Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το APS 30 δισ για τα NPEs εγκρίθηκε – Μια διαφορετική ανάγνωση που εξηγεί γιατί οι τραπεζικές μετοχές δεν αποδίδουν, στα 4 δισ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις

tags :
Το APS 30 δισ για τα NPEs εγκρίθηκε – Μια διαφορετική ανάγνωση που εξηγεί γιατί οι τραπεζικές μετοχές δεν αποδίδουν, στα 4 δισ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις
Τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών που θα ενταχθούν στο APS θα πρέπει να βγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δηλαδή να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές για να έχει πραγματικό νόημα το όλο εγχείρημα και να μην καταλήξει σε ημίμετρο.
Την τρέχουσα εβδομάδα και τυπικά κλείνει η διαδικασία για το APS ή Ιταλικό μοντέλο στην διαχείριση των κόκκινων προβληματικών δανείων καθώς η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.
Είχαν απομείνει ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα.
Το APS θα έχει περίμετρο 30 δισεκ. ή εύρος 25 με 35 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs και θα δουλεύει ως εξής.
Οι τράπεζες θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και θα εκδίδουν ομόλογα κύρια senior, μεσαία mezzanine και μικρής διαβάθμισης junior.
To ελληνικό κράτος θα εγγυάται μόνο τα κύρια ομόλογα τα senior bond και η παροχή εγγυήσεων δεν θα αποτελεί κρατική βοήθεια state aid.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν μια προμήθεια στο ελληνικό κράτος για τις παρεχόμενες εγγυήσεις που θα είναι ετησίως 2% και προκύπτει από το CDS στα 5 χρόνια των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Το CDS την τρέχουσα περίοδο στα 5 χρόνια έχει απόδοση 2,11% ή 211 μονάδες βάσης.
Οι πατέρες του APS ή Ιταλικού μοντέλου είναι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο σύμβουλος που κατέθεσε την πρόταση στην DGComp η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί και ο θετικός ρόλος της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε μια συλλογική λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων να υλοποιηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Η πρόταση της ΤτΕ που περιλάμβανε μεταφορά σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV 40 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα με παράλληλη μεταφορά 7,2 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC απορρίφθηκε από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών, ουδέποτε κατατέθηκε στην DGComp.

Τι συμβαίνει όμως με το APS;

Το APS ή Ιταλικό μοντέλο αποτελεί μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Αφορά περίμετρο 30 δισεκ. NPEs και σίγουρα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για το φλέγον ζήτημα των προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Όμως για να μπορέσει η λύση αυτή να έχει ουσιώδες αποτέλεσμα και να μην αντιμετωπίσει επιφανειακά το πρόβλημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής.
Εάν με την τιτλοποίηση των προβληματικών ανοιγμάτων… τα NPEs παραμένουν στον ισολογισμό των τραπεζών, τότε η λύση θα είναι ημίμετρο.
Το σύστημα χρειάζεται λύση τύπου Eurobank που είναι η πλέον αποτελεσματική.
Η Eurobank για την τιτλοποίηση του Pillar και του Cairo περίπου 9,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα στεγαστικά και επιχειρηματικά πάσης φύσεως θα δαπανήσει επισήμως 1,3 δισεκ. και ανεπισήμως 1,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι η σωστή στρατηγική γιατί η Eurobank θα βγάλει από τον ισολογισμό της 9,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με μια απλή αναλογία το σύστημα για να μπορέσει να ακολουθήσει το μοντέλο Eurobank κάνοντας ταυτόχρονα χρήση του APS θα χρειαστεί 4 με 4,5 δισεκ. κεφάλαια μείον 1,3 δισεκ. της Eurobank περίπου 3 δισεκ. θα χρειαστούν οι υπόλοιπες τράπεζες με την Εθνική τα λιγότερα και Πειραιώς και Alpha bank τα περισσότερα.
Η Alpha bank που σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο 5,5% περί τα 500 εκατ θα το κάνει γιατί θα δαπανήσει 1,5 δισεκ. σε κεφάλαιο και το κεφαλαιακό της μαξιλάρι είναι 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Χωρίς καθαρή έξοδο των NPEs από τον ισολογισμό των τραπεζών καμία συλλογική λύση δεν θα έχει νόημα.
To ιδανικό θα είναι μέσω του APS να φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Ένας από τους λόγους οι μετοχές των τραπεζών δεν τραβάνε, δεν ακολουθούν το ρεύμα αισιοδοξίας είναι ότι εάν χρησιμοποιηθεί το APS που είναι μια καλή λύση με τον σωστό τρόπο θα απαιτηθούν να δαπανηθούν 4 δισεκ. μέσω των νέων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες.
Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ.
Εάν φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών 30 δισεκ. NPEs ενώ θα είναι καλή εξέλιξη για την υγεία των τραπεζών… θα είναι αρνητική εξέλιξη για τα έσοδα.
Οι τράπεζες ως γνωστό λογιστικοποιούν τόκους και από μη ενήμερα δάνεια κοινώς εγγράφουν τόκους από προβληματικά δάνεια, οπότε θα υπάρξει πίεση στην κερδοφορία.
Η Eurobank έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο σύστημα επειδή έχει δώσει ορατότητα στους επενδυτές για το μοντέλο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Να σημειωθεί ότι το deal της Eurobank με την Pimco θα ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου αντί τέλη Σεπτεμβρίου 2019 καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία.

Συμπέρασμα

Η λύση του APS ή κρατικών εγγυήσεων είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αρκεί να αποσαφηνιστεί το εξής.
Τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών που θα ενταχθούν στο APS θα πρέπει να βγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δηλαδή να πωληθούν σε τρίτους επενδυτές για να έχει πραγματικό νόημα το όλο εγχείρημα και να μην καταλήξει σε ημίμετρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης