Σαουδική Αραβία: Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση ξεκινήσει από το έδαφος του Ιράν

Σαουδική Αραβία: Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση ξεκινήσει από το έδαφος του Ιράν
Tο Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας  διεθνών εμπειρογνωμόνων για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Aramco
Απειλές κατά του Ιράν εξαπέλυσε και η Σαουδική Αραβία μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco για τις οποίες ΗΠΑ και Ριάντ κατηγορούν την Τεχεράνη.
«Αν η έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον της Aramco εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, αν και τώρα αναζητεί ειρηνική λύση», δήλωσε στο αμερικανικό CNN ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Adel al Jubeir.
Διευκρίνισε μάλιστα, απόλυτα εναρμονισμένος με τις θέσεις των ΗΠΑ ότι η Σαουδική Αραβία «θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση κι όχι τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη, διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής».
«Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους κι αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», ξεκαθάρισε ο Jubeir.
Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ την Τεχεράνη.
«Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS