Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Post: Η Τουρκία στηρίζει τον ISIS και τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να σιωπούν

New York Post: Η Τουρκία στηρίζει τον ISIS και τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να σιωπούν
Γιατί ο αμερικανικός Τύπος αφήνει τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan να υψώνει φωνή στις ΗΠΑ και δεν μιλά για τους δεσμούς του με την τρομοκρατική ομάδα ISIS;
Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan προειδοποιεί για πολλοστή φορά ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για μονομερή δράση στα σύνορα με τη Συρία, προκειμένου να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», την ίδια ώρα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πιέζουν υπέρ της υποχώρησης των συριακών – κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα.
Ωστόσο, αυτό που διερωτάται η New York Post, είναι γιατί ο αμερικανικός Τύπος αφήνει τον Τούρκο πρόεδρο να υψώνει φωνή στις ΗΠΑ και δεν μιλά για τους δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Erdogan με την τρομοκρατική ομάδα ISIS;»
Τη στιγμή μάλιστα που τα αποδεικτικά στοιχεία της άμεσης, προσωπικής και θεσμικής υποστήριξης του Erdogan για τους τρομοκράτες του ISIS και άλλες σχετιζόμενες με αυτούς ομάδες τζιχαντιστών είναι τόσο εκτεταμένα, καταγραμμένα σε πλήρη έκθεση που πραγματικά αποτελεί απορίας άξιο θέμα γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κωφεύουν σε αυτό.
Η έκθεση δεν περιορίζεται απλώς στο να λέει ότι η Τουρκία έχει έμμεση ή μακρινή σχέση με τον ISIS, αλλά επισημαίνει ότι η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), υπό την άμεση εποπτεία του Erdogan, χρηματοδοτούσε και εφοδίαζε με πολεμικό υλικό την τρομοκρατική ομάδα.
Όπως υποστηρίζει η NY Post:
O Erdogan έχει δεσμευτεί για παγκόσμια τζιχάντ και συγκεκριμένα προς τους τρομοκράτες του ISIS.
Από το 2012, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, η ΜΙΤ, υπό την καθοδήγηση του Erdogan, παρέχει πόρους και υλική βοήθεια στο ISIS, ενώ οι Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι για χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια στους στρατολόγους του ISIS που διέσχιζαν τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία και το Ιράκ.
Απίστευτα μεγάλος αριθμός μαχητών του ISIS που συλλαμβάνονταν από Κουρδικές ομάδες φίλα προσκείμενες στις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, είχαν σφραγίδες εξόδου από την Τουρκία στα διαβατήριά τους και χωρίς περιστροφές κατέθεταν την άμεση βοήθεια που ελάμβαναν από τις τουρκικές αρχές.
Η έκθεση αναφέρει επίσης το παράδειγμα ενός προσφάτως συλληφθέντος μαχητή του ISIS, ο οποίος δήλωσε στους Κούρδους απαγωγείς του, ότι «η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών γνωρίζει τα πάντα».
Είναι ενδιαφέρον ότι ο αντιπρόεδρος Joe Biden, ήδη από το 2014, σε μια ομιλία του στο Χάρβαρντ, αποκάλυψε πως κράτη όπως τη Τουρκία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία – τις οποίες αποκάλεσε «συμμάχους μας» και «μεγάλους φίλους μας» - ήταν πίσω από την άνοδο του ISIS.
Δεν ανέφερε κάτι εκείνη την στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που προηγουμένως αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ εργάστηκαν αγαστά και προσεκτικά με αυτές τις χώρες στον πόλεμο της Συρίας.
«Η Τουρκία έχει παραδεχθεί ότι είχε αφήσει πολλούς ξένους μαχητές να διασχίσουν τα σύνορά της στη Συρία», εξήγησε ο Biden, ομολογώντας μάλιστα, όπως αποκάλυψε το BBC πως «δεν θα μπορούσαμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας να σταματήσουν να τους προμηθεύουν» (τους τρομοκράτες), και πώς οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην στήριξη της ανόδου του ISIS προκειμένου να ανατραπεί ο Assad.
Όταν ο νούμερο 2 ηγέτης των ΗΠΑ προβαίνει σε αυτές τις εκπληκτικές ομολογίες του Biden το 2014, παύει να αποτελεί απορίας άξιος το γεγονός ότι θάφτηκαν από τα συστημικά αμερικανικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι το βίντεο των παραδοχών του ήταν εύκολα διαθέσιμο και τον οδήγησαν κάποια στιγμή να αναδιπλωθεί για τα ειλικρινή και αμβλύ σχόλια.
Το ίδιο το βίντεο δεν έφτασε σε κανένα μεγάλο δίκτυο και είναι ακόμα άγνωστο στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό.
Και τώρα πέντε χρόνια μετά από αυτό και άλλα αποδεικτικά στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα, όπως δηλώνει η NY Post, για τη σχέση του Τούρκου προέδρου με τον ΙΣΙΣ:
Συνοψίζοντας...
Η βοήθεια της Τουρκίας στον ISIS ξεκινά από την κορυφή. Ακριβώς.
Το 2016, το Wikileaks δημοσίευσε ένα αρχείο 58.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων που τεκμηριώνει τη συμμετοχή του γαμπρού του Erdogan, Berat Albayrak, στη διευκόλυνση του ISIS να προμηθευτεί το πετρέλαιο που είχε κλαπεί από τη Συρία και το Ιράκ.
Και πιο πρόσφατα, πολλοί τρομοκράτες του ISIS προμηθεύτηκν νέες στολές οι οποίες τους ενέτασσαν στις ομάδες «επαναστατών» που υποστηρίζονταν από την Τουρκία, όπως σημειώνει η Post, για να συμμετάσχουν στην «εθνοκάθαρση» των Σύριων - Κούρδων.
Και παρόλα αυτά, όπως τονίζει η ΝΥΡ η Τουρκία του Erdogan εξακολουθεί να παραμένει βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις αμιγώς στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον ISIS και τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να λειτουργούν εκτός βασικών τουρκικών βάσεων όπως η αεροπορική βάση Incirlik.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης