Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Κλείδωσε» το μέτρο-γέφυρα στη θέση των ΝΟΜΕ - Διάθεση συμβολαίων forward μέσω Χρηματιστηρίου

tags :
«Κλείδωσε» το μέτρο-γέφυρα στη θέση των ΝΟΜΕ - Διάθεση συμβολαίων forward μέσω Χρηματιστηρίου
Τα συμβόλαια θα διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση, χωρίς φυσική παράδοση και με τιμή κοντά στην ΟΤΣ
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι σχεδιασμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, αλλά και του μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τις δημοπρασίες, τουλάχιστον έως την πλήρη έναρξη της λειτουργίας της αγοράς με βάση το Target Model.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΝΟΜΕ θα αντικατασταθούν από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (forward) που θα διατεθούν από τη ΔΕΗ και θα διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα χρηματοοικονομικό προϊόν χωρίς φυσική παράδοση, η τιμή του οποίου θα είναι κοντά στην Οριακή Τιμή του Συστήματος και θα διαμορφώνεται καθημερινά.   

Αναστάτωση στην αγορά από την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η κατάργηση των ΝΟΜΕ είναι μη διαπραγματεύσιμη, καθώς έχει επιβαρύνει τη ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός των επομένων ημερών ώστε να μην ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπρασία της 14ης Οκτωβρίου.
Η κατάργηση των ΝΟΜΕ ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν συνάψει συμβόλαια προμήθειας καταναλωτών με βάση τις ποσότητες αλλά και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εξασφαλίσει μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Όμως οι ποσότητες ενέργειας που έχουν εξασφαλίσει από τις προηγούμενες δημοπρασίες λήγουν και εφόσον δεν αντικατασταθούν οι πάροχοι είτε θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των τελικών καταναλωτών είτε να συνεχίσουν να τους προμηθεύουν με χασούρα, αγοράζοντας από την χονδρεμπορική με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος η οποία έχει πάρει την ανηφόρα.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τις μικρότερες μη καθετοποιημένες εταιρίες και βεβαίως, έχει τεθεί σε όλες, τις πυκνές επαφές που είχε προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων.

Επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ετέθησαν προς συζήτηση μια σειρά από προτάσεις όπως η παράταση για δύο έως τρεις μήνες της ισχύος των υφιστάμενων συμβολαίων ΝΟΜΕ ώστε να υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση το Target Model, ή η δημιουργία τρίμηνων προθεσμιακών συμβολαίων από το σύνολο της παραγωγής ιδιωτών και ΔΕΗ, που θα αγοράζουν οι προμηθευτές σε τιμή που θα λάβει υπόψη την τιμή των ΝΟΜΕ.  
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει καταλήξει σε μια τρίτη λύση που φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από μερίδα της αγοράς και προβλέπει τη δημιουργία από τη ΔΕΗ χρηματοοικονομικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χωρίς φυσική παράδοση και με τιμή που θα προσδιοριστεί με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Τα προϊόντα αυτά θα διαπραγματεύονται καθημερινή στην αγορά και η έναρξη διάθεσης τους προβλέπεται για τις αρχές του 2020 ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα «τρέξει» τη σχετική αγορά.
Βεβαίως το σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και στους εκπροσώπους των Θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στην Αθήνα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό δεδομένου ότι αντίστοιχα προϊόντα διατίθενται στις αγορές της Ευρώπης και βεβαίως η φιλοσοφία του είναι προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια.

Επιφυλάξεις από μερίδα της αγοράς

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μερίδα της αγοράς εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις στην ιδέα της δημιουργίας μιας forward αγοράς με τιμή αναφοράς την ΟΤΣ και χωρίς φυσική παράδοση του προϊόντος.
Μάλιστα σημειώνεται ότι πράγματι στην ευρωπαϊκή αγορά διαπραγματεύονται τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα, παράλληλα όμως με μια ισχυρή Forward αγορά στην οποία διαπραγματεύονται προϊόντα φυσικής παράδοσης, που διασφαλίζουν μίγμα προϊόντων και ανταγωνιστικές τιμές.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης