Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Draghi (αέναη ποσοτική χαλάρωση, αρνητικές αποδόσεις ομολόγων) φεύγει… η Lagarde (Ελλάδα, Αργεντινή) έρχεται

tags :
Ο Draghi (αέναη ποσοτική χαλάρωση, αρνητικές αποδόσεις ομολόγων) φεύγει… η Lagarde (Ελλάδα, Αργεντινή) έρχεται
Η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια απλά φούσκωσε τις μετοχές και τα ομόλογα, στους άλλους τομείς οι επιδόσεις ήταν τραγικά χαμηλές.
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποχωρεί από την ΕΚΤ.
Η Ch. Lagarde η μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναλάβει ως επικεφαλής της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ο Draghi αφήνει ως παρακαταθήκη την ποσοτική χαλάρωση, την αστοχία να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό στο 2%.
Επίσης με την χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια οι εμπορικές τράπεζες υπέστησαν ζημία 24 δισεκ. σε έξοδα εκ τόκων από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Τα αρνητικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση οδήγησαν σε αρνητικές αποδόσεις, σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικά επιτόκια αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι ομολόγων ζημιώνονται ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεγάλη έκθεση.
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, είχε ένα σκοπό όχι να ενισχύσει τις οικονομίες αλλά να κρατήσει φουσκωμένες τις φούσκες στα ομόλογα και στις μετοχές.
Η ΕΚΤ του Draghi αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος χειραγωγός τιμών στην ιστορία, όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες που υιοθέτησαν την ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ του Draghi παραδίδει στην Lagarde μια οικονομία σε επιβράδυνση, με τον κίνδυνο της ύφεσης να ελλοχεύει.
Το μεγάλο μειονέκτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι αποτελεί Black box δηλαδή μαύρο κουτί και δεν υπάρχει δίοδος διαφυγής.
Η ΕΚΤ δεν έχει μηχανισμό να αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση, εάν ξεκινήσει να πουλάει κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και άλλα assets όλα θα καταρρεύσουν.
Ο Draghi δεν παραδίδει μια εύρωστη οικονομία στην ευρωζώνη, έχει επέλθει κόπωση και απλά η Κεντρική Τράπεζα με την πολιτική της επιχείρησε να επιμηκύνει τον οικονομικό κύκλο.
Η Lagarde έρχεται αλλά οι περγαμηνές της δεν είναι και οι καλύτερες.
Ξεπερνώντας γρήγορα τα σκάνδαλα στην Γαλλία, αντιμετώπισε με προφανείς αδυναμίες το ελληνικό πρόγραμμα και τις περισσότερες φορές έπεσαν έξω στις προβλέψεις.
Το ΔΝΤ επέμεινε να στηρίξει με 56 δισεκ. δολάρια την Αργεντινή η οποία εσχάτως χρεοκόπησε εκ νέου ήταν η 9η φορά.
Η Lagarde και το ΔΝΤ αλλιώς τα είχαν προβλέψει και αλλιώς εξελίχθηκαν οι παράμετροι στην Αργεντινή.
Η Lagarde θα συνεχίσει την πολιτική Draghi αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Η Lagarde θα βρεθεί παγιδευμένη μεταξύ μια συνεχιζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής που επιδρά όλο και λιγότερο στις αγορές και της ανάγκης κάποιας στιγμή να τελειώσει η πλασματική ωραιοποίηση ομολόγων και μετοχών.
Η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια απλά φούσκωσε τις μετοχές και τα ομόλογα, στους άλλους τομείς οι επιδόσεις ήταν τραγικά χαμηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης