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Saudi Aramco.
Τον περασμένο μήνα έχουν βγει από το Λευκό Οίκο μεικτά μηνύματα - κατά καιρούς το Trump έχει φτάσει μέχρι και δηλώσει ότι θέλει να μιλήσει "χωρίς προκαταρκτικές" συνομιλίες, πρόσωπο με πρόσωπο.
Βέβαια με δηλώσεις του, σύμφωνα με την Amanpour, ο Zarif είχε εκφράσει την επιθυμία του Rouhani να συναντηθεί με τον πρόεδρο Trump αυτήν την εβδομάδα, αρκεί ο Αμερικανός πρόεδρος να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να άρει τις κυρώσεις.
"Το κλαδί ελιάς ήταν πάντα στο τραπέζι, αλλά τον φέρνουμε μπροστά σας και πάλι", έγραψε Amanpour στο twitter.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Rouhani, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ αύριο Τρίτη 24/9, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Johnson που δείχνουν το δάχτυλο στην Τεχεράνη για τη Σαουδική Aramco επίθεση, και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν.
Θα μπορούσε όμως να υπάρξει γρήγορη απόψυξη των εντάσεων που δόθηκαν τη Δευτέρα. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το τάνκερ Stena Impero με βρετανική σημαία, σε αυτό που φαίνεται να δείχνει ως κίνηση καλής θέλησης.
Το εάν ο Rouhani και το Trump συναντηθούν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη συνάντηση με τον Johnson, όπου ο ιρανικός ηγέτης πιθανότατα θα πιέζεται για ενδεχόμενη συμμετοχή στη Σαουδική Aramco επίθεση.
Στην ίδια τη συνέλευση του ΟΗΕ, οι Ιρανοί αναμένεται να προτείνουν ένα νέο σχέδιο για την αποδυνάμωση των περιφερειακών εντάσεων, το οποίο ονομάζουν "Hormuz Peace Endeavour"
Ο Zarif δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι σύμφωνα με το σχέδιο "όλα τα παράκτια κράτη του Περσικού Κόλπου καλούνται να ενταχθούν στον συνασπισμό αυτό για να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν την περιφερειακή ασφάλεια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης