Οικονομία

Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το «κανόνι» της Thomas Cook

tags :
Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το «κανόνι» της Thomas Cook
Στην Ελλάδα η παρουσία του Thomas Cook είναι ιδιαίτερα ισχυρή
Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την Ελλάδα από το "κανόνι" της  Thomas Cook,  σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Το ιστορικό ταξιδιωτικό γραφείο κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό των 200 εκατομμυρίων στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.
Μέλημα των ξενοδόχων είναι αφενός τι θα γίνει με τα εμπορικά κανάλια πωλήσεων που έχουν όσοι έχουν σχέση franchise με την εταιρία (Casa Cook hotels κτλ), αλλά και τι μέλει γενέσθαι με υπόλοιπα πληρωμών φετινών συμβολαίων, αλλά και προκαταβολές και κρατήσεις για συμβόλαια τω επομένων ετών. Συνήθως σε αυτή τη χρονική στιγμή του έτους αναμένεται η εκκαθάριση της φετινής χρονιάς οπότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αγωνίας ων Ελλήνων επιχειρηματιών την ώρα που συμβόλαια «μαμούθ» της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια είναι  στον αέρα δημιουργώντας ανασφάλεια για την μελλοντική πορεία κρατήσεων κτλ.
Μια άλλη παράμετρος είναι το πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ΕΟΤ με την Τhomas Cook.
Το συνολικό κόστος για τον ΕΟΤ, με βάση τη σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, στο τέλος Μαρτίου για φέτος αντιστοιχεί στο ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% το οποίο αποδίδεται στην Ελλάδα και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο ίδιος ο Ε.Ο.Τ.
Στην Ελλάδα η παρουσία του Thomas Cook είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Το 70% των ξενοδοχείων π.χ. της Κρήτης συνεργάζεται με τη βρετανική επιχείρηση ενώ αυτή της στιγμή στη Μεγαλόνησο εκτιμάται ότι βρίσκονται 20.000 πελάτες της Thomas Cook.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για την εταιρία που δραστηριοποιείται σήμερα σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα, η Πάργα, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Ζάκυνθος.
Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια επεκτάθηκε δε σε τέσσερις νέους προορισμούς προσθέτοντας 34 αεροπορικά δρομολόγια προς την Ελλάδα από ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα η εταιρία σχεδίαζε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά ξενοδοχείων και εκτάσεων για ανάπτυξη από το μηδέν στην Κω.
Έτσι, εξαγόρασε το Casa Cook Kos, μέσω ενός fund, που συμμετέχει ως εταίρος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, τη μονάδα από τον επιχειρηματία Καραθωμά.
Πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο της εταιρείας στη χώρα μας.
Επίσης ότι μέσω του Fund εξαγόρασε διπλανή έκταση στην Κω για περαιτέρω ανάπτυξη με όχημα το brand Cook Club.
Μόνο στην Ελλάδα o Thomas Cook διέθετε φέτος 1200 εργαζόμενους, 200 περισσότερους από πέρυσι, με θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αλυσίδα των ξενοδοχείων αλλά και στη διοίκηση το marketing κτλ, με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης