Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες δεσμεύονται για δράση στο κλίμα

Μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες δεσμεύονται για δράση στο κλίμα
13 μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες δεσμεύονται σε δράση για το κλίμα
Ομάδα 13 μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, το σχέδιό της για προώθηση των επενδύσεων στη σύλληψη, αποθήκευση και χρήση του άνθρακα (CCUS) με αφορμή τη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου αντιμετωπίζει οξύτατη κριτική για την απουσία προσπαθειών να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Η ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων συνεχίζεται σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.
Η ομάδα των 13 γνωστή ως Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε διπλασιασμό της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύεται παγκοσμώις έως το 2030.
Οι τεχνολογίες σύλληψης άνθρακα θα μπορούσαν να επεκταθούν σε εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο άνθρακας, που συγκεντρώνεται, θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία πετρελαίου και τελικά να αποθηκευθεί- αποσυρόμενος έτσι από την ατμφόσφαιρα.
Η ομάδα OGCI σχεδιάζει να συνεργαστεί και με άλλες επιχειρήσεις για ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα σε πέντε χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ολλανδία και Κίνα.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπογράψει σχετική διακήρυξη για τη συνεργασία με εταιρείες, αλλά και τα υπουργεία Ενέργειας των συγκεκριμένων χωρών.
Στην ομάδα ανήκουν εταιρείες όπως οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η βρετανική BP.
Οι 13 εταιρείες καλύπτουν αθροιστικά το 32% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης