Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς - ΕΚΤ: Τα βασικά ερωτήματα για το... ετεροχρονισμένο πρόστιμο

tags :
Τράπεζα Πειραιώς - ΕΚΤ: Τα βασικά ερωτήματα για το... ετεροχρονισμένο πρόστιμο
Όλοι γνωρίζουν ότι εάν η Πειραιώς δεν προχωρούσε σε ΑΜΚ θα καταστρέφονταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας
Ενας πικρός επίλογος για μια διάσωση που αν δεν είχε πραγματοποιηθεί, οι πάντες γνωρίζουν πως σήμερα δε θα μιλούσαμε για αυτόν τον τραπεζικό χάρτη στη χώρα, ούτε για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ασφαλώς  ούτε για την ίδια χώρα θα μιλούσαμε.
Παρ' όλα αυτά η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως επέβαλε πρόστιμο ύψους 5,15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί έκρινε πως από το τρίτο τρίμηνο του 2015 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2017 η τράπεζα έφερε στα εποπτικά της κεφάλαια ένα μικρό πλήθος ενεχύρων που θα έπρεπε να τα αντικαταστήσει με μετοχές.
Η τράπεζα όταν τούτο της ζητήθηκε  αμέσως συμμορφώθηκε.
Ετσι δύο σημαντικά ερωτήματα διατυπώνονται ευλόγως: το ένα είναι πως η ΕΚΤ δε ζήτησε τη συμμόρφωση από το 2015 αφού είχε εντοπίσει το  πρόβλημα  και έστω γιατί δε ζήτησε τη συμμόρφωση μέσα στο 2016;  
Οταν τέλος ζήτησε τη συμμόρφωση και αυτή έλαβε χώρα άμεσα, γιατί ήλθε με καθυστέρηση άλλων  δύο χρόνων από την ίδια τη συμμόρφωση της τράπεζας και τεσσάρων ετών από το συμβάν να επιβάλει ένα διοικητικό πρόστιμο;
Πηγές της πρώην διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν σε μεγάλο βάθος το θέμα καθώς όπως αναφέρουν δεν έχουν επίσημη ενημέρωση.
Στο βαθμό πάντως της πληροφόρησης που διαθέτουν σημειώνουν πως οι καταλογισμοί αφορούν το 0,05%-0,10% των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2015, δηλαδή ποσό ασήμαντο.
Ας σημειωθεί πως η αύξηση του 2015 ήταν 4,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα  1,340 δισ ήταν η συμμετοχή ιδιωτών.
Επομένως η όλη υπόθεση αφορά θέμα εποπτικών αναφορών για τις οποίες επιβλήθηκε ετεροχρονισμένα το παραπάνω πρόστιμο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές,  εάν η Τράπεζα Πειραιώς με την επιτυχή κάτω από δυσμενείς συνθήκες αύξηση κεφαλαίου του 2015 δεν είχε καταφέρει να διασωθεί, η επίδραση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα θα ήταν καταλυτική και επομένως σήμερα θα μιλούσαμε με δεδομένα πολύ διαφορετικά για τη χρηματοοικονομική πορεία της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Στην επιβολή προστίμου ύψους 5,15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η ΕΚΤ και όπως αναφέρει προχωρά σε αυτήν την κίνηση καθώς οι αρμόδιοι ελεγκτές ανακάλυψαν παραβιάσεις των κανόνων της ευρωζώνης και μάλιστα κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικών τριμήνων μεταξύ 2015 και 2017, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία έλαβε χώρα υπό την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.150.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η ποινή επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων που προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 (CRR) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο (ΕΕ) αριθ. 241/2014, που δεσμεύτηκε υπό την καθοδήγηση της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικές τριμηνιαίες περιόδους αναφοράς μεταξύ 2015 και 2017, τόσο σε ατομικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο.
Μεταξύ των άλλων χρηματοδοτικών ενεργειών, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε την εγγύηση ότι έπρεπε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σε ορισμένους μη εξυπηρετούμενους οφειλέτες που χρησιμοποίησαν τα ποσά που ελήφθησαν με την αποδεσμευμένη εξασφάλιση για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
Το καθήκον της ΕΚΤ να επιβάλλει κυρώσεις απορρέει από το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013 του Συμβουλίου, της 15ης Οκτωβρίου 2013, για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η απόφαση επιβολής κυρώσεων μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τους όρους και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 263 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους για την επιβολή του προστίμου από την ΕΚΤ και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στα χρηματοοικονομικά της στοιχεία.
Όπως αναφέρει η ελληνική τράπεζα: «Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Τραπεζικής Εποπτείας («ΕΚΤ») στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 (link), η Τράπεζα Πειραιώς (η «Τράπεζα») ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι το αναφερθέν πρόστιμο σχετίζεται με ευρήματα εποπτικής επιθεώρησης για υπόθεση του 2015 σχετιζόμενη με μη τήρηση εποπτικών υποχρεώσεων περί ιδίων κεφαλαίων.
Δεν υφίσταται περαιτέρω επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, καθώς έχει ήδη αποτυπώσει αυτά τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που ισοδυναμεί στο πρόστιμο, σε οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενων χρήσεων.
Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας.
Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα.
H Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καίρια βήματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη κινδύνων.
Θα συνεχίσει να προβαίνει σε βελτιώσεις των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς, ενώ πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου "Agenda 2023"».

 
Μια ελληνική τράπεζα διασώθηκε….ένα πρόστιμο επιβλήθηκε από την ΕΚΤ μετά από 4 χρόνια

Μια ανούσια πράξη, ένας ετεροχρονισμένος επίλογος μιας υπόθεσης προ 4 ετών λαμβάνει χώρα… χωρίς να είναι κατανοητό γιατί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ αποφάσισε… να επιβάλει πρόστιμο 5 με 5,5 εκατ. σε ελληνική τράπεζα.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην αύξηση κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015 της Τρ. Πειραιώς για την οποία η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο 5 - 5,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της ΑΜΚ ήταν 4,9 δισ., έτσι ουσιαστικά το πρόστιμο αφορά το 0,11% του συνολικού ύψους της αύξησης κεφαλαίου.
Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ετεροχρονισμένα ότι έγιναν κάποια δευτερευούσης σημασίας λάθη που είχαν ασήμαντη επίδραση στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για την πορεία της αύξησης κεφαλαίου του 2015, ενέκρινε πλήρως τις διαδικασίες ενώ ο SSM μέχρι το 2017, δύο χρόνια μετά, δεν είχε θέσει το παραμικρό ερώτημα για την ΑΜΚ του 2015.
Προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση πως μετά 4 χρόνια για μια αύξηση κεφαλαίου που αν δεν υλοποιείτο θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα έρχεται η ΕΚΤ και επιβάλει ένα ασήμαντο πρόστιμο που ούτε καν σημειολογική αξία δεν έχει.
Αυτό που μετράει από την ΑΜΚ του 2015 της Τρ. Πειραιώς είναι ότι καλύφθηκε πλήρως, ενώ διασφαλίστηκαν η τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα.
Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι προσπάθειες του 2015 της Τρ. Πειραιώς ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί απέτρεψαν τα χειρότερα για το τραπεζικό σύστημα και διασφάλισαν τη μελλοντική πορεία της τράπεζας.
Εάν δεν είχε καλυφθεί η ΑΜΚ του 2015 η Τρ. Πειραιώς σήμερα δεν θα είχε αυτή τη μορφή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης