Θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία - Με 4 διαφορετικά αεροσκάφη μεταβαίνουν στις ΗΠΑ Merkel και 4 υπουργοί

Θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία - Με 4 διαφορετικά αεροσκάφη μεταβαίνουν στις ΗΠΑ Merkel και 4 υπουργοί
Καυστικές κριτικές δέχεται η κυβέρνηση από Τύπο και αντιπολίτευση για τον τρόπο μετάβασης κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ
Μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της Στρατηγικής για την Προστασία του Κλίματος και τις μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Γερμανία, η κυβέρνηση προκαλεί σχόλια τόσο σε ό,τι αφορά τις δικές της πρακτικές επιβάρυνσης του κλίματος όσο και τις σχέσεις των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς πέντε κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ με τέσσερα διαφορετικά αεροπλάνα.
Η Καγκελάριος Angela Merkel αναχωρεί την Κυριακή για την Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή (23/9) Σύνοδο για το Κλίμα και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σήμερα (22/9) όμως αναχωρεί για τις ΗΠΑ με δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος και η υπουργός 'Αμυνας  Annegret Kramp-Larrenbauer η οποία θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό της Mark Esper στην Ουάσιγκτον.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Bild, το αεροσκάφος της Καγκελαρίου θα μεταβεί μετά την Νέα Υόρκη ούτως ή άλλως στην Ουάσιγκτον, όπου και θα σταθμεύσει όσες ημέρες παραμείνει η Merkel στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η Kramp-Larrenbauer  lεπρόκειτο να μεταβεί στις ΗΠΑ με το αεροπλάνο της Καγκελαρίου, στο οποίο επιβαίνει ακόμη ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας  Gerd Mueller.
Επικαλούμενη κύκλους της κυβέρνησης, η Bild υποστηρίζει ότι από την Καγκελαρία διεμήνυσαν στην υπουργό 'Αμυνας ότι «δεν είναι επιθυμητό» να συνταξιδέψει με την κυρία Merkel, ενώ το dpa επισημαίνει ότι της τονίστηκε πως η αντιπροσωπεία που την συνόδευε ήταν υπερβολικά μεγάλη.
Εκπρόσωπος του υπουργείου 'Αμυνας δήλωσε προς την εφημερίδα ότι «κατά τον σχεδιασμό του ταξιδιού κατεβλήθη προσπάθεια να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών», τα οποία χειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία.
Η υπουργός 'Αμυνας, η οποία θα επιστρέψει ήδη αύριο το βράδυ στην Γερμανία, είχε κλείσει εισιτήρια σε εμπορική πτήση, αλλά τώρα θα μεταβεί στις ΗΠΑ με ειδική πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους.
Την Τρίτη (24/9) μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Mass, επίσης με κυβερνητικό αεροσκάφος.
Εμπορικές πτήσεις θα πάρουν η υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό, αλλά θα επιστρέψει στην Γερμανία με την Καγκελάριο.
«Διαφορετικές αποστολές σχεδιάζονται ανεξάρτητα», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου της κυβέρνησης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, η είδηση ωστόσο αποτελεί απόψε πρώτο θέμα στα περισσότερα ηλεκτρονικά γερμανικά ΜΜΕ.
Τα επικριτικά σχόλια αφορούν όχι τόσο τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά την επιβάρυνση του κλίματος, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας του.
Μεταξύ των μέτρων που εξαγγέλθηκαν είναι και η αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία αεροπλάνων, τα οποία θεωρείται ότι ρυπαίνουν ιδιαίτερα.
Αντίδραση υπήρξε και από τους Πράσινους.
«Οι επιπλέον πτήσεις δεν είναι μόνο οικονομικά χωρίς νόημα, αλλά αποτελούν και σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα 'Αμυνας, Tobias Lindner.
Όπως αναφέρει το περιοδικό επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας, μια ώρα πτήσης των κυβερνητικών αεροσκαφών κοστίζει 24-35.000 ευρώ, με το επιπλέον αεροσκάφος που θα χρησιμοποιήσει η Kramp-Larrenbauer να κοστίζει τουλάχιστον 360.000 ευρώ.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS